Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Har du gammalt pynt du tröttnat på kan det vara läge att sälja det vidare, särskilt om det är riktigt gammalt.  Dessutom finns det klassiska julprylar du kan tjäna många tusenlappar på.Har du gammalt pynt du tröttnat på kan det vara läge att sälja det vidare, särskilt om det är riktigt gammalt.  Dessutom finns det klassiska julprylar du kan tjäna många tusenlappar på.Har du gammalt pynt du tröttnat på kan det vara läge att sälja det vidare, särskilt om det är riktigt gammalt.  Dessutom finns det klassiska julprylar du kan tjäna många tusenlappar på.
Sofia Hagelin, presschef på Tradera, ser en stor ökning av efterfrågan på begagnat julpynt.Sofia Hagelin, presschef på Tradera, ser en stor ökning av efterfrågan på begagnat julpynt.Sofia Hagelin, presschef på Tradera, ser en stor ökning av efterfrågan på begagnat julpynt.
För några år sedan gick den här lilla antika tomten, nästan 150 år gammal, för 3 200 kronor på Tradera.För några år sedan gick den här lilla antika tomten, nästan 150 år gammal, för 3 200 kronor på Tradera.För några år sedan gick den här lilla antika tomten, nästan 150 år gammal, för 3 200 kronor på Tradera.
En oavslutad auktion på Tradera som med tre dagar kvar är uppe i 2 550 kronor. Luciatåget från Lisa Larsson är omåttligt populärt.En oavslutad auktion på Tradera som med tre dagar kvar är uppe i 2 550 kronor. Luciatåget från Lisa Larsson är omåttligt populärt.En oavslutad auktion på Tradera som med tre dagar kvar är uppe i 2 550 kronor. Luciatåget från Lisa Larsson är omåttligt populärt.
Julkrubbor är juldekorationen som går för allra högst snittpris på Tradera och som även går att hitta på andra begagnatsajter som Blocket och Marketplace.Julkrubbor är juldekorationen som går för allra högst snittpris på Tradera och som även går att hitta på andra begagnatsajter som Blocket och Marketplace.Julkrubbor är juldekorationen som går för allra högst snittpris på Tradera och som även går att hitta på andra begagnatsajter som Blocket och Marketplace.
1 AV 5
Har du gammalt pynt du tröttnat på kan det vara läge att sälja det vidare, särskilt om det är riktigt gammalt. Dessutom finns det klassiska julprylar du kan tjäna många tusenlappar på.
Foto: Istock
2 AV 5
Sofia Hagelin, presschef på Tradera, ser en stor ökning av efterfrågan på begagnat julpynt.
Foto: Tradera
3 AV 5
För några år sedan gick den här lilla antika tomten, nästan 150 år gammal, för 3 200 kronor på Tradera.
Foto: Skärmdump Tradera
4 AV 5
En oavslutad auktion på Tradera som med tre dagar kvar är uppe i 2 550 kronor. Luciatåget från Lisa Larsson är omåttligt populärt.
Foto: Skärmdump Tradera
5 AV 5
Julkrubbor är juldekorationen som går för allra högst snittpris på Tradera och som även går att hitta på andra begagnatsajter som Blocket och Marketplace.
Foto: iStock

Julpyntet du kan tjäna tusenlappar på

Gamla porslinstomtar, designljusstakar och annat julpynt är sånt som säljs dyrt på begagnatmarknaden.

Juldekorationer som du tröttnat på och inte längre kommer till användning kan vara exakt det någon annan letar efter till sin julsamling.

Har du tur kan försäljningen täcka upp hela kostnaden för årets julklappar och lite till – om du sitter på härliga retroprylar och oväntade dyrgripar.

Lucior, krubbor, kalendrar och tomtar. Julen har mängder av dekorationer som i generation efter generation följer med oss. Men så finns ju de dekorationerna som aldrig tas fram längre, mest samlar damm, men kanske skulle vara perfekt i ett annat hem. På Tradera finns ett tydligt intresse för julsaker som inte är nyproducerade.

– Vi ser en ökad medvetenhet bland konsumenter kring hur nykonsumtionen påverkar miljön och därför tror jag att allt fler väljer att köpa även begagnade julsaker. Det känns smart att ta tillvara på det som redan finns. Ungefär tusen julpynt byter ägare varje dag via Tradera, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

Efterfrågan på second hand-pynt ökar

På Tradera har försäljningen av begagnade julprylar ökat med 22 procent från förra året, och Sofia Hagelin tror att det förutom miljömedvetenheten också har andra förklaringar.

– Jag tror att många har upptäckt att man kan hitta vackra julsaker second hand som ger en unik och personlig prägel på julpyntningen i hemmet, säger hon.

Den stora efterfrågan innebär också att snittpriset för det begagnade julpyntet gått upp med 15 procent.

Lisa Larssons ”Adventsbarn” går att köpa nya på exempelvis Tradera för 849 kronor styck. På Tradera kan de säljas för nära på samma pris.Lisa Larssons ”Adventsbarn” går att köpa nya på exempelvis Tradera för 849 kronor styck. På Tradera kan de säljas för nära på samma pris.Lisa Larssons ”Adventsbarn” går att köpa nya på exempelvis Tradera för 849 kronor styck. På Tradera kan de säljas för nära på samma pris.
Lisa Larssons ”Adventsbarn” går att köpa nya på exempelvis Tradera för 849 kronor styck. På Tradera kan de säljas för nära på samma pris. Foto: Cervera / Pressbild
Luciatåg är populärt och Lisa Larssons ”Stora Luciatåget” är kanske det mest eftertraktade. Det kan absolut gå för flera tusen kronor på exempelvis Tradera.Luciatåg är populärt och Lisa Larssons ”Stora Luciatåget” är kanske det mest eftertraktade. Det kan absolut gå för flera tusen kronor på exempelvis Tradera.Luciatåg är populärt och Lisa Larssons ”Stora Luciatåget” är kanske det mest eftertraktade. Det kan absolut gå för flera tusen kronor på exempelvis Tradera.
Luciatåg är populärt och Lisa Larssons ”Stora Luciatåget” är kanske det mest eftertraktade. Det kan absolut gå för flera tusen kronor på exempelvis Tradera. Foto: Stockholms auktionsverk

Antika tomtar och annat julpynt som säljs dyrt

Nog för att krubbor och tomtar går starkt, men det handlar också om klassiska märken som drar upp priserna. Och några sticker ut lite extra när det kommer till julpyntet.

Den enskilt dyraste auktionen hittills i år är ett fullt set av Fyrklöverns eftertraktade ”Musses julafton, Disney jul” med tolv delar och en gran som fungerar som en speldosa och har belysning. Slutpriset landade på hisnande 14 000 kronor. Ett annat populärt pynt är oljelampan med Piff & Puff från Fyrklövern Disney. En just nu aktiv annons med den har över 20 bud och är uppe i 8 700 kronor. Att priset stiger beror troligtvis på lampornas ålder. Dessutom är det något som inte finns på marknaden längre.

Märken att kolla efter lite extra är bland annat Heissner som är kända för sina tomtar, Fyrklövern med eftertraktade serviser och minifigurer med Disney-motiv samt keramikern Lisa Larson och hennes kända adventsbarn och luciatåg.

En auktion som inte är avslutad men ändå upp i 8 700 kronor. Oljelampan med Piff & Puff som tomtar från Fyrklövern Disney är populär på Tradera.En auktion som inte är avslutad men ändå upp i 8 700 kronor. Oljelampan med Piff & Puff som tomtar från Fyrklövern Disney är populär på Tradera.En auktion som inte är avslutad men ändå upp i 8 700 kronor. Oljelampan med Piff & Puff som tomtar från Fyrklövern Disney är populär på Tradera.
En auktion som inte är avslutad men ändå upp i 8 700 kronor. Oljelampan med Piff & Puff som tomtar från Fyrklövern Disney är populär på Tradera. Foto: Skärmdump Tradera
En julsläde från Fyrklövern med Disneyfigurer som såldes för 12 700 kronor. Vinnarens namn är borttaget.En julsläde från Fyrklövern med Disneyfigurer som såldes för 12 700 kronor. Vinnarens namn är borttaget.En julsläde från Fyrklövern med Disneyfigurer som såldes för 12 700 kronor. Vinnarens namn är borttaget.
En julsläde från Fyrklövern med Disneyfigurer som såldes för 12 700 kronor. Vinnarens namn är borttaget. Foto: Skärmdump Tradera

Heissner, Fyrklövern och Lisa Larson går för flera tusenlappar

Det finns många fina saker som kan återanvändas. Av det som går för högst snittpris på Tradera återfinns krubbor med tillbehör i topp. Strax följt av tomtar och lucior, gärna antika. 

En populär auktion på Tradera var nio julkalendrar från åren 1989-1997 med bland annat Ture Sventon, Jul i Kapernaum och Pettson och katten Findus. Auktionen är avslutad och landade på hela 8 800 kronor. 

Dessutom har en stor tomte av kända märket Heissner med en lykta sålts för 6 700.

Något som kanske inte hör till kategorin pynt, men som annars hade toppat alla auktioner var en julservis, också från tidigare nämnda Fyrklövern, med Disney-motiv. Servisen med över 120 delar såldes för 25 000 kronor.

Med julpynt från de märkena kan du tjäna många tusenlappar – men se till att tänka efter ordentligt innan du gör dig av med dina dyrgripar, det blir svårt att få tillbaka dem.

Gamla tomtar kan du tjäna en slant på om du inte vill ha kvar dem i ditt hem. Det här är Heissner ”Tomte med lykta” som är populär.Gamla tomtar kan du tjäna en slant på om du inte vill ha kvar dem i ditt hem. Det här är Heissner ”Tomte med lykta” som är populär.Gamla tomtar kan du tjäna en slant på om du inte vill ha kvar dem i ditt hem. Det här är Heissner ”Tomte med lykta” som är populär.
Gamla tomtar kan du tjäna en slant på om du inte vill ha kvar dem i ditt hem. Det här är Heissner ”Tomte med lykta” som är populär. Foto: Auktionskammaren

Snittpriser för vanligt julpynt på Tradera

• Krubbor & tillbehör 256 kronor

• Tomtar 252 kronor

• Lucior 234 kronor

• Adventssaker 219 kronor

• Julgranspynt 177 kronor

• Änglar 149 kronor

• Jultextilier 99 kronor

LÄS MER: Ta till vara på gamla prylar! Så pyntar du klassiskt i jul 

LÄS MER: Gör en egen adventsljusstake för levande ljus – fina och enkla tips 

Se även: