Fina och mysiga julmarknader finns det gott om. Här tipsar vi om några av de allra bästa i Sverige 2022, som garanterat kommer ge dig julstämning. Foto: Istock

Julmarknader 2022 – här är bästa julmarknaderna i Sverige

Att gå på julmarknad är nästan ett måste – det känns nästan som startskottet på julen.

Här skapas julstämning bland glögg, julmusik, hantverk och julklappar.

Vi tipsar om några av de finaste, mysigaste och bästa julmarknaderna i Sverige 2022.

LEVA&BO Redaktionen

Jul på Liseberg – magisk julstämning på nöjesfältet

Foto: Stefan Karlberg/Liseberg AB

Ett magiskt vinterland möter dig när du går in genom entrén. Snögubbar och en massa juleljus skapar den rätta stämningen. På nöjesfältet kan du äta julbord eller lämna önskelista till tomtefar, köpa julklappar bland julmarknadens bodar, åka skridskor med kaninen Julius skridskoäventyr, åka vintervakna karuseller och hälsa på i Kaninlandet. Överallt finns olika marknadsstånd där du kan handla hantverk, karameller eller rykande varm glögg.
Var: Liseberg, Göteborg.
När: 19 november-30 december (från början endast veckoslut, sedan fler dagar).
Läs mer: www.liseberg.se

Jul på Skansen firar 130 år – klassisk julmarknad

Foto: PRESSBILD/SKANSEN

I år firar julen på Skansen 130 år. Här kan man uppleva hur man firade jul i Sverige förr i tiden. Julmarknaden på Skansen är en historisk julmarknad med anor från sekelskiftet. Här kan du köpa allt från hemslöjd och design till godis, hemstöpta ljus och hemliga julklappar. Här finns även smyckades hus och gårdar, vintervakna djur, julpyssel och konserter.
Var: Skansen, Stockholm.
När: Varje fredag, lördag och söndag 25 november-18 december.
Läs mer: www.skansen.se

Julmarknad i Gamla stan i Stockholm – Sveriges äldsta julmarknad

Foto: Istock

Stortorgets Julmarknad i Gamla stan i Stockholm har anor från medeltiden. Här är det julstämning varje år med allt från karameller, sockervadd och konststmide till keramik, glögg och viltkött. Vill du komplettera jul­bordet finns det gott om mumsigt att handla här, och i den vackra miljön får man verklig julstämning på ett kick.
Var: Stortorget, Stockholm.
När: Varje dag 19 november-23 december.
Läs mer: www.stortorgetsjulmarknad.com

Jamtli julmarknad – näst intill snögaranti i Jämtland

Foto: Erik Westberg

Vill man ha snö när man är på julmarknad kan Jamtli vara ett säkert kort. Bara att åka häst och släde gör mycket till för att komma i stämning. Lokal mat och hantverk finns förstås på marknaden, liksom julsånger och glögg. Här finns också historiska gårdar, hundspann, julpyssel och körsång. Varje år räknas drygt 22 000 besökare och drygt 200 utställare under tre intensiva dagar.
Var: Östersund, Jämtland.
När: 2-4 december.
Läs mer: www.jamtli.com

Julmässa på Drottningholms slott – jul i kunglig miljö

Foto: ALEXIS DAFLOS

I magisk vacker miljö kan du frossa i mat och svenskt hantverk på högsta nivå. Julmässan på Drottningsholms slott på Ekerö är en julmarknad i klassisk stil. Under två dagar kan du strosa runt bland halmslöjd, textil, handstöpta ljus och mycket mer. I matboden finns allt från ost, bröd och senap till fisk, glögg, skinka. Slottet är öppet för guidade visningar. Sedan kan man ta en vinterpromenad i parken. Och kanhända få en glimt av kungaparet!
Var: Drottningsholms slott, Ekerö, Stockholm.
När: 4-5 december.
Läs mer: www.svenska-slottsmassor.se

Julmarknad på Taxinge slott – Sveriges största julmässa

På Taxinge slott i Sörmland finns Sveriges största julmässa med över 100 av landets bästa hantverkare. Här finns allt du kan tänka dig, både hantverk och ost, korv, skinka, sill och annat som hör julen till. Den som gärna provsmakar kommer inte bli besviken – att smaka är ett måste här. Taxinge är ett riktigt kakslott – här dukas det upp till ett av Sveriges största kakbord, så den som är fikasugen lär inte heller bli besviken.
Var: Taxinge slott, Nykvarn.
När: 11-13 november och 17-20 november.
Läs mer: www.taxingeslott.se

Tjolöholms slott

Foto: ANNETTE SELDéN

Tjolöholm slott har västsveriges största julmarknad och har funnits i 35 år. När det är jul på Tjolöholm lyses slottet upp av tusentals juleljus. Här finns något för alla – till och med en eldshow. Barnen får träffa tomten och kan pyssla. De vuxna kan smaka av storstugans julmeny och titta på alla hantverkare som ställer ut.
Var: Tjolöholms slott, Halland.
När: 11-27 november.
Läs mer: tjoloholm.se

Huseby julmässa – småländsk julmarknad

Foto: Huseby Bruk

På Huseby bruk hittar du Nordens största julmässa med över 170 olika utställare som säljer allt ifrån sameslöjd, glaskonst, textilt hantverk, träslöjd, tomtar i alla slags tekniker, keramik och marschallkonst till vackert stöpta ljus. Du kan också smaka juliga delikatesser som ostkaka, marsipan, karameller, julhällbröd, Husebys egen glögg, lagrade ostar, marmelader och många andra specialiteter. Dessutom finns bland annat ponnyridning, polkagristillverkning, skattjakt och tomteorkester. Varje kväll tänds 500 marschaller och 200 julgranar och sprider en fantastisk och magisk stämning.
Var: Huseby bruk, Växjö.
När: 12-20 november.
Läs mer: http://husebyjul.se

Julmarknad vid Falu gruva – traditionell och gammeldags marknad

Foto: PRESSBILD/PER ERIKSSON

Om du vill uppleva riktig julstämning är det här stället för dig. Gruvtomtarna hälsar på barnen och tar gärna emot medtagna önskelistor. Här säljs också lokalt hantverk och mat, du kan köpa fina julgranar och julgodis. Det erbjuds fiskdamm i en gammal tågvagn och turer med häst och vagn. En gång i timmen intar ett historiskt skådespel Gruvplatsen. När mörkret sänker sig blir det verkligen en fin julkänsla vid de gamla husen. Museet är öppet hela dagen och om du vill kan du ta en tur ner i gruvan.
Var: Falu gruva, Falun.
När: 4 december.
Läs mer: www.falugruva.se

Julmarknad i Kosta – julshoppa vackert glas

Foto: Pressbild

En snötäckt väg leder till den traditionella julmarknaden där det finns tomtar och glögg och en möjlighet att köpa alltifrån korvar, ostar och sill gjorda på Kostas egna recept. Här finns också en chans att handla glas förstås, och att äta julbord. Olika artistuppträdanden löser av varandra.
Var: Kosta, Småland.
När: 12-13 november och varje torsdag-söndag till och med 30 december.
Läs mer: www.glasriket.se

Julmarknad i Järvsö – julstämning på Hälsingegård

Foto: MATS FACK

Marknaden erbjuder hantverk från Hälsingland, hemstöpta ljus, lingonriskransar, körsång och korv­­­­­för­säljning. 40 hantverkare från trakten säljer sina alster. Stenegård håller också öppet med butiker, galleri och restaurang. Här blir det också musikunderhållning med spelmän, luciatåg, åkturer med häst och släde – och mycket mer.
Var: Stenegård, Järvsö.
När: 3-4 december.
Läs mer: www.stenegard.com