Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Julmarknaden på Stortorget i Gamla stan i Stockholm är inställd i år.Julmarknaden på Stortorget i Gamla stan i Stockholm är inställd i år.Julmarknaden på Stortorget i Gamla stan i Stockholm är inställd i år.
Julmarknaden på Stortorget i Gamla stan i Stockholm är inställd i år. Foto: Shutterstock

Julmarknader 2020 – inställda och öppna marknader

För många är julmarknader en stor del av julstämningen i november och december.

Men julen 2020 blir inte som vanligt. I år har många julmarknader tvingats ställa in på grund av corona.

Här får du en guide över vilka som valt att ställa in – och vilka som fortfarande planerar att hålla öppet.

Hur blir det med julmarknader 2020?

De allra flesta traditionella julmarknader runtom i Sverige har ställts in i år på grund av coronapandemin och dess restriktioner. Det går helt enkelt inte att hålla öppet med tanke på hur mycket människor som brukar befinna sig på marknaderna samtidigt.

Även om de allra flesta har valt att ställa in sina julmarknader i år finns det fortfarande några arrangörer som har satsat på att ha coronaanpassade julaktiviteter som kan liknas vid julmarknad, många med biljettköp för att undvika trängsel.

På Skansen kommer man fortfarande kunna köpa hantverk och juliga delikatesser – även om den klassiska julmarknaden är utbytt mot en julpromenad.På Skansen kommer man fortfarande kunna köpa hantverk och juliga delikatesser – även om den klassiska julmarknaden är utbytt mot en julpromenad.På Skansen kommer man fortfarande kunna köpa hantverk och juliga delikatesser – även om den klassiska julmarknaden är utbytt mot en julpromenad.
På Skansen kommer man fortfarande kunna köpa hantverk och juliga delikatesser – även om den klassiska julmarknaden är utbytt mot en julpromenad. Foto: SKANSEN

Jul på Kolmården

På Kolmårdens julupplevelse är det både julmarknad och flera juläventyr och i år utlovar man fler nyheter än någonsin. Här får man besöka Tomtebyn, man kan se gammaldags jul, man kan köpa delikatesser på julmarknaden och förståss träffa i Bamse i hans julpyntade värld. Biljetter måste förköpas för att undvika för många besökare i parken.
Öppettider: Adventshelgerna, det vill säga 28-29 november, 5-6 december, 12-13 december, 19-20 december.

Jul på Tomteland i Orsa

Den 20 november öppnar Tomtelands magiska värld. Här kan du uppleva vinteräventyr i det upplysta sagolandet tillsammans med Tomten, tomtemor, nissarna, Kungen och Drottningen av vinter, snöälvan Flinga och fjälltrollet Mossa, skogsrået Myria, vinterälvorna Gnistra och Sprak med flera.
Öppettider: Fredag-söndag från 20 november till 13 december. Alla dagar 18 december-10 januari, förutom julafton, nyårsafton och nyårsdagen.

Skansen ställer in sitt julfirande – stängde från 27 november

Skansen skulle visserligen ställa in sin julmarknad, men ha öppet som vanligt med en julvandring i vackra miljöer. Men så blev det inte – Skansen beslutade sig för att stänga ner från 27 november. Allt julfirande är därmed inställt.

Fler inställda julmarknader i Stockholm och resten av Sverige

Stockholm:
Stortorgets julmarknad i Gamla stan (har dock öppnat en virtuell julmarknad)
Sigtuna julmarknad
Hovstallets julmarknad
Julmarknad på Taxinge slott
Drottningholms slott

Övriga Sverige:
Liseberg
Julmarknad på Jamtli
Tjolöholms slott
Falu Gruva
Jul på Övedskloster
Gotlands julmarknad
Jokkmokks julmarknad

Listan uppdateras löpande.

LÄS MER: Adventskalendrar för vuxna – här är bästa kalendrarna 2020

LÄS MER: Alla tips du behöver för att fixa bästa paketkalendern

Favorit ur arkivet: