Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Förr hade man som tradition att dansa runt granen. I dag har jullekarna bytt karaktär och gått över till bland annat Nonstop leken, pipande russin, snöbollsprick eller charader. Charader är en lek som passar bra för både stora och små och både på jul och nyår.Förr hade man som tradition att dansa runt granen. I dag har jullekarna bytt karaktär och gått över till bland annat Nonstop leken, pipande russin, snöbollsprick eller charader. Charader är en lek som passar bra för både stora och små och både på jul och nyår.Förr hade man som tradition att dansa runt granen. I dag har jullekarna bytt karaktär och gått över till bland annat Nonstop leken, pipande russin, snöbollsprick eller charader. Charader är en lek som passar bra för både stora och små och både på jul och nyår.
Passa på att samla lilla familjen kring ett sällskapsspel i år. Ett sällskapsspel är – oftast – ett roligt sätt att umgås tillsammans på.Passa på att samla lilla familjen kring ett sällskapsspel i år. Ett sällskapsspel är – oftast – ett roligt sätt att umgås tillsammans på.Passa på att samla lilla familjen kring ett sällskapsspel i år. Ett sällskapsspel är – oftast – ett roligt sätt att umgås tillsammans på.
1 AV 2
Förr hade man som tradition att dansa runt granen. I dag har jullekarna bytt karaktär och gått över till bland annat Nonstop leken, pipande russin, snöbollsprick eller charader. Charader är en lek som passar bra för både stora och små och både på jul och nyår.
Foto: Istock
2 AV 2
Passa på att samla lilla familjen kring ett sällskapsspel i år. Ett sällskapsspel är – oftast – ett roligt sätt att umgås tillsammans på.
Foto: Istock

Jullekar för hela familjen – här är aktiviteterna som livar upp

Julen är en tid som förknippas av glädje, kärlek, musik och dans. Förr hade man som tradition att dansa runt granen.

I dag har jullekarna bytt karaktär och gått över till bland annat Nonstop-leken, pipande russin och snöbollsprick.

Här är några tips på jullekar ute och inne för hela familjen, oavsett om man är få eller många.

Jullekar som prästens lilla kråka, Karusellen och Räven raskar över isen känner nog de allra flesta igen. Dessa är exempel på sånglekar som utövas än i dag. Däremot är nyare modernare lekar på frammarsch – både saker att göra inomhus och utomhus.

Tips på jullekar – och en nyårslek!

Nonstop-leken

Fördelen med Nonstop-leken är att man kan vara hur många som helst.
Så går det till:
1. Ställ 15 stycken ogenomskinliga plastmuggar upp och ner.
2. Lägg därefter en nonstop under varje plastmugg. Man måste ha tre olika färger varav fem stycken av varje färg. Exempelvis fem gula, fem gröna och fem röda.
3. Ställ ut tre olika skålar utspritt, ganska långt ifrån varandra. Gärna i olika delar av rummet.
4. En person tävlar åt gången och en annan person ansvarar för att tidtagning. Den som tävlar lyfter en plastmugg i taget och springer med den nonstopen till en av skålarna. Varje skål ska bara innehålla nonstop-godisar av samma färg, så det gäller att minnas var man lagt vilken färg.
5. Det ska i slutet vara fem nonstop i varje skål och den som kör leken säger stopp när det är fem i varje skål.
6. Snabbast vinner!

LÄS MER: Här är de rätta reglerna för julklappsleken – och olika varianter på julklappsspel 

Pipande russin

Så går det till:
1. Låt en deltagare gå ut.
2. Lägg upp 10 russin på en bricka och välj ut ett russin som ska pipa.
3. Låt personen som gick ut komma in igen och få plocka russin. När hen kommer in till det pipande russinet piper ni andra. De russin hen tagit får hen behålla.

Pipande russin, eller russinleken, är en klassiker som går hem hos kanske framför allt de yngsta.Pipande russin, eller russinleken, är en klassiker som går hem hos kanske framför allt de yngsta.Pipande russin, eller russinleken, är en klassiker som går hem hos kanske framför allt de yngsta.
Pipande russin, eller russinleken, är en klassiker som går hem hos kanske framför allt de yngsta. Foto: Istock

Svansen på grisen

Så går det till:
1. Ta fram ett papper och rita konturerna av en julgris på ett stort papper.
2. Fäst papperet på väggen med tejp.
3. Alla ska nu i tur och ordning med förbundna ögon rita en knorr på grisen.
4. Den knorr som sitter närmast rätta stället har vunnit.

Julquiz

Letar man efter spel som passar till julen så kan man slå sig ned vid bordet och prova ett Julquiz. Dela in er i lag eller spela individuellt och testa era kunskaper om julen – det finns en rad hemsidor att få tips på frågor och inspiration på. Här kan du få inspiration. 

Pepparkakskull

Varför inte springa av sig efter julmaten och leka pepparkakskull?
Julleken går till på följande sätt:
1. Utse en pepparkakskullare och vem som skall vara pepparkaka. Pepparkakan blir jagad medan pepparkakskullaren är den som jagar.
2. Resten av julleksdeltagarna ställer sig två och två i armkrok.
3. Pepparkakskullaren jagar pepparkakan. Pepparkakan kan rädda sig genom att kroka arm med någon i ett par. Då måste den andra deltagaren släppa taget och springa i väg och blir i samband med det en ny pepparkaka.
4. När pepparkakskullaren lyckas kulla pepparkakan blir pepparkakan ny kullare och kullaren blir pepparkakan som den nya pepparkakskullaren ska fånga!

Att leka utomhus och springa av sig julmaten är ett härligt sätt att umgås på.Att leka utomhus och springa av sig julmaten är ett härligt sätt att umgås på.Att leka utomhus och springa av sig julmaten är ett härligt sätt att umgås på.
Att leka utomhus och springa av sig julmaten är ett härligt sätt att umgås på. Foto: Istock

Tomtesmyg

För att kunna leka leken Tomtesmyg behöver man minst tre deltagare. En krita eller en pinne och dessutom befinna sig utomhus eller där det är gott om plats.
Så går leken till:
1. Någon ritar en startlinje ungefär tio meter från väggen.
2. Välj någon som ska vara en tomte. Tomten ställer sig med ansiktet in mot väggen, resten ställer sig bakom linjen.
3. Medan tomten räknar rör sig alla framåt med tomtesteg. Men när den som räkna vänder sig om gäller det att stå still! Den som fortfarande rör sig när tomten vänder sig om får gå tillbaka till startlinjen och börja om.
4. Den deltagare som först kommer fram till tomten får vara tomte nästa gång.

Snöbollsprick

Finns det snö när ni är? Ut och lek i snön och kör snöbollsprick!
Så går leken till:
1. Bestäm vad ni ska pricka. Det kan vara ett träd, en sten eller något annat som inte kan gå sönder och spela snöbollsprick.
2. Mät upp ett lagom avstånd och markera en kastlinje i snön.
3. Ställ er på linjen och försök att kasta mitt i prick. Varje träff ger ett poäng.
4. Den som har flest poäng när hela gänget kastat lika många gånger vinner.

Snöbollsprick är kul – om det finns snö.Snöbollsprick är kul – om det finns snö.Snöbollsprick är kul – om det finns snö.
Snöbollsprick är kul – om det finns snö. Foto: Istock

Snöänglar

Snöänglar är enkelt att göra och det behövs endast snö.
Att göra snöänglar går till på följande sätt:
1. Lägg dig raklång på rygg i snön och för armar och ben fram och tillbaka.
2. Res dig upp försiktigt – på marken har du just skapat din egen snöängel!

Nyårslekar – som även funkar på jul

Till nyår hör hattar, visselpipor och festliga kläder. Passande lekar under nyår kan vara charader, karaoke, danstävling eller kanske göra en tipsrunda med frågor som handlar om de olika gästerna?

Det finns en rad olika frågesportspel där man kan köpa några roliga priser. Har man tema kan man ge pris till kvällens bästa utklädda.

Se även: