Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
En julklapp behöver inte vara sprillans ny för att göra mottagaren glad. Här tipsar vi om massor av begagnatfynd som garanterat kommer att uppskattas av stora som små. Foto: Istock

Köpa julklappar second hand – här är bästa tipsen

Vill du vara snäll både mot miljön och mot plånboken i julruschen? Då ska du köpa begagnade julklappar. 

Här tipsar vi om massor av bra saker du med fördel kan köpa second hand och som garanterat blir en uppskattad gåva. 

Veronica Lundström Kristensen

Återbruk och att handla begagnat ligger i tiden – urvuxna barnkläder kilar snabbt vidare till nya ägare och möbler som inte längre fyller en funktion hittar nytt hem i raketfart i köp- och säljgrupper i sociala medier. 

När det kommer till julklappar behöver det inte vara annorlunda. De stora varuhusen och nätbutikerna kan bytas mot Facebooks Marketplace och Blocket på nätet och klassiska och moderna andrahandsbutiker så som Myrorna och Affordable Luxury, i julklappshandeln.

Här kommer ett gäng kategorier med grejer som du med fördel kan köpa begagnat – allt från populära leksaker till sportprylar och designklassiker.

Lego och duplo

Både lego och duplo är populära julklappar. Ett nytt duplo nöjespark kostar 1 399 kronor på Åhléns. Foto: Istock/Åhléns

Lego och duplo går ofta att hitta i bra skick begagnat på nätet. Framför allt duplo hinner knappast slitas ut innan barnet vuxit ifrån det. Ofta går det att hitta klossar och byggsatser som säljs kilovis, men det går även att fynda fina utgåvor med både förpackning och beskrivning kvar. De allra senaste utgåvorna kan vara något svårare att få fatt på, men nöjer du dig med en tidigare utgåva med snarlik design och kanske några färre bitar, kan du få det för mer än halva priset begagnat. Leta i köp- och säljgrupper på Facebook eller begagnatsajter som Blocket och Tradera. 

Barbie 

Barbie, Skipper och de andra i familjen Roberts är lika populära att leka med i dag som när Mona Sahlin startade Barbieklubben för över 50 år sedan. Förutom själva dockorna finns en mängd olika tillbehör att hitta begagnat och som ofta är dyra att köpa nya, från kläder och möbler till Barbiehus och Barbiebil. Sök på Facebook och sajter som Blocket och Tradera. 

Andra leksaker

Det finns ett gäng olika barnleksaker som funkar alldeles utmärkt att köpa begagnade: Brio tågbana, träklossar, dockvagnar och docktillbehör, leksaksslott, bilar, Bobby cars, bilbanor och radiostyrda bilar, My little ponys, Lol-dockor (om man kan leva utan ”surprisen”) och shopkins-figurer, Pyjamashjältarna, playmobil och vovvarna i Paw patrol, bebisleksaker, Anna och Elsa från Frost, Bamse-figurer och Pippi Långstrump-prylar – listan kan göras lång. Många leksaker har inte lekts särskilt mycket med, kan vara i nästintill nyskick och förtjäna en andra chans. Flera äldre leksaker är också i väldigt bra kvalitet och kommer hålla i många år till. Även populära leksaker växer barn ofta ifrån inom några år – så varför bara köpa nyproducerat?

Maskeradkläder

Nya maskeradkläder finns att köpa på bland annat H&M och Ellos. Stålmannen, 299 kronor, H&M. Pippi Långstrump, 399 kronor, Ellos. Elsa-klänning, 299 kronor, H&M. Foto: H&M/Ellos/H&M

Pippi Långstrump och Elsa, Spindelmannen och Batman, det är några populära karaktärer som barn gärna vill klä ut sig till. Liksom vanliga kläder växer de små snabbt ur kostymerna och en utklädnad med prinsesskrona och diverse tillbehör är sällan särskilt svårt att få fatt på begagnat i bra skick. Leta eller efterlys i lokala köp- och säljsajter eller kolla begagnatsajter på nätet.

Vaser, krukor, ljusstakar och annan klassisk design

1 AV 3
Vasen Äng i stor modell, kostar 1 400 kronor hos Klong. Ljusstaken Cobra från Georg Jensen, liten 699 kronor, medium 799 kronor medium och stor 849 kronor.
Foto: Klong/Georg Jensen
2 AV 3
Ljushållare Gloria i mässing från Klong, liten 1 100 kronor och stor 1 400 kronor. Skål Bloom från Georg Jensen, liten 1 699 kronor.
Foto: Klong/Georg Jensen
3 AV 3
Waldemarsuddekrukan – Prins Eugens formklassiker från 1915 – har blivit ett av Sveriges mest populära konsthantverk, finns i flera storlekar. Ny kostar den minsta 295 kronor, den största 995 kronor.
Foto: Lars Engelhardt / Prins Eugens Waldemarsudde

Tidlös design är något som ofta går att fynda billigare begagnat. Ljushållaren Gloria och vasen Äng från Klong, skålen Bloom och ljusstakarna Cobra från Georg Jensen samt klassiska Waldemarsuddekrukan är några exempel på känd design som inte är svåra att hitta på exempelvis Marketplace och köp- och säljsajter på nätet. Mässingsljusstakar från Skultuna och vacker inredning från Svenskt tenn är annan klassik design du kan fynda billigare second hand. Men oavsett om det är designklassiker eller inte går det att hitta mängder av vackra ljusstakar, vaser, krukor och fina inredningsföremål både på nätet, i second handbutiker och på loppisar. 

Glas, porslin och keramik

Gamla serviser är populära julklappsönskningar. Servisen Bengal från Rörstrand är fyndad på loppis och glasen Remmare på grön fot på second handbutiken Myrorna. Foto: MARIA HOFMANN JAREFALK

Porslin och serviser från Mateus, Rörstand och Gustavsberg, glas från Kosta Boda och Orrefors är eftertraktad design som många uppskattar att få i present. Många serier är inte längre i produktion och säljs dessutom endast på second hand. Men även nyare design som Filippa K-muggar från Rörstrand, finns mängder att hitta billigt på exempelvis Marketplace. På second handbutiker som Erikshjälpen, Myrorna och Stadsmissionen kan du också hitta vackra glasföremål och fina serviser.

Smycken 

Fynda vackra smycken på second handbutiker och pantbanker. Foto: Istock/Istock

Halsband, armband, örhängen och ringar – på second handbutiker finns mängder av vackra och unika smycken att köpa. På pantbanker och auktionshus finns allt från vigselringar i vintagestil till vackra gamla klockor och manschettknappar till den stilige. Ofta finns något för alla stilar att hitta begagnat så det kan vara värt att ta en titt på andrahandsutbudet, som både är billigare och mer unikt, innan du köper något nytt.

Handväskor

Fina handväskor i vintage och märkesdesign finns att hitta både i second handbutiker och på nätet. Foto: Istock

Liksom smycken finns det gott om snygga handväskor att fynda second hand. På nätet och i butiker kan du hitta allt från fina märkesväskor från Gucci och Marc Jacobs till unika vintageväskor och snygga budgetfynd från de stora kedjorna som inte längre går att köpa nya i butik. 

Kläder

Begagnade kläder i fint skick går att hitta både på nätet och i second handbutiker. Foto: Istock/Istock

Kläder är populärt att ge bort i julklapp, inte minst till barn som växer. Och det är ofta en uppskattad present – åtminstone till de äldre i familjen. För några år sedan blev det återvunna plagget årets julklapp och att ge bort ett begagnat plagg är en bra idé då textilproduktionen står för en stor del av de globala koldioxidutsläppen. Enklast är de kanske att köpa till sina barn eller som julklapp till sig själv. Barnkläder i fint skick kan du exempelvis hitta på Marketplace och Tradera och på moderna second handbutiker på nätet och på stan finns många snygga fynd att göra. 

Sport- och lekutrustning

1 AV 2
Skridskor är smidigt att köpa på second hand och finns ofta i bra skick och skidor för barn är smartast att köpa begagnat då de ofta bara hinner använda dem i någon säsong innan de vuxit ur dem.
Foto: Istock/Istock
2 AV 2
Samma sak för cyklar och sparkcyklar till de små.
Foto: Istock/Istock

Skridskor, skidor och snowboards är perfekta julklappar att hitta begagnat. För många kommer inte priset för ny utrustning väga upp för den tiden per år man faktiskt har möjlighet att använda sig av den. Extra smart är det att köpa begagnat när det rör sig om barn som kommer ha hunnit växa ur pjäxorna eller skridskorna redan till nästa säsong. Likaså cyklar och sparkcyklar till barn. Bästa tipset är att leta eller efterlysa i lokala köp- och säljgrupper på Facebook.

Playstation och Nintendo

Spelkonsoler som Playstation och Nintendo är dyra och spelen är inte lika roliga längre när de är avklarade. Spara lite pengar och köp det begagnat i stället. På Facebook och Blocket finns en mängd olika tv-spel att köpa betydligt billigare än nypris (och barnen tycker ändå att Super Mario Galaxy till Nintendo Wii är lika roligt i dag, som föräldrarna tyckte det var när det släpptes för 14 år sedan). 

Sällskapsspel och pussel

Sällskapsspel är en julklapp som alltid går hem och som ofta går att hitta i bra skick. Likaså pussel som sällan läggs fler än en eller ett par gånger. Foto: Istock/LEVA&BO/Istock

En del favoritspel vill man alltid ha kvar i sin samling, men det är roligt att förnya utbudet lite allteftersom. Då är det perfekt att använda sig av second handbutiker eller Facebooks köp- och säljsidor. Där kan du både lämna eller sälja spelen spelen du har tröttnat på och köpa nya. En perfekt julklapp för hela familjen. Och när det kommer till pussel brukar man känna sig klar efter att ha lagt det en gång – varför inte köpa ett begagnat pussel som ni hjälps åt att slutföra under julhelgen?

Böcker för vuxna och barn

Mycket av det vi konsumerar i dag gör vi via datorn eller mobilen. Ljudböcker, musik, artiklar och videor. Men det är fortfarande något särskilt med att få en fysisk bok att bläddra i. Det vimlar av klassiker i boklådorna i second hand-affärerna och antikvariat. Kanske hittar du en extra fin utgåva. Barnböcker kan du ofta hitta i ditt kvarter på någon av Facebooks köp- och säljsidor till en bråkdel av nypris. De allra nyaste titlarna kan vara svåra att få tag på men i stället kan du fynda klassiker som är svåra att hitta i bokhandeln.

Ge bort något du inte använder

Skulle något av ovanstående tips mot förmodan bli en flopp, ja, då är det här prylar som mottagaren enkelt kan sälja eller skänka vidare. För det blir inte alltid helt rätt med presenter – oavsett om de är nyköpta eller begagnade – av olika anledningar. Kanske har du någon pryl hemma som mest samlar damm i ett skåp men som åker fram när svärmor kommer på besök? Ge bort den i julklapp till någon du tror uppskattar den bättre. 

Tips på second handbutiker på stan och online

Erikshjälpen, Myrorna och Röda korsets second hand är kanske de mest kända klassiska second handbutikerna, som finns i flera städer runtom i Sverige. I Stockholm finns även Stockholms stadsmission som även driver butiker i bland annat Örebro och Eskilstuna, samt Emmaus Stockholm som säljer både kläder, vintageprylar, böcker, leksaker och accessoarer.

Arkivet är en modern second handbutik som säljer damkläder, skor, väskor och accessoarer i butiker i Stockholm och Göteborg. 

Secondhand.se är Erikshjälpens egen onlinebutik med kläder, leksaker, inredning och möbler.

Beyond Retro är en kedja som säljer vintagekläder online och i butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Affordable Luxury.com är Skandinaviens största köp- och säljsajt med märkesväskor och accessoarer. Företaget har även en butik på Östermalm i Stockholm. 

Pop Boutique, med butiker i Göteborg och Malmö, säljer både vintagekläder och inredning i retrostil. 

Förutom välkända köp- och säljsajter som Blocket, Tradera och Sellpy finns Marketplace och en mängd lokala köp- och säljgrupper på Facebook där du kan fynda enkelt och annonsera gratis. 

Utöver detta finns så klart en mängd bra lokala loppisar att göra fina fynd på. HÄR hittar du några – från norr till söder! 

Se även: