Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vad ger man till någon som ha allt? Här tipsar vi om några annorlunda julklappar och födelsedagspresenter.
Vad ger man till någon som ha allt? Här tipsar vi om några annorlunda julklappar och födelsedagspresenter.
Vad ger man till någon som ha allt? Här tipsar vi om några annorlunda julklappar och födelsedagspresenter.
Vad ger man till någon som ha allt? Här tipsar vi om några annorlunda julklappar och födelsedagspresenter. Foto: Istock

Julklappstips: Present till den som har allt

Vad ger man till någon som ha allt? Ja, det är inte en helt lätt nöt att knäcka. 

Här hjälper vi dig på traven med några tips på annorlunda julklappar och födelsedagspresenter till den som har allt.

En personlig julklapp eller rolig upplevelse i present – här hittar du något för alla!

LEVA&BO Redaktionen

1. Ge bort en kurs i julklapp

Nu för tiden dräller det av kurser som bara är på en kväll, en dag eller några få tillfällen. Välj en sådan kurs. Att få 12 onsdagars-kurs i present känns bara kravfyllt. Men du kan exempelvis prova på glasblåsning på Skansen i Stockholm, göra tårtor, laga italiensk mat eller testa på hängande yoga på Medborgarskolan. Det finns kurser i allt från hur man släktforskar och målar kroki, till hur man rostar kaffe.
Till: Till den nyfikne – som älskar hantverk, har konditordrömmar eller vill testa att äta långsamt.
Finns exempelvis hos: skansen.se, kurser.se, medborgarskolan.se.
Slå in-tips: Slå in presentkortet du får i ett paket och dekorera med något som stämmer in på kursen, exempelvis ett vackert glas eller tårtpapper.
Rim: Du är klok och du är smart/ännu kunnigare blir du snart.

2. Present till vinälskare – vinprovning eller besök på vingård

Ge bort en vinprovning till vinälskaren. Foto: Adobe Stock

En kurs i vinprovning är en uppskattade present till vinälskaren och det spelar troligtvis ingen roll om vinälskaren i fråga gått e kurs tidigare – det finns alltid något nytt att lära och goda vinupplevelser är inte något man får vara med om varje dag.
Vill du lyxa till det extra bjuder du med dig personen till en vingård någonstans i världen. Eller varför inte i Sverige – det finns flera vingårdar runtom i landet så som Arilds vingård i Skåne, Ästad vingård i Halland, Blaxsta Vingård i Södermanland och Gute Vingård på Gotland.
Till: Den som älskar vin och som kanske drömmer om att en gång bo på en egen vingård.
Finns exempelvis hos: liveit.se, smartbox.com, systembolaget.se.
Slå in-tips: Slå in gåvobeviset tillsammans med en flaska vin. För ett besök på en vingård – slå inte flaskan och gåvobeviset i en karta där du prickat in var vingården ligger.
Rim: Hej, tomtegubbar slå i glasen/Nu blir det fart på kalasen!

3. Åk på svensk safari – möt vilda djur och upplev härlig natur

Upplev norrskenet, möt renar och älgar på en svensk safari. Foto: Adobe Stock

Ge en svensk vildmarksupplevelse i julklapp! Åk på tumlarsafari i Skåne eller spana på bäver i Skinnskatteberg. Eller slå på stort och ta med din vän och bege er högst upp i landet – möt renar, åk hundsläde och upplev norrskenet i Lappland med exempelvis Wild Sweden som anordnar tält-övernattnig i det vilda. Att få åka på en svensk safari och möta björn, älg eller varg blir en garanterad oförglömlig present. 

Till: Den äventyrslystne som älskar djur och natur.
Finns exempelvis hos: wildsweden.com, kullabergsguiderna.se. På Naturesbestsweden.com hittar du en lista med en mängd företag som jobbar med hållbara naturupplevelser – med och utan djurmöten.
Slå in-tips: Köp en nallebjörn eller en mjukisälg och slå in tillsammans med presentkortet. Eller skippa den extra prylen och skänk en slant till någon välgörenhetsorganisation, så som Naturskyddsföreningen eller Världsnaturfonden i stället.
Rim: Vild och vacker/är du och också vår natur/nu får ni träffas/på en djur-tur.

4. Klimatklappen – ge bort en julklapp som värnar om djur och natur

Stötta djur och natur och ge bort en hållbar julklapp – det blir en fin present till oss alla. Foto: Adobe Stock

Plantera några julklapps-träd i Kenya, Rwanda, Uganda eller Tanzania. Genom att odla träd tillsammans med olika grödor får livlös jord liv igen. Det ger mat, inkomster och skydd mot klimatförändringarnas negativa effekter.
Ge bort ett fadderskap och stöd arbetet för att rädda hotade arter hos Världsnaturfonden eller ge bort ett medlemskap i Pandaklubben till till barnen. Ge bort ett medlemskap eller skänk en gåva till Naturskyddsföreningen.
Till: Den som gärna vill bidra till en bättre värld.
Finns hos: viskogen.se, naturskyddsföreningen.se, wwf.se, pandaplanet.se
Kostar: Från 100 kronor för fem träd.
Slå in-tips: Slå in gåvobeviset i ett återbrukat papper, exempelvis tidningspapper eller en papperskasse. Vecka och klipp till fransar (som på en smällkaramell) och fäst som dekoration på paketet, eller se vad du har hemma som kan fungera fint som snöre. Sätt dit några grankvistar som dekoration.
Rim: Tjugondag Knut/åker julgranen ut/Men din klapp slår rot/och avvärjer klimathot. 

5. Ge bort kulturgodis i julklapp

Ge bort biljetter till Melodifestivalen i Göteborg, Linköping, Malmö, Örnsköldsvik eller Stockholm. Ett tips till barnbarnen är familjeföreställningen ”Pippi på Cirkus” i Stockholm i sommar. Kanske sambon, systern eller kompisen uppskattar en biljett till Coldplay på Ullevi i juni. Eller passa på att se Ukrainas nationalbalett framföra Svansjön, Romeo och Julia eller Snövit som sätts upp på flera håll i landet. Kulturgodis finns i alla smaker!
Till: Den som älskar musik och teater.
Finns exempelvis hos: ticketmaster.se.
Slå in-tips: Mello-biljetterna slår du in i ett glitterpaket dekorerat med fjädrar, Svansjön i ett silverpaket med en liten kjol av tyll och Pippi-biljetterna i ett presentpapper med Pippi Långstrump på.
Rim: God jul och gott nytt år/ här en trevlig kväll du får!

6. Bjud på afternoon tea

Bjud på en trevlig eftermiddag med afternoon tea en grå februaridag. Foto: Adobe Stock

En trevlig eftermiddag med doftande te, små smörgåssnittar, varma scones och små kakor kanske passar perfekt? Kan inlösas en grå dag i februari till exempel. Antingen fixar du själv en storslagen tebjudning eller så köper du ett presentkort på afternoon tea på ett trevligt kafé eller hotell.
Till: Den som gillar te och godsaker.
Finns exempelvis hos: Om du inte vill fixa det själv så googla ”afternoon tea” och ort. I Stockholm har till exempel Grand Hôtel en lyxvariant, i Göteborg finns romantiska Dorsia och i Sundsvall Mamma Augustas Kök... det är bara att söka och välja.
Slå in-tips: Köp ett paket fint te eller kanske några fina macarons i en liten låda som försmak på njutningarna och slå in tillsammans med presentkortet.
Rim: När julmusten är slut/Är det bra att ha lite mer mys på lut.

7. Ge bort dig själv som festfixare

För många är det en dröm att kunna bjuda hem folk utan att behöva laga mat och mixa drinkar själv. Om du är duktig på att laga mat eller en riktigt skicklig bartender så skriv ett presentkort där du erbjuder dig att bli inhyrd som personal utan kostnad vid valfri fest.
Till: Den som gärna vill ha fest men helst slippa jobbet.
Finns hos: Dig själv!
Slå in-tips: Slå in en kockmössa eller ett centilitermått och skriv en ”presentcheck” på dig själv som personal att hyra in vid fest.
Rim: Du bjuder och jag fixar/Drinkar jag mixar/Det blir kul/God jul!

8. Ge bort en dos tystnad och avkoppling

Ge avkoppling i present – ett besök på dag-spa eller lyxa till det med en retreat med övernattning uppskattas av de flesta. Foto: Istock

Till en stressad vän eller partner som längtar efter lugn och ro kan du ge bort en retreat. På Frötuna gård utanför Uppsala anordnar exempelvis retreats med yoga- eller meditationskurs, målarkurs eller vandringsretreat.
Ge bort ett besök på ett dag-spa eller lyxa till det med en övernattning för dig och din vän på ett spa-hotell. Härliga spa-upplevelser finns från norr till söder. På det japanska spa-hotellet Yasuragi i Nacka utanför Stockholm går det att köpa såväl dagspaket som övernattning och retreat med spaupplevelse.
Till: Den som längtar efter ro och gillar att gå på spa.
Finns exempelvis hos: frotuna.se, yasuragi.se eller googla ”retreat” och ort för att hitta en passande plats. Här kan du hitta några av Sveriges härligaste spa – från norr till söder.
Slå in-tips: Slå in presentbeviset i ett vitt paket med vita snören. Rita en klocka utan visare på.
Rim: Stilla natt/får du fnatt/på allt jäkt och all stress/vänta till dess/du får tystnad och tid/God jul, fröjd och frid.

Se även: