Julklappstips – 7 tips när du köper på nätet

Slipp trängselm och beställ klapparna på nätet.

Foto: Fotolia

1 av 3: Slipp trängselm och beställ klapparna på nätet.

<p>Välj helst klappar som inte är så ömtåliga. Om bara några dagar återstår till julafton hinner du nämligen inte få en ersättningsvara om det du beställt har skadats i frakten.</p>

2 av 3: <p>Välj helst klappar som inte är så ömtåliga. Om bara några dagar återstår till julafton hinner du nämligen inte få en ersättningsvara om det du beställt har skadats i frakten.</p>

Direktbetalning är ett säkert och effektivt betalningssätt eftersom pengarna dras när du loggar in på din internetbank.

Foto: Thinkstock

3 av 3: Direktbetalning är ett säkert och effektivt betalningssätt eftersom pengarna dras när du loggar in på din internetbank.

Julklappstips. Du är långtifrån ensam om att vara sent ute med julklapparna. Trots allt måste du inte ge dig ut i julträngseln för att få hem klapparna i tid. Några dagar till kan du handla på nätet.

Här får du tips på vad du ska tänka på när du shoppar på nätet.

Andra har också läst

1. Säkra leveranstiden

Först och främst, kolla vilken leveranstid företaget garanterar innan du börjar klicka hem varorna.

Information om leveranstid brukar finnas under fliken "köpvillkor".

 

LÄS OCKSÅ: 10 saker du inte visste om julfirandet

2. Kontakta kundtjänst

Det kan ta längre tid för paketen att komma fram i jultider, men hos flera nätbutiker kan du handla den 19 december. Andra har en garanti om du handlar senast den 18 december. Före klockan 08.00 den 22 december förekommer också.

Har företaget inte angivit någon specifik information om julleveranser bör du kontakta kundtjänst och kolla.

Saknas kontaktuppgifter till kundtjänst finns det anledning att dra öronen åt sig. Seriösa företag ska gå att kontakta.

3. Kolla upp säljaren

Den som är lite stressad riskerar att hoppa över viktiga saker, som att dubbelkolla företaget. Har du upptäckt en ny nätbutik, googla och se vad som har skrivits om den.

Leta upp avtalsvillkoren på hemsidan. Informerar de om din lagstadgade ångerrätt?

Vill du ha fler tips kan du gå in på konsumentverket.se.

4. Välj tåliga klappar

När bara några dagar återstår till julafton hinner du inte få en ersättningsvara om det du köpt skulle skadas i frakten. Så för att ta det säkra för det osäkra – välj helst klappar som inte är så ömtåliga.

 

Foto: Fotolia

5. Om varan är skadad

Är varan ändå skadad är det alltid bra att ha sparat mejl och övrig kommunikation mellan dig och företaget som visar vad ni kommit överens om. Spara även förpackningen om du vill skicka tillbaka varan.

6. Säker betalning

Direktbetalning är ett säkert och effektivt betalningssätt eftersom pengarna dras när du loggar in på din internetbank. Du behöver därmed inte lämna ut några kortuppgifter.

Att betala med kreditkort kan vara mer riskabelt än direktbetalning. Du anger ditt kortnummer direkt på hemsidan. Kontrollera att den är krypterad genom att se om webbadressen inleds med "https" i stället för "http". På en krypterad sida kan dina kontouppgifter inte läsas av en tredje part.

Att betala mot faktura är säkert eftersom du får hem varan och kan kontrollera den innan du betalar. Alla e-handelsföretag erbjuder inte fakturabetalning.

7. Fördel för sena

Det finns fördelar med att vara ute i sista minuten. Vid distansköp inom Sverige är ångerrätten 14 dagar på de flesta varor. Om köpet skett sent blir alltså ångertiden längre om julklappen mot förmodan inte skulle passa eller falla mottagaren i smaken. Säljaren är skyldig att ha tillgänglig information om hur du kan ångra ditt köp.

 

LEVA&BO Shopping: Du har väl inte missat vår nya webbutik? Välkommen att handla hos LEVA&BO Shopping

 

Källor: Konsumentverket, Konkurrens- och konsumentverket samt konsumenteuropa.se.

Vill du ha fler julklapptips? Kolla här!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande