Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>Jul>Julklappstips

Publicerad 18 dec 2015 09:35

Julklappsreglerna du måste känna till

Det kan vara en knepig situation när man får en julklapp av någon man inte köpt till själv.

Det kan vara en knepig situation när man får en julklapp av någon man inte köpt till själv.

1/3

Foto: Fotolia

Det är inte bara okej, det är faktiskt riktigt smart att ge bort en julklapp man fått, om man inte vill ha den själv.

Det är inte bara okej, det är faktiskt riktigt smart att ge bort en julklapp man fått, om man inte vill ha den själv.

2/3

Foto: Colourbox

Ska man köpa väldigt dyra saker bör man göra det för att man själv vill, inte för att man förväntar sig något i gengäld.

Ska man köpa väldigt dyra saker bör man göra det för att man själv vill, inte för att man förväntar sig något i gengäld.

3/3

Foto: Colourbox

Har du fått eller gett bort en julklapp som inte gillas?

Hur dyr får julklappen vara, och kan man ge bort något man fått?

Här är julklapparnas etikettregler alla måste känna till!

Kanske får du en julkapp av din svägerska som inte passar, eller ens gillar, men utan bifogat kvitto. Det kan då kännas lite jobbigt att fråga efter det. Och vad händer om någon köpt en julklapp men man själv inte har något att ge? Hur mycket får julklappen kosta och kan man ge bort något man har fått?

LÄS MER: Här är de rätta reglerna för julklappsleken

Etikettregler för julklappar

Frågorna och tankarna kring julklappar är många, och svaren är inte alltid helt enkla. Precis som att de flesta av oss inte vill spendera surt förvärvade pengar på saker som inte uppskattas vill vi inte heller förolämpa eller genera våra nära och kära genom ogenomtänkta presenter.

Här är 10 etikettregler från expertisen vad man ska tänka på för att undvika jobbiga situationer och vad som är rätt och fel.

LÄS MER: Så slår du in paket – på bara 12 sekunder

1. Köp till par i stället för två personer

När två personer lever i en relation är det helt okej att köpa en gemensam julklapp till dem. Känner du inte den ena partnern så väl underlättar det dessutom att köpa något till dem ihop, vilket dessutom visar att du stöttar dem som par. Är de på väg att gifta sig kan de till och med ha en önskelista färdig.

2. Fråga inte om önskemål

Om det inte är en familjemedlem eller nära vän kan du genom att fråga vad de önskar sig få dem att känna sig skyldiga att också köpa något till dig. Fastnar du helt, ta då reda på deras fritidsintressen eller var de befinner sig i livet. Tränar hen varje dag kan det passa med någon träningspryl, har hen precis flyttat är väl något till hemmet bra. Hur som helst skicka med kvittot så kan de byta.

3. Ge extradricks

Ibland kan man vilja ge sin frisör, städerska eller hundvakt något extra inför julen, men det kan vara svårt att veta vad man ska köpa. Det brukar dock alltid vara uppskattat att ge en extra slant, brukar du dricksa kan du ge dubbel dricks, annars lägg en summa du tycker är lämplig, eller blomma/chokladask, och tacka för fint jobb under året som varit med ett ”god jul”.

4. Är okej att ge bort

Det är inte bara okej, det är faktiskt riktigt smart att ge bort en julklapp man fått, om man inte vill ha den själv. Tavelramar, ljus, ätbara saker och vinflaskor är perfekta exempel på sådant man kan ge vidare. Men, och detta är viktigt, ta bort alla spår av den ursprungliga givaren innan, och kom ihåg vem du fått vad ifrån!

5. Var ärlig vid överraskning

Det kan vara en knepig situation när man får en julklapp av någon man inte köpt till själv. Det bästa sättet att hantera det är bara att vara ärlig, berätta att du blir glad, förvånad och berörd, och kanske också lite generad att du inte har något att ge tillbaka. Låt det sedan vara så, det finns ingen anledning att försöka stress-hitta en present från garderoben eller liknande. Då är det bättre att skicka något vid nyår eller annan högtid.

 

Foto: Colourbox

6. Bifoga alltid kvittot

Oavsett vem du ger presenten till, skicka alltid med kvittot. Om de behöver byta på grund av fel storlek eller för att de kanske redan har det, varför försvåra? Det kommer ändå sluta med att de frågar efter kvittot, vilken kan kännas jobbigt och skapa jobbiga känslor för båda parter. Eller så undviker personen att fråga just på grund av det och då blir presenten liggande oanvänd, och det var väl ändå inte meningen?

7. Ge bara närstående

Utgångspunkten ska inte vara att ”du ger därför ger också jag”. Titta i stället på hur er relation ser ut. Har det gått mer än ett år sedan ni sågs? Köpte du en födelsedagspresent till personen när det begav sig? Om svaret på båda frågorna är nej, kan du med gott samvete ta bort personen från julklappslistan. Det är bara när en vän känner sig glömd som sårade känslor kan uppstå, och då kan man skicka ett kort i stället.

8. Köp inte för dyrt

Det är väldigt vanligt att många vill slå på stort när det kommer till julklappar. Men handlar det mer om påtryckningar utifrån/press, än eftertänksamhet och glädje, har det tappat sin mening helt. Ska man köpa väldigt dyra saker bör man göra det för att man själv vill, inte för att man förväntar sig något i gengäld. Sedan är det också så att de allra flesta som köper exklusiva julklappar har en sådan ekonomi att de kan köpa sig själva vad de vill, och till dem är det bättre att välja ut en julklapp med rejäl eftertanke och inte efter prisklass, kanske till och med något du tillverkat själv.

9. Var noga med presentpolicyn på jobbet

Det är helt okej att visa sin uppskattning till medarbetare som underlättar varje dag på arbetet, som till exempel receptionisten eller assistenten, genom att ge en matrelaterad present eller bjuda på lunch. Men det finns ett stort ”nono”, ge aldrig din chef en present, oavsett vad policyn säger på jobbet. Det kan sända helt fel budskap. De flesta företag har regler kring det här med julklappar och de bör följas.

 

Källa: Womansday.com

 

LÄS MER: 10 saker du inte visste om julfirandet