1 av 3: Julklappslekar på jul blir mer och mer populära. Och de är riktigt roliga! Är ni oense om reglerna – kolla här! Foto: Shutterstock
2 av 3: Har man tur kan man få flera paket. Foto: Istock
3 av 3: Det är roligt att satsa på inslagningen när man spelar julklappsleken – då vill fler och fler ha just det paketet. Foto: Istock

Julklappsleken – här är de rätta reglerna

Julklappsleken eller julklappsspelet är en uppskattad lek av många under jul.

Det kan man göra för att slippa köpa så många julklappar, spara pengar eller bara som en kul grej och som komplement till de andra julklapparna.

Men hur man spelar råder det delade meningar om – här är reglerna som gäller!

Julklappsleken kan också kallas julklappsspelet eller tärningsleken – kärt barn har många namn. Det sistnämnda är namnet på originalvarianten – som också är den enklaste, mest välkända och populära. 

Många använder julklappslekar för att slippa köpa en massa julklappar som dessutom ska vara personanpassade. Men man kan likväl leka leken även om man delar ut julklappar ”som vanligt”, som en rolig aktivitet med familj, släkt och vänner under julfirandet.

LÄS MER: Årets bästa jul- och sällskapsspel – stort test! 

1. Klassiska julklappsleken

Foto: Istock

En julklappslek är inte bara en stämningshöjare, det kan också rädda plånboken och hålla kostnaderna nere. Tänk dock på att köpa klappar som passar alla olika åldrar som spelar. Eller så väljer man att dela upp sig i olika spelgrupper där de som är med i varje grupp är ungefär i liknande ålder. 

Kanske har du som många andra märkt att alla sitter inne på olika regler, och det är ju onödigt att behöva tjafsa om något som ska vara en trevlig julaktivitet i fridens tecken. Därför får du här de rätta reglerna, tips samt varianter! 

Detta behöver ni:
1-2 tärningar beroende på hur många som spelar (är ni riktigt många är det skönt med två)
Tidtagare (till exempel äggklocka, mobiltelefon)
1-3 (valfritt) julklappar per person 

Regler för julklappsleken:

1. Först måste alla komma överens om hur många paket varje deltagare ska ta med sig samt hur mycket de får kosta, exempelvis 50 eller 100 kronor styck. Tänk på att presenterna ska kunna passa alla spelare.

2. Sätt er kring ett bord eller i en ring på golvet. Lägg alla paket i mitten på bordet eller golvet.

3. Nu ska ni kasta tärning, låt yngst börja och gå sedan medsols. Slår man en 1:a eller 6:a på tärningen får man välja ett paket från högen. Får man någon av övriga siffror går turen direkt vidare till personen efter. Håll på tills alla paket tar slut.

4. Nu sätter ni tidtagaren på 10-15 minuter, beroende på hur många ni är som spelar. Spelet fortsätter precis som tidigare fast denna gång får man ta ett paket från någon annan i stället, om man får en 1:a eller 6:a. Ta det paket du är med intresserad av!

5. Se till så att ingen av deltagarna ser tidtagaruret. När det sedan ringer är spelet slut och någon kommer att ha mer paket än de andra. Har man riktig otur har man inga paket alls. Nu öppnas paketen – något som kan bli riktigt roligt!

LÄS MER: Roliga och billiga julklappar under 200 kronor

Billiga julklappar – julklappstips till julklappsleken

Vet du inte vad du ska köpa till julklappsleken? Här finns flera tips på fina julklappar under 200 kronor. Annars: tänk på att köpa något som alla skulle kunna uppskatta, ha nytta av – eller tycker är roligt. En fin ram, en vas, ugnsform, lyxiga badartiklar, en burk med hemmagjorda kakor eller hemmagjort godis, egengjord marmelad, stressboll, bakform, klädvikare, en fin kapsylöppnare, vattenflaska i stål, fina strumpor eller kanske en kul bok?

Foto: Istock

Fler varianter på klassiska julklappsleken:

1. Alla får paket
Vill man att alla ska få minst ett eller lika många paket kan man när spelet är avslutat låta de som har väldigt många paket ge bort ett paket till någon som har lite eller inga. Låt det gå varvet runt tills alla har minst ett paket eller lika många. Eller så bestämmer man att man inte får ta paket från någon som bara har en julklapp.

2. Ge bort paket
Man kan ändra reglerna så att en 1:a betyder att man ska ge bort ett paket till någon i stället och låta en 6:a fortfarande betyda att man får ta ett paket från någon. 

3. Spela med två tärningar
Detta gör spelet lite svårare, tar längre tid och är därmed mer spännande. Du använder dig av två tärningar och måste då ha två lika siffror för att få ta ett paket. 

2. Grytvante-leken

Foto: Istock

Gillar man att det går fort ska man testa denna variant på julklappsleken. Här gäller det att slå in paketen med flera lager papper och mycket tejp så att de är svåröppnade. 

Detta behöver ni:
1 tärning
1 par grytvantar eller tjocka tumvantar
1 tomteluva eller mössa 

Regler för grytvante-leken:

1. Först måste alla komma överens om hur många paket varje deltagare ska ta med sig samt hur mycket de får kosta, exempelvis 50 eller 100 kronor styck. Tänk på att presenterna ska kunna passa alla spelare.

2. Placera ut paketen kring ett bord och låt den som är yngst ta på sig vantarna och tomteluvan och få ett paket framför sig.

3. Den till vänster får tärningen. På given signal ska den med grytvantar försöka öppna paketet samtidigt som den med tärningen slår om och om igen tills en 6:a är slagen.

4. När en 6:a kommer upp måste mössan och vantarna flyttas vidare till den som slog 6:an som i sin tur ska försöka öppna paketet. Detta fortsätter tills någon lyckas öppna paketet och då får det. 

5. Fortsätt sedan med nytt paket till nästkommande person. 

6. Även här kan man om man vill när spelet är över låta de med många paket ge bort ett till någon som har få eller inga.

LÄS MER:

3. Lapp-leken

Foto: Istock

Även denna är bra om man har ont om tid. I den här varianten drar man lappar i stället för att använda tärningar. 

Detta behöver ni:
Penna
Papper

Regler för lappleken:

1. Först måste alla komma överens om hur många paket varje deltagare ska ta med sig samt hur mycket de får kosta, exempelvis 50 eller 100 kronor styck. Tänk på att presenterna ska kunna passa alla spelare.

2. Ta lika många antal lappar som ni är spelare och skriv sedan siffror på dem. Är ni sex spelare så tar du sex lappar och skriver siffrorna 1-6 på dem.

3. Vik ihop lapparna och lägg i en skål eller hatt. 

4. Placera alla paket på ett bord eller golvet och sätt er runtom.

5. Nu får alla dra var sin lapp. 

6. Den som får siffran 1 får ta ett av paketen. Den med nr 2 kan välja att ta ett paket från mitten eller från person nr 1. Fortsätt tills alla paket är slut.

7. Öppna paketen. 

8. Vill man kan man lägga tillbaka lapparna och dra igen för att sedan välja bland de öppnade paketen från varandra.

9. Precis som tidigare, om man vill att alla ska få minst ett eller lika många paket kan man när spelet är överlåta de med många paket ge bort till någon med få eller inga så att alla har minst ett var.

LÄS MER: Så sköter du om din julgran på bästa sätt

LÄS MER: Julklapp till pojkvännen – här är fina julklappstips!

LÄS MER: Fina julklappar till flickvännen – här är bra tips! 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!