Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Årets begagande julklapp är enligt Blocket gamingpylar. Och i år är det typiska e-sporttillbehör som ökat med 34 procent jämfört med 2015.Årets begagande julklapp är enligt Blocket gamingpylar. Och i år är det typiska e-sporttillbehör som ökat med 34 procent jämfört med 2015.Årets begagande julklapp är enligt Blocket gamingpylar. Och i år är det typiska e-sporttillbehör som ökat med 34 procent jämfört med 2015.
Begagnathandeln av tillbehör och utrustning för e-sportande växer. Årets peak sker efter julafton vilket kan bero på två saker - att många får gamingprylar i julklapp och säljer vidare äldre utrustning, eller att jultomten ofta köper fel.Begagnathandeln av tillbehör och utrustning för e-sportande växer. Årets peak sker efter julafton vilket kan bero på två saker - att många får gamingprylar i julklapp och säljer vidare äldre utrustning, eller att jultomten ofta köper fel.Begagnathandeln av tillbehör och utrustning för e-sportande växer. Årets peak sker efter julafton vilket kan bero på två saker - att många får gamingprylar i julklapp och säljer vidare äldre utrustning, eller att jultomten ofta köper fel.
VR-glasögonen blev utsedda till årets julklapp av HUI Research. Blocket vill i stället uppmärksamma en begagnad årets julklapp då överkonsumtionen växer.VR-glasögonen blev utsedda till årets julklapp av HUI Research. Blocket vill i stället uppmärksamma en begagnad årets julklapp då överkonsumtionen växer.VR-glasögonen blev utsedda till årets julklapp av HUI Research. Blocket vill i stället uppmärksamma en begagnad årets julklapp då överkonsumtionen växer.
1 AV 3
Årets begagande julklapp är enligt Blocket gamingpylar. Och i år är det typiska e-sporttillbehör som ökat med 34 procent jämfört med 2015.
Foto: Fotolia
2 AV 3
Begagnathandeln av tillbehör och utrustning för e-sportande växer. Årets peak sker efter julafton vilket kan bero på två saker - att många får gamingprylar i julklapp och säljer vidare äldre utrustning, eller att jultomten ofta köper fel.
Foto: Fotolia
3 AV 3
VR-glasögonen blev utsedda till årets julklapp av HUI Research. Blocket vill i stället uppmärksamma en begagnad årets julklapp då överkonsumtionen växer.
Foto: Fotolia

Här är årets begagnade julklapp – prylen för populära sporten

I dag blev ”Årets julklapp” utsedd av HUI Research. 

Som motdrag utser Blocket ”Årets begagnade julkapp”.

Det är andra året i rad – och i år blev det gamingprylen. 

För 29:e året i rad utsåg i dag HUI Research årets julklapp (klicka här för att se). När det förra året blev robotdammsugaren kom Blocket som en uppstickare och tog fram ett begagnat alternativ för första gången. Då blev det lego.

– Vi vill uppmärksamma en mer hållbar julklapp i tider då överkonsumtionen växer och julkommersen slår rekord, berättade Linnéa Aguero, pressansvarig på  Blocket.

 

LÄS OCKSÅ: 10 saker du inte visste om julfirandet

Stora vinster för miljön

Om alla byter ut minst en av alla nya julklappar till något återbrukat så innebär det stora vinster för miljön. IVL, Svenska Miljöinstitutet, har räknat ut att den handel som sker på Blocket.se i Sverige under ett år sparar 862.000 ton koldioxidutsläpp. Det är lika mycket som Stockholms biltrafik släpper ut på ett år.

Årets begagnade julklapp

När de nu tagit fram 2016 års begagnade julklapp är det åter igen baserat på statistik över vad som trendar på begagnatmarknaden. Och i år är det typiska e-sporttillbehör som ökat med 34 procent jämfört med 2015. Sökningarna på ordet ”gaming” har ökat med 33 procent jämfört med helåret 2015. Därför blir det gamingprylen som blir årets begagnade julklapp.

 

LÄS OCKSÅ: Så blir du ett proffs på Blocket

E-sporten fortsätter växa

–  Förutom det faktum att e-sporten fortsätter växa i popularitet, har vi också under året sett e-sportsprofilen HeatoN skapa rubriker som deltagare i SVT:s program ”Mästarnas Mästare” med en efterföljande debatt om e-sportens plats inom svensk idrott. Omvärldshändelser som dessa har en positiv påverkan på handeln där vi i år ser rekordstort intresse för begagnade gamingprylar på Blocket, säger Linnéa Aguero, presschef på  Blocket.

Peakar veckan efter jul

Sett över året är det veckan efter jul som begagnathandeln av gamingprylar peakar.

 – Privathandeln av fysiska PC- och onlinespel har minskat, då allt fler köper nedladdningsbara spel. Däremot växer begagnathandeln av tillbehör och utrustning för e-sportande. Årets peak sker efter julafton vilket kan bero på två saker - att många får gamingprylar i julklapp och säljer vidare äldre utrustning, eller att jultomten ofta köper fel, säger Linnéa  Aguero.

 

LÄS OCKSÅ: Årets julklapp – om barnen får bestämma 

Kriterierna som gäller

För att en produkt ska utses till årets begagnade julklapp ska den klara följande kriterier:

• Produkten ska ha väckt ett stort intresse under året, triggat handeln och ligga i tiden.

• Produkten ska ha ett väsentligt andrahandsvärde och vara efterfrågad bland människor som handlar begagnat.

• Produkten ska finnas på andrahandsmarknaden i stor eller ökad omfattning.

 

LÄS OCKSÅ:

Så här lyckas du göra bästa fynden på Black Friday 

Här är butikerna som kör Black Friday-rea 

Julshoppa i Stockholm – här är de bästa gallerierna!