Ge bort de finaste klapparna

Ge bort rustika paket – så slår du in vackert!

Slå in julklappar och presenter fint kan vara klurigt. Men när julen närmar sig är det alltid lika kul att ta fram sin kreativitet när det är dags för paketinslagning och gå bort-presenter.

Här kommer några tips hur du med enkla medel kan skapa annorlunda och rustika paket.

Det är ju alltid kul att få paket – men kanske extra roligt när de är vackert inslagna.

Kolla in de här tipsen på hur du kan överraska dina nära och kära med fint inslagna julklappar!

Slå in rustika paket och fina gå bort-presenter – massor av inspiration:

Dekorera paket med grenar

Ta in en vacker gren från naturen och pynta den med några av de minsta paketen. Det vita paketet längst ner i trälådan har ett kraftigt vitt papper med en riven remsa av svart papper runt samt ett svart papperssnöre virat många varv och knutet med en enkel knut. Det bruna paketet ovanpå har fått klassiskt brunt packpapper med ett rött, tunt snöre knutet enkelt utan rosett. Det ger lite gammaldags julpost-känsla.

Foto: PERNILLA SJÖHOLM
Foto: PERNILLA SJÖHOLM

Slå in paket med wellpapp och snöre

Små paket kan lätt varieras med snören och tejp. Använd dig av wellpapp för en kul struktur eller en bit mönstrad tejp med pappersnöre för en stilren känsla.

Foto: PERNILLA SJÖHOLM

Dekorera glasburkar och fyll med godsaker

En glasburk pimpas snabbt med vackert band och dymotext. Skriv gärna en hälsning på burken. Trevligt och ett fint kom-ihåg från bjudningen. Fyll med nötter eller vad annars värden föredrar.

Foto: PERNILLA SJÖHOLM
Foto: PERNILLA SJÖHOLM

Tulpaner inslagna i brunt papper blir fin gå bort-present

Gå bort-presenter är alltid lika trevligt att ge som att få. Här har tulpanerna slagits in i brunt papper och rött snöre. Enkelt och fint, samt att det matchar paketet som även fått en griffelskylt att skriva en julhälsning på.

Vacker julbukett med granris

En julbukett måste inte alltid ha en bas av amaryllis eller hyacint. Här ovanför har tulpaner blandats med granris och nakna grenar. Det blir även vackert att byta ut tulpanerna mot rosor.

Foto: PERNILLA SJÖHOLM
Foto: PERNILLA SJÖHOLM

Slå in paket på ett lite annorlunda och roligt sätt

Ibland kan själva paketet vara paketet. Inslagningen här ovan har endast skett med ett snöre och små julkulor.

Slå in paket med snöre och frystejp

Här nedan har det svarta paketet fått grovt papper och tejpats med frystejp för att få lite textil känsla på tejpen. Klipp den gärna för raka snitt. Det röda snöret har lindats flera varv och likaså rosetten.

Det vita paketet har enkelt julpapper med klassiskt brunt jutesnöre. För att få snöret att sitta runt paketet med jämna mellanrum kan du sätta en tejpbit på undersidan så glider inte snörena runt. Båda paketen har fått namnetiketter av en dymoskrivare.

Foto: PERNILLA SJÖHOLM

Dekorera paket med tyg eller virkade dukar

Om du har lite virkade smådukar över är de jätteenkelt att få ett dekorativt paket. Använd dig av lite textillim så är det klart.

Foto: PERNILLA SJÖHOLM

Använd bokstavsstämplar på paketen

Lek med bokstavsstämplar på dina julklappar. Stämpla din hälsning direkt på paketet. Har du ett enfärgat papper kan du skriva mycket text så att orden bildar ett vackert bokstavsmönster. Om du har tillgång till en vacker handstil så tveka inte att skriva dina fina hälsningar för hand med en tuschpenna. Provskriv först med pennan på en separat bit av pappret så att inte färgen blöder ut.

Foto: PERNILLA SJÖHOLM

Blanda fina presentpapper

Ryska dockor och andra presenter med fler delar kan med fördel delas in i fler paket! Gör dem lika men olika. Här har de fått olika papper, men är inslagna på samma vis.

Foto: PERNILLA SJÖHOLM
Foto: PERNILLA SJÖHOLM

Pyssel av plåtburkar: Gör ett enkelt blomsterarrangemang 

En blomma i en plåtburk är ett enkelt och trevligt pyssel med stora variationsmöjligheter. Snöret ger en liten paketkänsla. Plantera i en påse först och ställ påsen i burken. Annars kan burken rosta och bilda fläckar. Det finns även risk för att gamla burkar läcker.

LÄS MER: Gör vackra dekorationer till jul – enkelt och fint

LÄS MER: Alla tips för att göra en egen julkalender 

Av Sofia Jensen

levabo@expressen.se