Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Här är tipsen för att hitta den perfekta julklappen till din flickvän, pojkvän, mamma, pappa eller någon helt annan. Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto

Bästa tipsen för att hitta den perfekta julklappen

Känner du dig stressad över alla julklappsinköp?

Här får du våra bästa julklappstips – hitta den perfekta julklappen till din flickvän, pojkvän, mamma, pappa eller någon helt annan.

När julen närmar sig är det ofta mycket som ska hinnas med, på så lite tid. Då kan det också vara svårt att hinna med julklappsinköpen, mellan alla andra åtaganden med jobb, skola, förskola och annat som kräver sitt ”jul-jobb”. Och än värre, du vet kanske inte ens vad du ska köpa.

LÄS MER: Rätta reglerna för julklappsleken – och olika varianter på julklappsspel 

Släpp julklappsstressen! Det finns vägar för att lösa det på enklare sätt. Här får du 6 supertips på hur du gör:

1. Klicka hem julklapparna på nätet

Springa i affärer under december månad kan vara en mardröm på många sätt. Därför tackar vi för att internet finns. Beställ på nätet redan nu så kommer klapparna hem i god tid innan jul. Det bästa är att du kan göra det när det passar dig, och behöver inte bry dig om öppettider samt slipper trängas. Dessutom kan du jämföra priser på olika sajter.

2. Handla på rea

Är man ute i riktigt god tid är det en stor fördel att handla året om, när reorna dyker upp. Dels blir det billigare, och dels sprider man ut kostnaden över året. Har du inte gjort det är det värt att tänka på till nästa år. Deppa inte ihop, det går att hitta rea nu också. Rean är ju året om numera. (Och är du en sista minuten-typ, så tjuvstartar ju faktiskt några butiker mellandagsrean redan dagen före julafton...) Sök på nätet innan du går ut på stan (eller handla allt på nätet).

3. Gör en egen julklapp

”Tänk utanför boxen” är ett bra uttryck som går att applicera på mycket. Så även här. Baka något och köp en fin kartong som du dekorerar, gör sylt eller marmelad i fina glasburkar som du målar och sätter fina presentband runt, tillverka snygga armband eller halsband (tillbehör finns att köpa på hobbyaffärer). Ta med barnen i pysslet, mycket uppskattat, både av dem och mottagaren.

4. Ge bort ett presentkort på något

Många tycker att presentkort är en opersonlig julklapp, men det är faktiskt en fantastisk uppfinning. Då kan man köpa till personens favoritaffär så får hen själv välja vad hen vill ha. Dessutom kan de handla i mellandagsrean och få mer för pengarna. Presentkort på en upplevelse är också en bra julklapp. Prylar glöms bort, men upplevelser lever för alltid kvar i minnet.

5. Ge bort din tid

Att ge bort sin tid är det finaste man kan göra i dagens stressade värld. När du ger av din egen tid lämnar du inte bara ifrån av dig själv, du får något tillbaka också, alla inblandade får energi. Här kan du göra fina presentkort där du exempelvis erbjuder dig som barnvakt, att hjälpa till med något som du är duktig på/vet att hen inte klarar, har tid eller orkar själv, tar med syskonbarnen på bio, lekland eller liknande eller bjuder på en lyxig (hemma)middag. Använd fantasin!

6. Förändra liv

De flesta av oss har prylar i överflöd. Och sen gammalt vet vi också att mycket av det vi ger bort i julklapp hamnar i lådor, glöms eller skänks bort. Varför då inte göra något vettigt av pengarna i stället? Något som verkligen ger utdelning och bringar glädje till alla parter, kanske till och med räddar liv. Köp ett presentkort hos någon av alla välgörenhetsorganisationer (på nätet) som jobbar i u-länder. Allt ifrån en get och mamma-kit till vaccinationspaket eller skolpaket. Du får ett fint presentkort (där det står vad pengarna gått till) som du sedan ger bort i julklapp.