1 AV 3
Ett paket som suger
2 AV 3
Årets julklapp 2015 har äntligen avslöjats!
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Robotdammsugaren är årets julklapp 2015 – vilket för HUI Research var ganska självklart.
Foto: Maria K Broman

Årets julklapp 2015 – en robotdammsugare

Årets julklapp 2015 är avslöjad!

Förra året var det aktivitetsarmbandet.

Men i år är det en robotdammsugare som är årets julklapp.

– Vi ser den här robotiseringen och att man satsar på hemmet, så det blev efter ett tag ganska klart vilken det skulle bli, säger Carin Blom, konsult på HUI Research.

Årets julhandel väntas i vanlig ordning bli rekordstor. Och i dag på morgonen avslöjades vilken som är årets julklapp. Det blir robotdammsugaren, en produkt som först dök upp i våra hem runt 2000 men då varierade väldigt mycket i kvalitet.

 

LÄS OCKSÅ: Årets julklapp genom tiderna – här är alla

Årets julklapp ska vara en nyhet

Varför det blev just robotdammsugaren som blev årets julklapp handlar om att det blivit ett starkt fokus på hemmet samtidigt som vi blir allt mer digitaliserade och robotiserade.

– Dagens konsumenter är väldigt tidspressade och försöker få ihop livspusslet och hitta verktyg som frigör tid, säger Carin Blom.

Har du en robotdammsugare själv?

– Nej, men det står ganska högt på min önskelista.

För 28:e gången korar HUI Research den produkt som väntas bli storsäljare i julhandeln. Förra årets vinnare var aktivitetsarmbandet.

 

LÄS OCKSÅ: Därför kan robotdammsugaren vara en säkerhetsrisk

Julhandeln väntas slå rekord igen

För att en produkt ska kunna bli utsedd till årets julklapp av HUI ska den enligt institutet uppfylla ett eller flera av följande kriterier: Den ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse för året. Den ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal samt representera den tid vi lever i.

December är handelns klart starkaste försäljningsmånad och HUI spår ännu ett rekord i årets julhandel. Julhandeln, alltså detaljhandelns försäljning i december, väntas öka med 5,0 procent till 75 miljarder kronor. Årets vinnare är möbelbranschen som hittills haft starkast utveckling i år, med en tillväxt om 10,8 procent.

 

LÄS OCKSÅ: 7 tips när du handlar julklappar på nätet

 

Behöver du andra julklappstips än årets julklapp? Hitta tips och inspiration här!