Upplysta bordsdekorationer i form av olika slags julbyar blir allt mer populärt ute i julstugorna. Foto: Rusta/Ikea

Jul på Rusta och Ikea 2022 – här är årets nya julpynt

När börjar julen och när får man egentligen plocka fram julpyntet? Ja, här går åsikterna isär.

På Rusta och Ikea drar i alla fall julsäsongen snart i gång.

Spana in några av årets nyheter för julens trender redan nu.

Veronica Lundström Kristensen

Efter halloween. Till första advent. Inte en dag före dopparedagen! Åsikterna om när det är okej att börja julpynta är minst lika många som uppfattningarna om vilket parti som ska regera i riksdagen.

Oavsett finns en studie som visar att du blir lyckligare ju tidigare du börjar julpynta. Något som alla noventfirare anammat för att maxa julmyset.

Om varuhusen som drar fram julpyntet tre månader innan jul vill att vi ska bli lyckligare är oklart. Men i september är många av butikerna i alla fall kittade och klara att rulla ut strålande stjärnor, glittriga julgranskulor och rödrutiga gardiner.

Julbyar och tomtehus hos Rusta

Ett av de första varuhusen att släppa bilder på årets nya julpynt är Rusta, som går all in på sagolikt pynt för att skapa en riktigt magisk jul. Här finns mängder av olika sorters tomtar, julbyar med karuseller och skidbackar, upplysta tomtehus i form av svampar och stubbar.

Nissedörrs-fenomentet som kom till Sverige för några år sedan är här för att stanna. Bland nisse-nyheterna finns bland annat en minidörr i rosa pastell, nissens skotskrutiga campingtält och tillbehör som kakelugn och en röd folkabubbla.

Här finns också kitschiga tomtar med luvor i batikmönstrad pastell och med kanintofflor på fötterna, julgranskulor i form av guldiga bulldogs och tigrar med rosa keps.

Ett campingtält och en röd bubbla till nissen finns bland årets nyheter. Foto: Rusta
Rusta har en mängd olika julbyar. Foto: Rusta
Kitschigt julgranspynt och pastelliga tomtar och gran. Foto: Rusta
En julmatta med volang finns bland årets nyheter. Foto: Rusta
Sängklädernas julblommiga mönster återfinns på såväl gardiner som kuddar. Foto: Rusta
Adventsljusstaken ”Leksand” är ny i årets julsortiment. Foto: Rusta

Skandinavisk folklore och hantverk hos Ikea

Vi hittar även mer klassisk julinredning hos Ikea såväl som Rusta. Klassiskt julpynt inspirerad av skandinavisk folklore och hantverk, så som gardiner med tomtar och röda julblommor, ljusstakar och stendjur med allmogemönster.

På Ikea har designern Eva Lundgreen hittat inspiration från sin farmors gård i Jämtland och skapat en julkollektion i modern tappning till årets julinredning. Minnen från barndomens jular har trollat fram snöiga landskap med älvor från sagornas värld. 

– Jag tyckte att det var underbart att ta en skandinavisk julbock och en älg och addera pastellfärger och folkkonstinspirerade mönster för en modern tvist, säger designern Eva Lundgreen i ett uttalande.

Adventsstjärna i folkloristiskt mönster designad av Eva Lundgreen. Foto: Ikea
Tomtar i allmogestil och julgranskulor i pastellfärger. Foto: Ikea
Bockar och renar att hänga i julgranen. Foto: Ikea
Dekorerade prydnadsdjur i stengods. Foto: Ikea
Julgransformad bordsdekoration i tall och metall. Foto: Ikea
Batteridriven ljusstake med inbyggd timer. Foto: Ikea

När börjar Rusta och Ikea sälja julsaker?

Från slutet av september börjar Rusta rulla ut de första nyheterna i årets julsortiment. Ikea håller på myset något längre och börjar först i oktober.