1 AV 9
Förutom Blocket, Tradera, loppisar och second hand-butiker finns det ytterligare ett ställe där de går att fynda julklappar – som inte de allra flesta tänker på.
Foto: GETTY IMAGES
2 AV 9
Exklusiva varor säljs för mindre än halva priset på olika pantbanker. Dessa finns på Pantbanken
Foto: Pantbanken
3 AV 9
Värdet bestäms av världsmarknadspriset på guld, men också på det historiska värdet dessa typer av föremål säljs för på andrahandsmarknaden.
Foto: Pantbanken
4 AV 9
Alliansring med prinsesslipade diamenter, 23 000 kronor
Foto: Pantbanken
5 AV 9
Armband från Dyrberg/Kern, 345 kronor
Foto: Pantbanken
6 AV 9
Tummat fickur från 1920-talet, 395 kronor
Foto: Pantbanken
7 AV 9
Guldkedja med hjärtformat hänge, 6500 kronor
Foto: Pantbanken
8 AV 9
En Madelene Pyk-tavla, 1500 kronor.
Foto: Pantbanken
9 AV 9
Foto: Pantbanken

Här kan du fynda lyxiga julklappar för mindre än halva priset

Ont om pengar och kanske inte handlat alla julklappar ännu?

Nu kan du fynda lyxiga julklappar för mindre än halva priset.

Både kläder, smycken, klockor och konst. Läs här hur!

Juletider innebär större utgifter än vanligt för de allra flesta. Det är mat, dricka, bjudningar och julklappar framför allt. Många tar till och med lån för att klara av alla utgifter.

Men det finns några sätt att komma ned i kostnaden väsentligt när det gäller just julklappar. Förutom Blocket, Tradera, loppisar och second hand-butiker finns det ytterligare ett ställe som inte de allra flesta tänker på, eller ens vet om att det går att handla på.

Lyxprylar till mindre än halva priset

Det är olika pantbanker, och är man ute efter lite exklusivare och dyrare saker som man inte skulle ha råd med annars eller tycker kostar för mycket så är detta en riktig guldgruva.

Här kan man nämligen hitta de lite lyxigare prylarna för mindre än halva priset. Och det är allt ifrån smycken, klockor, kameror och elektronik till kläder, skor, märkesväskor och konst! Man skulle kunna säga att där är det mellandagsrea året om. Unika prylar som normalt sett aldrig hamnar på rea.

 

LÄS OCKSÅ: 8 andra julklappar till den som redan har allt 

Endast en av varje vara

– Många kunder gillar att köpa de prisvärda och unika föremål som vi erbjuder. Det finns ju bara en av varje vara hos oss och varje dag kommer det in nya föremål att välja mellan. Dagarna före jul brukar det bli rusning till vår försäljning, medan det efter jul råder högtryck på utlåning, säger Peter Sundström, vd på Pantbanken Sverige.

 

Foto: GETTY IMAGES

Förfallna panter

Det är förfallna panter, som kunder lämnat in för lån eller för att de inte vill ha dem längre, utan hellre vill ha pengar, som säljs ut. Värdet bestäms av världsmarknadspriset på guld, men också på det historiska värdet dessa typer av föremål säljs för på andrahandsmarknaden. Och den som lämnar in varor måste vara både myndig och kunna legitimera sig. 

 

LÄS OCKSÅ: Petra skulle julpynta – men det blev långt ifrån som hon hade tänkt sig  

Säljs både i butik och webbshop

Om låntagaren, trots påminnelse, inte löser ut sitt föremål efter uppgjord tid säljs det på auktion. Blir det ett överskott vid auktionen går det tillbaka till låntagaren, om det blir förlust står pantbanken för den. De föremål som inte säljs på auktion säljs senare i webbshop och i butik.

Klimatsmart och billigt

– Det finns en stabil andrahandsmarknad, och att köpa till exempel guld, klockor och konst i julklapp till nära och kära är både klimatsmart och billigt. Man kan fynda saker till en bråkdel av vad de skulle kosta att köpa nya butik, säger Peter Sundström, vd på Pantbanken Sverige. 

 

LEVA&BO Shopping: Du har väl inte missat vår nya webbutik? Välkommen att handla hos LEVA&BO Shopping 

LÄS OCKSÅ: 

Därför ska du aldrig kasta dina gamla glödlampor 

Julpyssel för alla barn – tips till alla åldrar 

Tomtens julstrumpa som alla vinälskare vill ha