Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>Jul

Publicerad 5 dec 2018 09:59

Här är jultraditionerna de unga INTE vill se mer av

"Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul" sänds varje år på SVT1 på julafton kl 15. Men var tredje mellan 16 och 19 år kan tänka sig att skippa den traditionen.

"Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul" sänds varje år på SVT1 på julafton kl 15. Men var tredje mellan 16 och 19 år kan tänka sig att skippa den traditionen.

1/2

Foto: Buena Vista/SVT

Att umgås med familj och vänner är viktigast.

Att umgås med familj och vänner är viktigast.

2/2

Foto: Adobe Stock

Både julkort och jultomten ligger risigt till i framtiden – i alla fall om ungdomar som i dag är mellan 16 och 19 år får bestämma. 

Flera av våra traditioner behöver uppdateras, enligt rapporten ”Den Stora Juluppdateringen”.

Kalle Anka på tv klockan 15.

Jultomten som kommer på besök.

Många av våra traditioner som i dag anses "heliga" kan komma att förändras i framtiden. Enligt rapporten ”Den Stora Juluppdateringen” som Ungdomsbarometern tagit fram på uppdrag av Coca-Cola skulle fyra av fem unga kunna tänka sig att helt skippa en eller flera traditioner.

– Vi kan så klart inte veta säkert. Men det är nog rimligt att gissa att Tomten kommer upplevas som viktigare när de här personerna är till exempel småbarnsföräldrar.

LÄS OCKSÅ: Är det här julpyntet som absolut INGEN vill ha? 

Jultraditioner som behöver uppdateras

Det finns även traditioner som behöver en uppfräschning enligt de unga som svarat i undersökningen. Hälften vill uppdatera julbordet - gärna med mer gröna rätter och fler alkoholfria alternativ. 

Anton Landehag

Foto: Pressbild

Anton Landehag är expert samhälle & livsstil på Ungdomsbaromotern. De gör regelbundet undersökningar med unga svarande. Han är inte ett dugg förvånad över den stora hälsomedvetenheten som blir tydlig i rapporten.

– Att alkoholfria alternativ upplevs som prioriterande är inte ett dugg överraskande då vi vet att alkoholkonsumtionen sjunkit. Samma sak med vegetariska alternativ på julbordet som efterfrågas – det är inte heller överraskande. 

LÄS OCKSÅ: Julpyntet som är helt ute – 10 prylar du borde göra dig av med 

Julklapparna är viktiga!

Foto: Adobe Stock

Unga vill umgås med släkt och vänner

Vad vill man då värna om? Enligt rapporten är umgänget med familj, släkt och vänner det man uppskattar mest med julen. Hälften vill också umgås mer med sina vänner och kompisar under julledigheten.

Julgran, julpynt - och julklappar är också traditioner som de ville behålla.

 

Experten: Så kommer jultraditionerna förändras

Anton Landehag på Ungdomsbarometern tror att ungas hälso- och miljömedvetenhet kommer påverka jultraditionerna framöver, med mer vegetariskt och alkoholfritt som tydliga exempel.

– När det gäller jultomte och julklappar kan man också tänka sig att en ökad medvetenhet kring miljö, klimat och hållbarhet kan göra att vi konsumerar mindre eller på ett annat sätt. Det slår inte igenom i den här undersökningen. Men här kan vi tänka oss att det kommer ske förändringar längre fram.