Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 3
När börjar de pynta och det är favoriten på julbordet
2 AV 3
Gustav och Marie Mandelmann sprider julstämning i ”Mandelmanns jul”.
Foto: Disa Mandelmann/TV4
3 AV 3
Värdparet lärde Gustav och Marie känna på en tidigare resa i Italien.
Foto: TV4

Gustav och Marie tillbaka med ”Mandelmanns jul” i TV4 – byter Djupadal mot Italien

”Mandelmanns jul” är tillbaka – med luciasång, julpasta och tryffeljakt. 

Nu lämnar Gustav och Marie Djupadal för att fira jul i en italiensk bergsby – och upptäcker förvånansvärt många likheter med Österlen.

– Det finns ju inget roligare än att besöka andra kulturer! Och det viktigaste med julen är detsamma – att möta familj och vänner, säger Marie Mandelmann.

Till många tittares besvikelse blir det ingen ”Jul med Ernst” i år. Men populära TV4-profilerna Gustav och Marie Mandelmann ser till att hålla julflaggan i topp i hans frånvaro, i ”Mandelmanns jul”. Paret har flera vintrar i rad spridit julstämning framför tv-kamerorna hemma på gården – men nu byts Djupadal mot norra Italien. 

Tittarna får följa med redan på tågresan – som paret hoppas ska inspirera fler. 

– Det var jättemysigt! Och vi reser ju inte så mycket, så när vi väl gör det vill vi göra det på ett hållbart sätt, säger Marie Mandelmann.

Gräddar pepparkakor på tåget

Men makarna Mandelmann är inga vanliga tågresenärer. De har packat med sig en bärbar ugn med sladd – ”som en hund i koppel”– och färdig pepparkaksdeg. Plötsligt doftar det julkryddor i kupén, och när den italienska konduktören nyfiket tittar in blir han bjuden på nygräddade svenska pepparkakor. 

– Han blev jättelycklig! Det är det som är roligt med tåg, man får andra idéer och träffar folk med andra nationaliteter. Till exempel matglada konduktörer, säger Gustav.

Resans mål är den lilla bergsbyn Portico di Romagna i norra Italien. Där driver Marisa och Giovanni Cameli ett värdshus, som makarna Mandelmann av en slump blev rekommenderade att besöka för flera år sedan. Familjerna trivdes så bra ihop att de blev inbjudna att stanna kvar och fira jul med hela släkten.  

– Den här byn är ju lite grann som Österlen, en avfolkningsbygd där man är väldigt öppen för att ta emot nya människor, säger Marie Mandelmann.

– Så ska man ju själv tänka om man ser en vilsen familj hemma i Rörum och snön börjar falla... ”Kom in, du kan ta min säng!”, skrattar Gustav Mandelmann. 

Gustav och Marie besöker goda vännerna Marisa och Giovanni Cameli i Italien, vars två söner båda är kockar och gifta med var sin danska. ”En väldigt gullig familj”, säger Gustav Mandelmann. Foto: TV4
Gustav och Marie Mandelmann firar jul i Italien. Foto: Disa Mandelmann/TV4

Gustav och Marie Mandelmann

Ålder: 57 (Gustav) och 58 (Marie).
Bor: 1800-talsgården Djupadal i Rörum på Österlen.

Familj: Vuxna barnen Aaron, Tora, Disa och Joel. 

Gör: Driver Mandelmanns trädgårdar, med ekologiskt jordbruk, djur och gårdsbutik. 

Aktuella med: Julmarknad i gårdsbutiken 3-4 december. ”Mandelmanns jul”, två avsnitt, som sänds i TV4 12 december och 19 december. Ny säsong av ”Mandelmanns gård” 2023. Alla tidigare säsonger finns att se på TV4 Play.

Luciatåg och tryffeljakt

Under vistelsen blir Gustav och Marie bjudna på massor av god italiensk julmat, får lära sig hur tryffelhundar arbetar, men firar också lucia på svenskt vis. Kanske har de till och med skapat en ny tradition i byn?

– Det har inte samma tradition att gå runt och sprida ljus, så vi fick lussa för dem. Men det roliga var att de kunde alla låtar, säger Marie.

Gustav, som är förtjust i träd, noterade också en viktig likhet. 

– Trädslagen är precis de som växer hemma hos oss hemma på Österlen och Stenshuvud. Ek, avenbok, bok, hassel... Det vill säga, tryfflar borde ju också trivas väldigt bra hos oss, säger Gustav hoppfullt.

”Så gott att man kan ha det på huvudet”

Paret blir även bjudna på julpasta i en riktig Lady och Lufsen-scen med delad tallrik och dragspelsmusik. Men det Gustav och Marie har tagit mest till sina mathjärtan är ett klassiskt italienskt bakverk.

– Panettone! Det är så gott att man kan ha det på huvudet, säger Gustav.

– Att göra panettone har blivit en del av vårt julfirande, intygar Marie. 

”Mandelmanns jul” sänds i två delar, med start måndag 12 december i TV4.

Disney-jul! Gustav och Marie blir bjudna på en äkta Lady och Lufsen-middag i ”Mandelmanns jul”. Foto: TV4

När kommer nästa säsong av Mandelmanns gård?

Säsong 7 av ”Mandelmanns gård” består av åtta avsnitt och har premiär tisdagen den 10 januari 2023 i TV4 och TV4 Play. 

Se även: