Några veckor kvar till jul – så slipper du stressen
Endast några veckor kvar till julafton – kommer stressen?
Kanske känner du paniken och undrar hur det ska gå.
Ta det lugnt, med våra tips slipper du stressa och kan njuta!
Enligt en undersökning gjord av Sifo för ett par år sedan ser nästan en tredjedel av svenskarna inte alls fram emot jul. En av orsakerna är stressen. Mer än var fjärde svensk blir mest stressad av julklappsköpen.
LÄS OCKSÅ: Lena fick årets mest romantiska julkalender
Stressad inför jul
Men att bli stressad av julklappsköp är egentligen helt onödigt då många inte minns vad de fick – och var femte svensk inte ens vill ha någon julklapp. Pengar är en annan orsak till stress.
Vårt tips är att skippa julklappar helt, det ligger helt rätt i tiden; minska konsumtionen! Och dela på inköp av mat. Överprestation är en mycket stor stressorsak, så sänk kraven generellt! Och glöm inte att julen framför allt är en tid att umgås med nära och kära, äta gott och bara ha det mysigt och fridfullt.
LÄS OCKSÅ: 10 julklappstyper som stressar upp oss i jul
Tips på hur du sänker stressiga julkrav:
* Köp färdiglagad mat
* Kör knytis
* Dra ned på eller skippa julklapparna
* Köp för en hundring var och lotta ut klapparna
* Vad är viktigt för dig? Skala bort vissa saker eller dela uppgifterna på flera
* Strunta i att griljera skinkan
* Skaffa plastgran – det blir en engångskostnad och du slipper skräpet
* Skicka mass-mail och sms i stället för julkort
Väljer du trots allt att fixa mycket/allt själv, kom då ihåg att planering är A och O, och gör att du slipper mycket av stressen:
Fyra veckor före
Gör en lista på klappar som ska köpas och till vilka.
Om du ska beställa julklappar på nätet, gör det nu. Tänk på att populära varor kan ha längre leveranstid än vanligt. En del erbjuder gratis frakt om du hämtar ut det själv i någon butik, använd det för att spara fraktkostnaden eller beställ flera varor från samma ställe för att bara betala en frakt.
Planera också vad du ska laga för mat på julen och skriv ned en lista på alla ingredienser. Förbeställ speciell julmat som du vet kan ta slut eller är svårare att få tag på.
LÄS OCKSÅ: Shoppa på nätet – här är 24 favoritbutiker
Tre veckor före
Börja slå in dina julklappar. Ännu bättre om du kan slå in dem redan när du köper dem, så du inte sitter där kvällen innan med en stor hög att slå in. Känner du för att vara riktigt organiserad, använd olika sorters papper till varje person för att hålla koll.
Ska du ha en äkta gran är det läge att införskaffa den nu. Glöm dock inte att vattna den regelbundet så att den håller sig fin under hela julperioden.
Om du vill skriva traditionella julkort är det dags nu. Skriv och posta och kolla noga upp datumen som gäller för att de ska komma fram i tid. Både vad gäller inom och utanför landet.
LÄS OCKSÅ: Så väljer du rätt julgran!
Två veckor innan
Tänk på julbordet. Kolla att du har tillräckligt med stolar, tallrikar, glas och bestick. Har du tillräckligt med sängplatser? Hör dig för om du kan låna stolar, tältsängar, madrasser och annat som kan behövas.
Inhandla dryck, servetter, batterier och soppåsar och allt annat du kan tänkas behöva, så du bara har färskvaror kvar att handla dagarna innan jul. Glöm inte folie eller matlådor för att förvara överbliven mat i.
LÄS OCKSÅ: Mysiga julmarknader att besöka i jul
En vecka före
Ska du ha övernattande gäster, förbered då med handdukar, lakan, madrasser och annat de kan tänkas behöva. Vill du vara extra gästvänlig kan det vara trevligt att fixa en liten korg med toalettartiklar och gästtofflor (men INTE om det stressar dig).
Programmera in tv:n att spela in dina favoritprogram både på julafton och dagarna innan så kan du sedan titta på dem i mellandagarna.
Tre dagar före
Gå och inhandla de sista färskvarorna och eventuella julklappar du glömt/beställt. Ha en lista med dig så du inte glömmer något. Kolla upp alla öppettider. Många affärer öppnar tidigt vilket kan vara skönt för att slippa trängas.
Det är också nu du ska hämta upp eventuella extrastolar och sängplatser som kan behövas.
Lägg in sill och annat som exempelvis strömming.
Dagen innan
Kyl dryckerna som ska vara kalla när gästerna anländer, duka klart bordet och bestäm var alla ska sitta.
Stryk eventuell duk och kläderna du ska ha på dig.
Förbered så mycket av maten som du kan i förväg, som att exempelvis skala potatis och gör eventuell dessert. Skriv sedan ett schema på när allt ska färdigställas. Julgröten kokar du klart nu, liksom griljerar skinkan.
Ladda upp kameror, telefoner, paddor och annat som kommer att behövas på julafton.
LÄS OCKSÅ: Julpyssel för barn – tips för alla åldrar
Källa: Sifo, Svenska kyrkan, Housetohome.co.uk