1 av 6: Att fira jul i Finland kan bli en riktigt deppig historia... Foto: GETTY IMAGES
2 av 6: Åtmistone om man följer traditionerna till punkt och pricka. Foto: GETTY IMAGES
3 av 6: Ett besök på kyrkogården på julafton är tradition i Finland. Foto: GETTY IMAGES
4 av 6: Likaså att bada bastu med släktingarna, naken förstås. Foto: GETTY IMAGES
5 av 6: På julbordet serveras morotslåda... Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto
6 av 6: ... och till efterrätt blir det jultårtor, som består av smördeg och plommonmarmelad. Jippie! Foto: Getty Images / E+

Fira jul som i Finland – 6 steg till en deppigare jul

Ser du det som självklart att julen är en rolig högtid med god mat och godis, dans kring granen och glad musik? 

Så ser det inte riktigt ut i vårt grannland Finland. Här är några av deras allra märkligaste jultraditioner.

Vi älskar förstås våra grannar i öst, men vad har de egentligen för jultraditioner? Här listar vi, med glimten i ögat och inspiration från Sisuradio, några av de saker du kan förvänta dig om du firar jul med någon från Finland.

Julfredsutlysning

En viktig tradition i Finland är julfredsutlysningen. Klockan tolv på julafton utlyser man julfrid på torget i Finlands äldsta stad, Åbo. En lagtext från 1800-talet läses upp framför publiken och allt sänds i direktsänd tv. Här är en del av den inte så muntra texten: "...och i övrigt iakttaga ett stilla och fridsamt uppförande, emedan den, som häremot bryter samt julhögtiden genom något olagligt eller otillbörligt förfarande oskärar, gör sig under försvårande omständigheter förfallen till det straff, lag och författningar för varje brott och överträdelse särskilt påbjuda.” 

LÄS MER: Här är jultraditionerna de unga INTE vill se mer av

Deppig julmusik

Om du firar jul i Finland kan du knappast räkna med dans kring granen till "Hej tomtegubbar". Här är julen nämligen betydligt mer nedstämd. En känd julsång i Finland är "Sparven om julmorgonen" som bland annat innehåller dessa rader:  "Jag är icke den du tror, ty ditt öga tåras. Jag är ju din lilla bror, som dog bort i våras" 

Foto: Avolke / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

LÄS MER: "Nisse flyttar in" – årets gulligaste julsnackis

Bastubad med släkten

Att invånarna i vårt grannland älskar att basta har nog ingen missat, men på självaste julafton? Medan vi svenskar kan tycka att det är jobbigt nog att umgås med avlägsna släktingar under middagen går man i Finland ett steg längre. Där badar man bastu och rullar sig i snön tillsammans – nakna.

Foto: GETTY IMAGES

Besök på kyrkogården

Medan vi svenskar ser på Kalle ankas jul går man enligt finsk tradition till kyrkogården för att besöka sina släktingar och tända ljus någon gång under julafton. 

Foto: GETTY IMAGES

Julmaten

Medan vi svenskar mumsar på köttbullar, prinskorv och ägghalvor festar vårt blåvita grannland till med med en helt annan typ av rätter. Gratänger och lådor av alla de slag, som kålrotslåda, morotslåda, leverlåda och potatislåda, lagas i mängder och brukar räcka till långt efter jul.

Foto: Getty Images/iStockphoto

Jultårtorna

När det är dags för dessert efter julbordet kan du glömma knäck och skumtomtar om du befinner dig i Finland. Där serveras istället den klassiska jultårtan – en bakelse som har formen av en stjärna och består av två ingredienser – smördeg och plommonmarmelad. Jippie!

Foto: Getty Images / E+

Källa: Finland.se, Sveriges radio, Julenstraditioner.se

LÄS MER: Sverige kanske inte är bättre – 14 värsta sakerna med svenska julen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!