Experterna tippar: Det blir årets julklapp 2018

Blir en röstassisent årets julklapp? Det tror ekonomen.

Foto: Getty Images/iStockphoto

1 av 2: Blir en röstassisent årets julklapp? Det tror ekonomen.

Snart börjar jakten efter julklapparna.

Foto: LEIF JACOBSSON

2 av 2: Snart börjar jakten efter julklapparna.

Årets julklapp 2018. Vad kan det bli? 

Förra året var det elcykeln som tog hem titeln.

Det här tror några experter att svenskarna vill ha i år.

Andra har också läst

Varje år i 30 års tid har Handelns utredningsinstitut, HUI, utsett årets julklapp. 

Förra året var det elcykeln, en dyr men miljömedveten produkt, helt rätt i tiden enligt HUI Research-teamet. Lite dyrt för en julklapp tyckte många. Men tanken med årets julklapp är att göra en slags omvärldsbevakning och ta reda på vad konsumenter tycker är spännande, inte nödvändigtvis att tipsa om vad folket ska köpa, förklarar HUI.

För att en produkt ska kunna bli utsedd till Årets Julklapp ska ett eller flera av följande kriterier uppfyllas:

Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse för året.
Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i stort antal.   
Produkten ska representera den tid vi lever i.

Vad årets julklapp 2018 blir får vi veta i morgon, den 20 november. Men eftersom det är roligt att gissa låter vi tre experter tippa vad de tror svenskarna vill ha.

LÄS MER: Paketkalender – alla tips för att göra en egen julkalender

Ekonomen: Röstassistenten

Googles röstassistent tror ekonomen utses till årets julklapp av HUI.

Jens Hultman, docent i företagsekonomi vid Ekonomihögskolan tror att Googles röstassistent blir årets julklapp 2018. Han menar att röstassistenten fått mycket uppmärksamhet och speglar både digitaliseringen och bekvämlighet.

– Nu finns även svensk röststyrning, så det känns tänkbart. Historiskt är det ofta teknikprylar som blir årets julklapp, så jag tror det stämmer bra in, även kopplat till att vi tycker om att vara bekväma. Det ligger i tiden, säger Jens Hultman. 

Det är tredje året i rad Jens Hultman gissar på årets julklapp. Första året hade han rätt, då var det VR-glasögon. Förra året gissade han på röststyrningen. 

– Jag var nog ett år före min tid, men vi får se hur det blir i morgon! säger han. 

En röstassistent är ett sätt att kommunicera med sina teknikprylar, ofta via smarta högtalare som med hjälp av röstkommandon kan släcka lampor, sätta på musik, läsa upp väderleksrapporten och boka frisörbesöket. 

Trendexperten: Luftrenaren

Foto: Pressfoto

Stefan Nilsson spanar efter nya företeelser och fenomen inom inredning, design, mode och mat.

Tredexperten Stefan, ”Trendstefan”, Nilsson tror att svenskarna blir allt mer medvetna om de miljöproblem som finns runtom i världen, och till viss del också i Sverige. 

– Jag gissar att det blir en luftrenare. Men egentligen tror jag nog det tar till nästa år innan Sverige får upp ögonen för den. Har vi bättre luft sover vi bättre, håller oss friskare och hälsosammare. Internationellt sett vill vi ha bättre luft hemma och folk blir allt mer medvetna om den bristande luftmiljön i en förorenad värld.

Trendstefan har också har en alternativ spaning på årets julklapp – och tips till den miljömedvetna: En färgburk och pensel.

– Vi är trötta på konsumtionshetsen, så använd det du har hemma i stället: titta på vinden, det finns säkert någon gammal ram, eller pall som går att putsa upp och måla om och ge bort! 

LÄS MER: Trendexperten: Här är julens 5 hetaste inredningstrender

Elbutiken: Smart belysning

Kablar är passé. Smart belysning, som kan styras via exempelvis mobiltelefoner eller trådlösa fjärrkontroller, är enligt hemelektronikkedjan Elon årets julklapp 2018. Liknande tanke som ekonomen alltså. 

Flera märken som erbjuder smart belysning har även funktionen röststyrning, så det går att tända, släcka, dimra eller byta färg på lamporna med rösten. 

Sveriges konsumenter: Köp alternativt

Foto: Linus Meyer

Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges Konsumenter, menar att själva utnämningen av Årets julklapp hetsar till konsumtion och att folk köper mer än de behöver eller ibland ens har råd med.

Intresseorganisationen Sveriges konsumenter påpekar att det finns anledning att ställa sig kritisk till Årets julklapp och intresset kring utnämningen av det. 

– Det är ett jippo med syfte att öka försäljningen av prylen – vilket det oftast är – och julförsäljningen i stort, säger Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges Konsumenter och fortsätter:

– I dag är kritiken allt större mot köphetsen, man är medvetenheten om att det är skadligt för miljön. Ändå är det en sådan spänning och årets julklapp får så mycket uppmärksamhet, det borde man vara mer kritisk mot.

LÄS MER: Minimalisterna: Därför ska du satsa på en mindre prylfixerad jul 

Jan Bertoft menar att själva utnämningen i sig hetsar till konsumtion och att folk köper mer än de behöver eller ibland ens har råd med. Men det finns ju alternativ, tipsar han:

– Man kan köpa begagnat, en bok hemifrån man inte läser, hemlagade saker, upplevelser, kurser, välgörenhetsgåvor. Det finns allt från getter till filtar och naturområden. Med tanke på att många känner att det är jobbigt med julklappar är det märkligt att det fortsätter vara en så stor grej.

När det gäller just begagnade alternativ är Blocket inne på samma spår. Varje år i samband med HUI offentliggör årets julklapp utser nämligen de årets begagnade julklapp, alternativ i julhandeln som trendat på begagnatmarknaden. Årets begagnade julklapp 2017 var vandringsprylar. 

LÄS MER: Så mycket billigare är designprylarna på Tradera 

Årets julklapp tidigare år

2017: Elcykeln

2016: VR-glasögonen

2015: Robotdammsugaren

2014: Aktivitetsarmbandet

2013: Råsaftcentrifugen

2012: Hörlurarna 

2011: Den färdigpackade matkassen

2010: Surfplattan

2009: Spikmattan

2008: En upplevelse

2007: GPS-mottagaren

2006: Ljudboken

2005: Ett pokerset

2004: Den platta tv:n

2003: Mössan

2002: Kokboken

2001: Verktyget

2000: DVD-spelaren

1999: Boken

1998: Dataspelet

1997: Det elektroniska husdjuret

1996: Internetpaketet

1995: CD-skivan

1994: Mobiltelefonen

1993: En doft (parfym)

1992: TV-spelet

1991: CD-spelaren

1990: Wokpanna

1989: Videokameran

1988: Bakmaskin

Källa: HUI

LÄS MER: Mysigaste julmarknaderna att besöka i år

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande