Därför ska du inte köpa en plastgran

Även om en plastgran används i många år är den sämre för miljön än en gran från skogen.

Foto: Istock

1 av 2: Även om en plastgran används i många år är den sämre för miljön än en gran från skogen.

Naturskyddsföreningens råd är att kolla efter KRAV-märkning när du köper gran – om du inte har möjlighet att hugga en egen gran.

Foto: Colourbox

2 av 2: Naturskyddsföreningens råd är att kolla efter KRAV-märkning när du köper gran – om du inte har möjlighet att hugga en egen gran.

Om du inte har kvar en från förra året – skippa plastgranen i år.

Den totala miljöpåverkan blir större med en plastgran än en äkta gran, skriver Naturskyddsföreningen

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Plastgran eller äkta vara? Det är frågan som varje år delar landet i två läger.

Den äkta granen brukar hyllas för julkänslan med doft och barr. Plastgranen för sin smidighet och att den är barrfri. Men vilken är egentligen bäst för miljön? Tidningen Land har besvarat frågan - och enligt Naturskyddsföreningen är svaret enkelt:

"Den totala miljöpåverkan – när man räknar in produktion, transporter samt mängden giftiga kemikalier vid nedbrytning och förbränning – blir störst med en plastgran", skriver de på sin hemsida.

Plastgranar innehåller ofta pvc-plast

De flesta plastgranar är tillverkade av pvc-plast - som ofta innehåller flamskyddsmedel, mjukgörande ftalater, färgämnen och stabilisatorer. De två förstnämnda kan vara såväl hormonstörande som beteendestörande och cancerframkallande. 

I början av 2015 förbjöd EU flera ftalater som varit vanliga i pvc-plast. Både Kemikalieinspektionen och Naturskyddsföreningen råder att vara extra försiktig med äldre pvc-plast samt pvc-plast tillverkad före denna EU-lag trädde i kraft.

Foto: Shutterstock

3 tips - för att undvika att granen barrar:

Här är några enkla klassiska knep för att undvika att granen barrar:

1. Ta inte in granen för snabbt. Låt granen vänja sig i ett garage, förråd eller liknande, så blir inte chocken över inomhustemperaturen lika stor och fler barr sitter kvar.

2. Granen måste ha vatten genast när den tas in! Fyll på så att den aldrig är utan vatten. Kolla ofta, särskilt i början.

3. Såga eller yxa ett snitt längst ner. Precis som med snittblommor så hjälper du granen att komma åt vattnet i julgransfoten. Har du inte själv verktygen, ägodela med en granne! 

Källa: Naturskyddsföreningen

Vilken gran är mest miljövänlig? 

Naturskyddsföreningens råd är alltså att välja en äkta gran i första hand. Om du själv äger skog har du förstås inga problem att hitta en. Om du känner någon som har skog kan du fråga om det är okej att hugga en.

Om du köper gran – kolla efter KRAV-märkning och fråga var den odlats. Ju kortare transportsträcka, desto bättre.

LÄS MER: Så väljer du rätt gran för ditt hem

LÄS MER: Julpyntet som är helt ute – 11 prylar du borde göra dig av med 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande