1 av 2: Lucia firas den 13 december och är förknippat med sång och musik, men har en ganska mörk historia. Foto: Shutterstock
2 av 2: Lucia är också förknippat med fika, kanske lussebullar och glögg. Foto: Shutterstock

Allt du vill veta om lucia – därför firar vi lucia i Sverige

Luciafirande sker runt den 13 december, men det är just den 13 december som är luciadagen.

Men varför firar vi egentligen lucia i Sverige? Och hur blir det med luciatågen 2020 när pandemin gör att allt står stilla?

Det, och mycket mer, får du veta här.

Luciafirandet är en fin tradition för många. Vissa kan inte låta bli att slå på SVT och se årets lucia på tv, och äta en god frukost till. Andra besöker sina barns förskolor och skolor för att titta på luciatåg med sina barn och många tycker om att besöka en kyrka för stadens traditionsenliga luciakonsert.

i Sverige har lucia sitt ursprung i en blandning av gammal folktro, legender och historiska fakta. Här får du reda på bakgrunden.

Hur och när firas lucia?

Luciadagen är alltid den 13 december, men om dagen infaller på en lördag eller söndag brukar skolor ofta fira lucia på vardagen före.

Luciafirandet är mycket förknippat med sång och musik. På många skolor och förskolor går man luciatåg med lucior, tärnor, tomtenissar, pepparkaksgubbar och stjärngossar. På många orter finns det officiella luciatåg som har konsert i kyrkan, eller som går omkring och lussar på olika företag, köpcentrum och äldreboenden. Till luciafirandet hör ofta fika med lussebullar, pepparkakor och glögg.

Lucia förknippas också med lussefika, med bland annat lussebullar. Foto: Istock

Luciamorgon – när börjar lucia på tv 2020?

Luciamorgon är en tradition som sträcker sig långt tillbaka. Det är SVT som varje år sänder luciafirande från någon plats i Sverige. För många innebär luciamorgonen att äta en julfrukost framför tv:n och njuta av vackert luciatåg med luciasånger.

I år sänds Luciamorgon från hembygdsgården i Jukkasjärvi. Lucia med tärnor, stalledrängar och barnkör framför klassiska luciasånger, och det är elever från Musikgymnasiet i Boden och barnkören från Kulturskolan i Kiruna som medverkar. Du kan se det på SVT1 klockan 07.00. Årets lucia heter Lina Högström-Johansson och konserten är inspelad i förväg.

Det moderna luciafirandet anses ha startat på 1920-talet i Stockholm. Foto: Shutterstock

Sankta Lucia! Varför firar man lucia i Sverige?

Luciafirandet har sin bakgrund i folktro och historiska fakta. Lucia kommer med ljus när det är som mörkast och ska påminna oss om hoppet. Sankta Lucia är ett helgon med ursprung från Sicilien och inom kristendomen har man firat helgonet vid årets mörkaste dag sedan medeltiden. 13 december var speciell långt innan luciatåget blev traiditon. Lucianatten räknades som årets längsta natt och enligt folktron var den farlig, då övernaturliga makter var i rörelse. Folk höll sig vakna och för att inte somna åt man mat – som den moderna lussevakan.

Under 1700-talet kom traditionen med en helgonlik kvinna i vit klänning och ljus i håret till Sverige. Traditionen uppstod i Tyskland – i något annorlunda form. Den svenska lucian, likt dagens, nämns för första gången 1764.

Det moderna luciafirandet anses ha startat 1927 i Stockholm när tidningen Stockholms Dagblad anordnade det första offentliga luciatåget. Seden spreds snabbt runtom i landet – oftast genom initiativ från lokalpress, som arrangerade luciatåg och omröstningar om vem som skulle få bli Lucia. Från början uppträdde lucia ensam eller med en eller två följeslagare. Så småningom fick hon ett större följe med tärnor och stjärngossar.

Luciafirande 2020

2020 är luciafirandet förstås annorlunda på grund av coronapandemin, och de flesta luciatåg är inställda. Lucia är inte möjligt att genomföra på traditionellt vis – men några har valt att erbjuda luciatåg online, eller utomhus.

Traditionella luciasånger

Bland de mest kända och traditionella luciasångerna finns:

1. "Sankta Lucia"

Musik: Folkmelodi från Sicilien, svensk text: Sigrid Elmblad.

2. "Natten går tunga fjät"

Musik: "Sankta Lucia", svensk text: Arvid Rosén.

3. "Stilla natt"

Musik: Franz Xaver Gruber, svensk text: Carl Oscar Mannström.

4. "Gläns över sjö och strand"

Musik: Alice Tegnér, text: Victor Rydberg.

5. "Nu tändas tusen juleljus"

Musik och text: Emmy Köhler.

6. "Goder afton, goder afton"

Musik: Alice Tegnér, text: okänd.

7. "Staffan var en stalledräng"

LÄS MER: Julpyntet vi älskar att hata – det här kastar vi aldrig

LÄS MER: Julklappstips! Här är fina julklappar under 200 kronor 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!