Lucia 2022 – därför firar vi lucia i Sverige
Luciafirande sker runt den 13 december, men det är just den 13 december som är luciadagen.
Men varför firar vi egentligen lucia i Sverige? Och var kan man se luciatåg 2022?
Det, och mycket mer, får du veta här.
Luciafirandet är en fin tradition för många. Vissa kan inte låta bli att slå på SVT och se årets lucia på tv, och äta en god frukost till. Andra besöker sina barns förskolor och skolor för att titta på luciatåg med sina barn och många tycker om att besöka en kyrka för stadens traditionsenliga luciakonsert.
i Sverige har lucia sitt ursprung i en blandning av gammal folktro, legender och historiska fakta. Här får du reda på bakgrunden.
Hur och när firas lucia?
Luciadagen är alltid den 13 december, men om dagen infaller på en lördag eller söndag brukar skolor ofta fira lucia på vardagen före. 2022 infaller lucia på en tisdag.
Luciafirandet är mycket förknippat med sång och musik. På många skolor och förskolor går man luciatåg med lucior, tärnor, tomtenissar, pepparkaksgubbar och stjärngossar. På många orter finns det officiella luciatåg som har konsert i kyrkan, eller som går omkring och lussar på olika företag, köpcentrum och äldreboenden. Till luciafirandet hör ofta fika med lussebullar, pepparkakor och glögg.
Luciamorgon – när börjar lucia på tv 2022?
Luciamorgon är en tradition som sträcker sig långt tillbaka. Det är SVT som varje år sänder luciafirande från någon plats i Sverige. För många innebär luciamorgonen att äta en julfrukost framför tv:n och njuta av vackert luciatåg med luciasånger.
I år sänds Luciamorgon i SVT från Gräfsnäs slottsruin vid Antens strand utanför Alingsås. Lucia med tärnor och stalledrängar framför klassiska luciasånger, och det är elever från Brunnsbo Musikklasser och Alingsås Musikteatersällskap som står för luciatåg, körsång och musik. Du kan se det på SVT1 den 13 december klockan 07.00 och på SVT2 klockan 18.00 samma kväll. Allt går även att se på SVT Play.
Luciafirande 2022
Efter ett par år av inställda luciatåg och luciakonserter är det mesta åter som vanligt. I år går det att se lucia på SVT. Även TV4 Nyhetsmorgon får besök av luciatåg. I Sveriges radio brukar man få höra luciasång på tidiga morgonen. Den som vill se ett fysiskt luciatåg kan göra det på många ställen i landet.
Sankta Lucia! Varför firar man lucia i Sverige?
Luciafirandet har sin bakgrund i folktro och historiska fakta. Lucia kommer med ljus när det är som mörkast och ska påminna oss om hoppet. Sankta Lucia är ett helgon med ursprung från Sicilien och inom kristendomen har man firat helgonet vid årets mörkaste dag sedan medeltiden. 13 december var speciell långt innan luciatåget blev tradition. Lucianatten räknades som årets längsta natt och enligt folktron var den farlig, då övernaturliga makter var i rörelse. Folk höll sig vakna och för att inte somna åt man mat – som den moderna lussevakan.
Under 1700-talet kom traditionen med en helgonlik kvinna i vit klänning och ljus i håret till Sverige. Traditionen uppstod i Tyskland – i något annorlunda form. Den svenska lucian, likt dagens, nämns för första gången 1764.
Det moderna luciafirandet anses ha startat 1927 i Stockholm när tidningen Stockholms Dagblad anordnade det första offentliga luciatåget. Seden spreds snabbt runtom i landet – oftast genom initiativ från lokalpress, som arrangerade luciatåg och omröstningar om vem som skulle få bli Lucia. Från början uppträdde lucia ensam eller med en eller två följeslagare. Så småningom fick hon ett större följe med tärnor och stjärngossar.
Traditionella luciasånger
Bland de mest kända och traditionella luciasångerna finns:
1. "Sankta Lucia"
Musik: Folkmelodi från Sicilien, svensk text: Sigrid Elmblad.
2. "Natten går tunga fjät"
Musik: "Sankta Lucia", svensk text: Arvid Rosén.
3. "Stilla natt"
Musik: Franz Xaver Gruber, svensk text: Carl Oscar Mannström.
4. "Gläns över sjö och strand"
Musik: Alice Tegnér, text: Victor Rydberg.
5. "Nu tändas tusen juleljus"
Musik och text: Emmy Köhler.
6. "Goder afton, goder afton"
Musik: Alice Tegnér, text: okänd.
7. "Staffan var en stalledräng"
LÄS MER: Gustav och Marie tillbaka med ”Mandelmanns jul” i TV4 – byter Djupadal mot Italien
LÄS MER: Julpyntet vi älskar att hata – det här kastar vi aldrig
LÄS MER: 24 tips på roliga nissebus – ett varje dag till julafton