Alternativa julklappen är utsedd: Hemmaodlingen

Blocket utser årets begagnade julklapp.

Blocket utser årets begagnade julklapp.

Foto: Blocket

1 av 3

Odling är allt mer populärt på sajten.

Odling är allt mer populärt på sajten.

Foto: Blocket

2 av 3

”Det är ett tecken på att odlingen tagit klivet från trädgården in i våra boenden”, säger Blockets presschef Linnéa Aguero.

”Det är ett tecken på att odlingen tagit klivet från trädgården in i våra boenden”, säger Blockets presschef Linnéa Aguero.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

3 av 3

Tänkt som ett mer hållbart och miljövänligt alternativ till årets julklapp 2018 utser Blocket årets begagnade julklapp.

I år är det gröna fingrar som gäller – årets begagnade julklapp är nämligen hemmaodlingen. 

Andra har också läst

För fjärde året i rad utser Blocket ett begagnat alternativ till årets julklapp. Julklappen baseras på statistik över vad som trendar på begagnatmarknaden. 

Och i år är det begagnade odlingstillbehör som är poppis. Miniväxthus, växtlampor och odlingslådor har ökat kraftigt i försäljning under 1 januari till 1 november i år, jämfört med samma tid i fjol. De annonseras också mer i kategorin ”möbler och heminredning” till skillnad från ”bygga och trädgård”. 

– Det är ett tecken på att odlingen tagit klivet från trädgården in i våra boenden, säger Blockets presschef Linnéa Aguero. 

Årets begagnade julklapp 2018 är därför hemmaodlingen. 

LÄS MER: Allt du behöver veta om att odla i pallkrage 

Foto: Colourbox

”Folk mår bra av att ha växter och grönt hemma”

”Hittills i år har privatannonseringen av typiska varor inom odling ökat med 26 procent inom kategorin möbler & heminredning jämfört med 2017. Årets Begagnade Julklapp 2018 är därför allt inom hemmaodling.” så motiverar Blocket sitt utnämnande.

– Vi tror att det här är en perfekt julklapp till svenska folket: att testa på att odla hemma. Det behöver inte vara så hög tröskel; litet växthus, kruka, planta, ljus. 

Även föreningen Hemmaodlat, som Blocket utser julklappen tillsammans med, bekräftar att intresset ökar för hemmaodling.

–  Intresset för hemmaodling året om har vuxit lavinartat. Det handlar inte om att bli självförsörjande utan att folk mår bra av att ha växter och grönt hemma. Odlingen har därför blivit alltmer integrerad i inredningen och fått en mer stilistisk design. Det är den perfekta begagnade julklappen då återbrukade attiraljer rimmar väl med kärleken till natur och miljön, säger Niklas Hjelm, ordförande i föreningen Hemmaodlat i ett uttalande.

LÄS MER: Minimalisternas tips för en mindre prylfixerad jul  

Blocket: Vill bidra till en mer hållbar konsumtion

Att ge ett alternativ till HUI:s traditionella utmärkelse är ett sätt att uppmärksamma att nyproduktion och prylar inte måste vara ett mål med att julklappar, säger Linnéa Aguero.

Blockets presschef Linnéa Aguero.

– Årets julklapp är ofta någonting nytt på marknaden. Vi vill lyfta det begagnade alternativet för folk vill fira en hållbar jul och för att det faktiskt finns många, nästan nya varor på begagnatsajter, så man behöver inte alltid gå till butikshyllorna. Därför gör vi detta. 

– Kort och gott för att bidra till en mer hållbar konsumtion. 

Förra året utsåg Blocket vandringsutrustning som årets begagnade julklapp. 

Det är inte bara miljön som mår bättre av att vi handlar mindre nytt. Att köpa och sälja begagnat kan göra stor skillnad för plånboken. Och utrustning för hemmaodling är inget undantag. För begagnade växthus varierar medianpriserna mellan 100 och 3 500 kronor beroende på storlek, enligt Blockets statistik. 

Kriterier för Årets Begagnade Julklapp:

Produkten ska ha ett väsentligt andrahandsvärde och vara efterfrågad bland människor som handlar begagnat.

Produkten ska ha väckt ett stort intresse under året och ligga i tiden.

Produkten ska finnas på andrahandsmarknaden i stor eller ökad omfattning.

LÄS MER: Härliga växthus och uterum – tips på 14 modeller 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer