11 tecken på att din släkt är värst - som blir tydliga i jul

Samma visa varje år!

Brorsan glider in på ett bananskal, tjatmostern fortsätter envisas och svågern insisterar på att se på Kalle.

Om din släkt är värst kommer du garanterat känna igen de här personerna och situationerna.

 

Pst. Listan är skriven med glimten i ögat och bör läsas därefter.

Foto: Colorbox

1. "Var ska vi fira jul i år?"

Knappt är sommarsemestern över innan de första frågorna ploppar upp. "Du är väl hemma till jul?" och "Visst firar vi väl tillsammans i år?".
Ex-makar, föräldrar som inte går ihop eller en mormor som bor långt ut på vischan. Räkna med att det finns nånting som gör att släkten blir osams kring VAR det ska firas, VILKA som ska vara med och HUR firandet ska gå till.

 

Foto: Adobe Stock

2. Brorsan som glider in på ett bananskal...

Själv har du planerat julklappar, julmat, packning och lekar sedan första advent. Stressen har stått dig upp i halsen - och du har flängt mellan glöggmingel, luciafiranden och julfester.
Varje år den 22:a eller 23:e kommer då ett samtal från han (jo, det är ofta en han) som undrar hur ni ska göra med julklappar - och om han ska ta med sig någonting? Jo, jag tackar ja. Dags att vakna nu. Suck.

 

Foto: SVT

3. Svågern som insisterar på att ni ska se Kalle

Kalle-kramaren nummer ett är ofta en svåger eller ett syskon. Den här personen insisterar varje år på att ALLA ska bänka sig framför Kalle Anka klockan 15.
Den ärliga sanningen är väl att ingen brytt sig om Kalle sedan millennieskiftet - och att personen själv är på tok för gammal för att komma undan med att se tecknad film, men ändå. Vi skulle kanske hellre se någon mysig film på Netflix - ändå sticker det i hjärtat att göra Kalle-kramaren besviken...

 

Foto: Jacobsson Leif / Expressen

4. Svärmor som alltid lagar exakt samma rätter

Vi måste prata om det här med julmaten! Svärmor har gjort EXAKT samma rätter som hon gjort varenda jäkla jul – så länge någon kan komma ihåg. Är lite variation för mycket begärt?!?
Det vore väl ändå kul med någon slags uppfräschning. Vem är egentligen sugen på ris à la Malta efter att ha festat loss på ett helt julbord? 1. Det är äckligt. 2. Det är frukost.

 

Foto: Adobe Stock

5. Släktingen som alltid bryter reglerna

 

Ni kom överens om att skippa julklapparna och i stället köra julklappsleken. Ändå dyker den där mostern/farmorn/brorsan upp med en julklappssäck fylld med julklappar till alla. "Det är ju sååå mysigt med julklappar - vem kan vara tomte?". Happ, nytt försök nästa år!

LÄS MER: Här är de rätta reglerna för julklappsleken

 

Foto: Adobe Stock

6. Konstiga - och långdragna - julklappstraditioner

Ni turas om att öppna paketen ett i taget i tur och ordning, medan alla andra tittar på och suckar uppskattande vid varje klapp. Sen håller vi på så tills alla paket är öppnade - sisådär runt kl 1 på natten. Känns det igen?
Det MÅSTE finnas något mer tidseffektivt men fortfarande mysigt sätt. Och hur fel känns det inte när någon får många fler julklappar än en annan.

 

Foto: Adobe Stock

7. Pyntet som hängt med sedan 1985

Det finns en "Spara" i varje släkt. När det kommer till julsaker så har denna Spara förmodligen vägrat slänga såväl smällkaramellen som lilla Lisa gjorde i skolan 1985 och det där glittret som inhandlades på Domus 1990. Det är dags att gå vidare nu!
LÄS MER: Julpyntet som är helt ute – 10 prylar du borde göra dig av med

 

Foto: Adobe Stock

8. Tjatmostern

 

Tjatmostern är en mamma - eventuellt en moster/faster. Tjatmostern hintar varje år om att det vore kul om du tog med dig "någon" på årets julfirande - och är du redan stadgad handlar pikarna förmodligen om att det vore kul med "springande små barnfötter".
Aldrig förstår Tjatmostern själv att hon går över gränsen och himlar med ögonen eller tittar åt ett annat håll när hon ifrågasätts. Suck!

 

Foto: Colourbox

9. Hetsen att "njuta av stunden"

Vi säger det varje år. I år drar vi ner på julklappar, julmat och julpynt och njuter av stunden och sällskapet i stället.
Blev det så förra året? Nej.
Blir det så i år? Skulle inte tro det.

 

Foto: Istock

10. Projektledaren som kräver att alla ska vara med på ALLT

 

Det finns en självutnämnd lek- eller projektledare i varje släkt! Om det så gäller tipsrunda, snögubbebyggande eller musikquiz så är närvaron obligatorisk.
Vårt tips: Låt alla komma och gå som de vill.
LÄS MER: Stort test - årets bästa sällskapsspel

 

Foto: ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

11. Farbrorn som alltid får i sig några snaps för mycket

 

 

För mycket alkohol leder sällan till något bra. I varje släkt finns minst en tant eller farbror som blir lite för glad efter middagen och glömmer bort att julen faktiskt är barnens högtid. Must i stället för snaps - kan vi inte komma överens om det i år?

LÄS MER: Värsta sakerna med den svenska julen – 14 konstiga traditioner

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!