Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>Jul

Publicerad 3 dec 2017 08:30

7 anledningar att skippa julgranen i år

December och jul innebär en del stress. Bland annat trasslig julgransbelysning... Trodde du att du måste ha julgran?

December och jul innebär en del stress. Bland annat trasslig julgransbelysning... Trodde du att du måste ha julgran?

1/2

Foto: Getty Images

Här nedan kan du läsa om 7 orsaker att skippa julgranen i år.

Här nedan kan du läsa om 7 orsaker att skippa julgranen i år.

2/2

Foto: Fotolia

Julgran – mysigt? Ja, det kanske många tycker.

Men det är också skötsel att tänka på, barr på golvet att irritera sig på och pengar att slösa bort.

Det finns SÅ många anledningar att skippa den – här är några!

Snart är december här, med allt vad det innebär. Vi stannar mer än gärna inomhus, pyntar, tänder ljus, dricker glögg, spelar spel, slår in julklappar och lyssnar på julmusik...

Det är nu vi ska umgås med nära och kära, slappa och inte bekymra oss om så mycket. Ett sådant ”bekymmer” att släppa redan nu är julgranen. Här är 7 orsaker att skippa julgranen i år:

1. Trasslig och trasig ljusslinga

Foto: Fotolia

Du slipper bråka med ljusanläggningen i julgranen. Denna hoptrasslade rulle som det ska nystas med varje år, och sedan sättas upp i granen med allt vad det innebär. Och detta enbart för att sedan upptäcka att den inte ens fungerar! Jobbet med att testa vilken av alla lampor det handlar om slipper man gärna...

2. Allt barr-skräp

Detta är nästan det värsta. Allt barrande som sprider sig i hela hemmet på nolltid. Stickor som fastnar i fötterna och till och med hamnar i sängen. Ett evigt sopande och dammsugande som man nu äntligen slipper.

3. Köer, stress och svett

Jakten på den perfekta julgranen kan resultera i både svett, slagsmål och köer. Om du inte väljer att ta en från skogen vill säga, och det är inget vi rekommenderar. Och klarar man sig helskinnad genom julgransköpet ska den sedan släpas hem genom julklappshöga shoppare. Arrgh!

LÄS OCKSÅ: Alternativ till julgran – 12 knasiga ”julgranar” 

4. Djur/barnsäkert

Har du husdjur hemma (läs katt speciellt) så vet du att kombinationen de plus julgran med julpynt inte är den bästa. Kraschade julgranskulor (med risk för såriga tassar och barnfötter) och serpentinband som är så roliga att leka med har resulterat i x antal välta granar. Detsamma gäller om vi har små barn. Allt sånt slipper du nu!

5. Mer pengar till julklappar

Foto: Fotolia

Tänk alla pengar och tid du sparar på julgranarna du slipper köpa och leta efter varje år, och med efterföljande julgranspynt. Mer pengar över till julklappar, och tid över till annat som julpyssel och att umgås med nära och kära. 

6. Bespara skogen

Utöver allt annat kan man tänka på miljön, inte bara alla bilturer fram och tillbaka till skogen för de som hugger ned och säljer julgranar. Att hugga ned en gran enbart för att ha den i en två veckor till en månad utan något egentligt ”viktigt” syfte för att sedan bara kasta bort den... Nä, låt den få stå kvar i skogen med sina vänner tills det eventuellt kan bli dags för skogsägaren att hugga ned den till ved eller pappersbruk.

7. Döende blommor

Det har vi alla varit med om. Blommorna om sloknar och till och med dör när vi kommer hem med julgranen. Krukväxterna reagerar extra starkt på etylenet från granen om den är nyhuggen. En högre rumstemperatur gör också att effekten av etylengas blir större. Nu behöver du inte tänka på och oroa dig för dina blommor mer.