1 av 3: Julgranen är det viktigaste pyntet för många till jul. Men visste du att den inte bara för med sig julstämning och en trevlig doft in i ditt hem? Foto: Istock
2 av 3: Snytbaggen är ett av de kryp som gärna följer med julgranen in i ditt vardagsrum. Foto: Istock
3 av 3: De flesta kryp går inte att se med blotta ögat, men går att upptäcka med ett förstoringsglas. Foto: Istock

Så många småkryp följer med julgranen in i ditt hem

Ser du också fram emot att få köpa hem och pynta årets julgran? Då kanske du inte vill läsa det här.

Varje julhelg flyttar nämligen en hel djurpark in i de svenska hemmen. Tusentals, oftast pyttesmå, insekter hänger med julgranen in i stugvärmen.

Linnea Bjärle Quiding

Tillhör du dem som föredrar en äkta julgran istället för en i plast? Det är inte svårt att förstå. En gran som vuxit i skogen känns ofta mysigare och för dessutom med sig en härlig doft in i hemmet.

 

LÄS OCKSÅ: Så sköter du din julgran på bästa sätt – och får den att hålla sig fin längre

25 000 insekter i en gran

Men visste du att julträdet tar med sig mer än julstämning in i ditt vardagsrum? I en enda gran kan det nämligen finnas upp till 25 000(!) små insekter, som med glädje följer med in i stugvärmen. De flesta djuren i granen är så små att det är svårt att se dem med blotta ögat, men med förstoringsglas kan du upptäcka många av dem.
Vanligtvis handlar det om olika spindlar, kvalster, löss och termiter, men det finns också olika skalbaggar, som jordlöpare, som lever på att äta små löss i granen. Insekterna går i vila under vintermånaderna, men när de kommer in i stugvärmen tror de att det är vår. Då vaknar de upp och blir aktiva.

 

LÄS OCKSÅ: 10 saker du inte visste om julfirandet – kolla här!

Dör innan de hinner lämna granen

Det är dock väldigt liten risk att insekterna sprider sig och ställer till skada i ditt hem. Eftersom inomhusluften är torr dör de oftast innan de hinner lämna granens grenar och bege sig ut på äventyr bland julmat och pynt.
Vill du ändå minska antalet smågäster som vill invadera ditt hem i jul? Ställ granen på ett halvvarmt ställe i några dagar innan du tar in den i hemmet. Då hinner en del av djuren vakna till liv och ramlar sedan av granen om du skakar den ordentligt.

 

LEVA&BO Shopping: Du har väl inte missat vår nya webbutik? Välkommen att handla hos LEVA&BO Shopping

 

LÄS OCKSÅ: 

Wow! Här är 11 riktigt fiffiga och lätta julpynt

GUIDE: Så väljer du rätt julgran för ditt hem

Så inreder du trendigt med julstjärnor

 

Källa: Goodhousekeeping.com, Metro.co.uk, Tidningenland.se