Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

10 klassiska julfilmer vi älskar

Nu är det jul igen och vi tittar på mer film än någonsin under året. Här är tio tips på klassiska julfilmer att njuta av under ledigheten. Filmer vi kan se om och om igen, år efter år. 

Foto: / SVT

1. Ett päron till farsa firar jul

Originaltitel: ”National Lampoon’s Christmas Vacation” från 1989. Betyg på *IMDb: 7,6/10

Clark Griswold, spelad av Chevy Chase, drömmer om den perfekta julen: stämningsfull, lugn, skön och avkopplande. Det kan väl inte ens räknas som en spoiler om vi avslöjar att filmen inte riktigt utvecklas åt det hållet? Gillar du slapstick-humor så är det här filmen för dig. 

 

* IMDb = International Movie Database 

 

Foto: / FILMBOLAG

2. Fanny och Alexander

Från 1982.  Betyg på *IMDb: 8,1/10

Den vackraste och pampigaste julmiljö som skådats på film, vilken gav Anna Asp och Susanne Lingheim var sin Oscar för scenografin. Idyllen är total. Tills den snälle pappan dör och mamman gifter om sig med en despot. Belönad med fyra Oscars, bland annat för bästa utländska film.

 

Foto: Filmbolag / FILMBOLAG

3. Tomten är far till alla barnen

Från 1999. Betyg på *IMDb: 6,8/10

Sara, spelad av för rollen Guldbagge-belönade Katarina Ewerlöf, får den lysande idén att bjuda in alla sina exmän på julmiddag. När hon vid middagsbordet berättar den glada nyheten att hon är gravid förvånar det hennes sambo Janne en smula, eftersom han har steriliserat sig ett år tidigare. Svartare humor är svår att hitta.

 

Foto: Foto: Sf/Tv4 / Foto: SF/TV4

4. Sällskapsresan eller Finns det svenskt kaffe på grisfesten?

Från 1980. Betyg på *IMDb: 7,3/10

Lasse Åbergs uppföljare till ”Repmånad”, som kom året innan, blev lika älskad av publiken som sågad av kritikerkåren. Få svenska filmer är lika opåverkade av tidens tand som Åbergs adaption av den franska semesterkomedin ”Les Bronzés” från 1978.

 

5. Bad Santa

Från 2003. Betyg på *IMDb: 7,1/10.

Billy Bob Thornton är briljant som alkoholiserad varuhustomte - med en skrovlig yta men givetvis med ett hjärta av guld - i något av den galnaste, sjukaste och bitvis mest halsbrytande roliga julfilm som någonsin spelats in.  

 

Foto: / IMDB

6. Elf

Från 2003. Betyg på IMDb: *6,9/10

En charmig bagatell med Will Ferrell i rollen som…Will Ferrell. Och det är ju inte det sämsta. Det handlar om människobarnet Buddy, som växer upp bland tomtenissar utan att riktigt förstå varför han inte passar in. Buddys ger sig till slut ut på jakt efter sin biologiska familj - i New York.

 

Foto: / FILMBOLAG

7. Ombytta roller

Originaltitel: ”Trading Places” från 1983.  Betyg på *IMDb: 7,5/10

Ett diaboliskt experiment av två rika knösar, med mänskliga försökskaniner i form av Eddie Murphy och Dan Aykroyd, kan ju bara sluta på ett sätt i en komedi av John Landis. Men vägen fram till avgörandet är lika extatiskt rolig som elegant iscensatt.  

 

Foto: / FILMBOLAG

8. Absolut gisslan

Originaltitel: ”The Ref” från 1994. Betyg på *IMDb: 6,9/10

Det här är en för många oupptäckt skatt, en sällsynt pärla, som kanske vore sorgligt bortglömd om den inte dammades av en gång om året för listor som den här?  Kevin Spacey briljerar på ett sätt som får hans rollfigur i ”House of Cards” att blekna.

 

9. Det hände i New York

Originaltitel: ”Miracle on 34th Street” från 1947. Betyg på *IMDb: 7,9/10.

En rättgångsfilm där det ska avgöras rättsligt om jultomten på varuhuset Macy`s, Kris Kringle, är äkta vara eller inte. Trefaldigt Oscars-belönad, och att två av dessa statyetter gavs för manuset är inget under. Hjärtskärande, vacker och förtjusande. Glöm inte bort att ta fram näsduken.

 

Foto: / FILMBOLAG

10. Love Actually

Från 2003. Betyg på *IMDb: 7,7/10. 

Romantisk komedi där åtta personers livsöden vävs samman i ett julpyntat London. Välskriven, torr, rå brittisk humor signerad Richard Curtis, mannen bakom succéer som ”Notting Hill” och ”Fyra bröllop och en begravning” – och då är detta ändå Curtis absoluta höjdpunkt i karriären.

LÄS MER: Tips på jullekar för hela tjocka släkten!