Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

10 julklappstyper som stressar upp oss i jul

Julen är på intågande. Och med den – julklapps-stressen.

Har du redan köpt dina eller sparar du till sista minuten?

Eller vill du kanske skippa dem helt? Se vilken personlighet du – eller dina bekanta är.

Foto: Lev Dolgachov/Colourbox

1. Planeraren

Vaddå julklappsstress? Planeraren beställer allt på nätet redan i augusti. Eller handlar under hela året, under resor, på reor och då man springer på den där julklappen som "passar perfekt" för just hen.

När det börjar dra ihop sig inför jul lutar sig "planeraren" nöjt tillbaka med glöggen och tittar förtjust på när alla andra springer omkring som stressade och yra höns och letar klappar.

 

LÄS OCKSÅ: 5 tips för att slå in klapparna på bästa sätt

 

Foto: Colourbox

2. Snåljåpen

För den här typen ska julklappar knappt kosta någonting. Men vara utan julkappar helt och hållet är heller inget alternativ, för då får du ju inga själv!

När vi andra har köpt fina julklappar slutar det med att vi av "snåljåpen" får ett par skrubbvantar från Ica eller duschkräm från Rusta. Alltid med förklaringen "men vi sa ju att vi inte skulle köpa några dyra saker". Samma visa varje år. Och hen vet att du är den enda som tar de orden bokstavligt.

 

Foto: Jan Mika/Colourbox

3. Den principfasta

För "den principfasta" är det jätteviktigt att man slår fast en summa som alla följer. Gärna 100 kronor, det tycker du är lagom. Och nåde den som handlar för mer. Det är odemokratiskt mot alla andra tycker den här personen.

Ord som "kränkt" har till och med yppats någon gång från "den principfasta", eftersom de som inte följer "regeln" får personen ifråga att skämmas eller framstå som en snåljåp.

 

Foto: Antony Mcaulay/Colourbox

4. Sista minuten-shopparen

Varför ska man handla julklappar innan julen är här? Inte ens december duger som startskott. Handla julkappar gör man julveckan, och allra helst dagen innan.

I nödfall duger även julafton att handla julklapparna på för "sista minuten-shopparen". Den här julklappstypen kan aldrig begripa de där som köper julklappar långt innan ens julstämningen infunnit sig. Varför skulle man?

 

Foto: Maria Holmén

5. Konsumtions-hysterikern

Den här personen lägger undan pengar hela året, eller tar till och med lån eller handlar på kredit. Julklappar ska kosta, så är det bara. Få och dyra, eller många – det viktiga är att det blivit kännbart i plånboken.

För "konsumtions-hysterikern" är julklappar, om inte det allra viktigaste, så i alla fall höjdpunkten på julafton. Och minerna på dem som får julklapparna lever den här personen länge på.

 

Foto: Colourbox

6. Julklappsstopp-vägraren

Vi har tydligt sagt att i år ska vi vuxna inte köpa några som helst julklappar till varandra. På grund av en mängd orsaker som miljö och slöseri på alla sätt. Men så kommer "julklappsstopp-vägraren" med sin julklappspåse i alla fall.

Jamen det gååår ju inte att låta bli, tycker hen som vägrar att sluta köpa julklappar. Och det blir inte bara en utan flera julklappar. Vi fattar att ju att den här personen vill vara snäll, men det känns jobbigt för oss andra.

 

Foto: Colourbox

7. Lekfantasten

Den här personen vill motverka julklappshysterin och i stället fokusera på att umgås. Hen föreslår därför gärna en lek där alla köper en julklapp var, gärna lite rolig eller ännu bättre om den är hemmagjord. Sedan sätter man sig i en cirkel med klapparna i mitten, och kastar tärningen i turordning. Slår man en etta eller sexa får man välja ett paket, dock inte öppna det.

När alla paket är slut öppnas de och äggtimern sätts på valfri tid. Den här gången får man vid slagen etta eller sexa norpa det paket man helst vill ha, tills klockan ringer. Kan vara roligt, absolut.
Varning! Kan leda till en bitter släktfejd som varar i generationer.

 

Foto: Colourbox

8. Inslagsperfektionisten

Den här personen påminner till viss del om "planeraren". Men här är det inslagningen som är viktigast, inte innehållet. Det ska vara olika papper på alla klappar, fina rosetter, lacksigill och rim.

Kväll efter kväll ägnar "inslagsperfektionisten" åt att göra just sina klappar till de allra finaste under granen. Med glöggen i ena handen skriver hen rim och stämplar med den andra. Det ska verkligen synas att paketen är inslagna med stor omsorg!

 

Foto: Colourbox

9. Julklapp på jobbet-personen

"Julklapp på jobbet-personen" hävdar med bestämdhet att alla på jobbet ska köpa var sin julklapp för att det främjar arbetsgemenskapen. Sedan ska klapparna läggas i en stor hög och lottas ut vid en speciell "julkappsceremoni".

Att personer struntar i eller "glömmer bort" att handla har den här personen ingen som helst förståelse för och kallar dem osolidariska. Detta är VIKTIGT!

 

Foto: Colourbox

10. Klädklapps-personen

Vi har alla fått klädesplagg vi inte gillar eller som inte passar oss. Ändå fortsätter den här typen att köpa något "du tycker är fint" eller menar "passar oss alldeles utmärkt".

Åh, det här kan vara jättejobbigt, eftersom man inte vill verka otacksam. Gångerna man verkligen har fått något man vill ha eller passar i är ytterst få. Köp hellre ett presentkort!