ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Jul igen – eller är det för tidigt med julpynt?

Publicerad 21 okt 2013 12.07
<strong>När börjar julen för dig?  </strong><br>Maria Chamoun, 26, student, Stockholm med Silva Chamoun, 50, lärare, Tranås: <br>– Julen är en sån underbar tid så den får gärna börja nu. Inte en dag för tidigt. Man vill ju njuta av det så länge som möjligt. Men trädet tar vi in först i december och det är också då min mamma (Silva) börjar baka kakor. Vi äter kakor hela december.

När börjar julen för dig?
Maria Chamoun, 26, student, Stockholm med Silva Chamoun, 50, lärare, Tranås:
– Julen är en sån underbar tid så den får gärna börja nu. Inte en dag för tidigt. Man vill ju njuta av det så länge som möjligt. Men trädet tar vi in först i december och det är också då min mamma (Silva) börjar baka kakor. Vi äter kakor hela december.

1/5

Foto: Lisa Mattisson Exp

<strong>När börjar julen för dig? <br></strong>  Johanna Hallstensson, 28, mammaledig, Enköping (till vänster) med My, 9 mån:<br>– Jag börjar planera redan efter midsommar och tycker det är helt perfekt att börja julpyntsförsäljningen nu sista helgen i oktober. Nu går jag först runt och tittar och tänker ut vad jag ska ha, sen kommer jag att börja pynta första advent. I år är det på en söndag. <br> Anna Lindblom, 26, mammaledig, Rimbo med sonen Dennis, 11 mån: <br>– Jag älskar julen och tycker om att julpyntet börjar komma nu, men jag kommer själv inte att pynta jag heller förrän vid första advent.

När börjar julen för dig?
Johanna Hallstensson, 28, mammaledig, Enköping (till vänster) med My, 9 mån:
– Jag börjar planera redan efter midsommar och tycker det är helt perfekt att börja julpyntsförsäljningen nu sista helgen i oktober. Nu går jag först runt och tittar och tänker ut vad jag ska ha, sen kommer jag att börja pynta första advent. I år är det på en söndag.
Anna Lindblom, 26, mammaledig, Rimbo med sonen Dennis, 11 mån:
– Jag älskar julen och tycker om att julpyntet börjar komma nu, men jag kommer själv inte att pynta jag heller förrän vid första advent.

2/5

Foto: Lisa Mattisson Exp

<strong>När börjar julen för dig?</strong> <br>Liza Hansson, 32, säljare, Stockholm (till höger):<br> – Det är väl nu i slutet av oktober som julpyntningen börjar synas i affärerna och det är helt ok. Om det hade varit för en vecka sen hade det kanske känts lite väl tidigt. Det som dyker upp först hemma hos mig är nog adventsljusstaken och den tar man ju först fram vid 1:a advent. <br> Janice Salas, 30, säljare, Sundbyberg: <br>– Jag kommer från Amerika så jag är van vid att man börjar pynta och tänka jul efter thanksgiving.

När börjar julen för dig?
Liza Hansson, 32, säljare, Stockholm (till höger):
 – Det är väl nu i slutet av oktober som julpyntningen börjar synas i affärerna och det är helt ok. Om det hade varit för en vecka sen hade det kanske känts lite väl tidigt. Det som dyker upp först hemma hos mig är nog adventsljusstaken och den tar man ju först fram vid 1:a advent.
Janice Salas, 30, säljare, Sundbyberg:
– Jag kommer från Amerika så jag är van vid att man börjar pynta och tänka jul efter thanksgiving.

3/5

Foto: Lisa Mattisson Exp

<strong>När börjar julen för dig? </strong> <br>Patrik Arvidsson, 47, personlig assistent, Rinkeby (till vänster):<br>– Det är lite tidigt att frammana julkänsla nu med det här julpyntet. Jag har en liten gran och så som jag tar fram till jul, men före slutet av november känns överdrivet.<br> Daniel Karlsson, 37, VD, Rissne:<br> –  Jag tycker också det är för tidigt att börja med julen redan nu i oktober. Jag tar väl fram en adventsljustake där vid 1:a advent. Det kan hända att jag köper nåt nytt julpynt för julkänslan, men först när det börjar närma sig julen på riktigt.

När börjar julen för dig?
Patrik Arvidsson, 47, personlig assistent, Rinkeby (till vänster):
– Det är lite tidigt att frammana julkänsla nu med det här julpyntet. Jag har en liten gran och så som jag tar fram till jul, men före slutet av november känns överdrivet.
 Daniel Karlsson, 37, VD, Rissne:
 – Jag tycker också det är för tidigt att börja med julen redan nu i oktober. Jag tar väl fram en adventsljustake där vid 1:a advent. Det kan hända att jag köper nåt nytt julpynt för julkänslan, men först när det börjar närma sig julen på riktigt.

4/5

Foto: Lisa Mattisson Exp

<strong>När börjar julen för dig?</strong><br> Magnus Nordfeldt, 43, säljare, Täby: <br>– Jag la inte ens märke till julpyntningen nu. Kanske eftersom julen för mig börjar långt senare, i december först. Det är inte jag som pyntar och så hemma heller. Jag kanske ställer fram grejerna, om jag ens gör det.

När börjar julen för dig?
 Magnus Nordfeldt, 43, säljare, Täby:
– Jag la inte ens märke till julpyntningen nu. Kanske eftersom julen för mig börjar långt senare, i december först. Det är inte jag som pyntar och så hemma heller. Jag kanske ställer fram grejerna, om jag ens gör det.

5/5

Foto: Lisa Mattisson Exp

Det var inte länge sedan vi dansade runt midsommarstången.

Nu står julen på tå – beredd att inta varje vrå av våra liv.

– Julen är en sådan underbar tid så den får gärna börja nu, säger Maria Chamoun, 26, student från Stockholm.

Pernilla Wahlgren tycker att november räcker – spana in enkäten nedan till höger för att se vad fler kända svenskar tycker.

Och vill du laga Pernillas julmat hittar du recepten här på Mitt kök!

Är det för tidigt med jul i butikerna redan nu?

Tack för din röst!

Är det för tidigt med jul i butikerna redan nu?

Löven har ännu inte fallit från träden men ämnet jul är redan hett.

Lussekatter och julmust dök upp i butik redan i slutet av september och Ikea i Älmhult hade sin julskyltning klar den 27 september och i helgen öppnade julskyltningen i samtliga varuhuskedjans butiker.

Maria Chamoun, 26, student från Stockholm tycker mycket om julen – och för hennes del får den gärna börja redan nu.

– Det är inte en dag försent, säger Maria, som står på Ikea i Barkarby, mitt bland julpyntet.

– Men trädet tar vi in först i december och det är också då min mamma börjar baka kakor. Vi äter kakor hela december, säger hon.

Handlarna tjänar på att vara först

Olof Johansson Stenman, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Göteborgs förklarar julens tidiga ankomst så här:

– Jag tror inte att det beror på ett djupare behov av jul, men varje enskild butik tjänar på att vara lite tidigare än de andra. Julhandeln är så viktig att det gäller att vara med och mjölka så mycket som man kan, säger han.

"En inre process"

Även om butikerna dragit i gång julsäsongen så är det långt kvar till jul enligt Svenska kyrkans räkning.

– Första advent börjar man förbereda sig och för oss handlar det inte om en kommers utan en inre förberedelse, utan en inre process, säger Ted Harris, präst i Adolf Fredriks församling i Stockholm.