MITT HEM ÄR MIN BORG. Den runda villan ligger på en bergknalle med utsikt över Mälarens vikar. På takterrassen skyddar en hög mur med tittgluggar mot insynen från vägen bakom huset. Foto: Cecilia Nordstrans / Pål Ross

"Jag har alltid gillat runda hus"

Arkitekten Pål Ross gillar runda hus och takterrasser.
Och han har alltid drömt om att ha ett träd i vardagsrummet.
Nu visar han sitt hem och hoppas att fler ska gilla hans idéer.
Pål Ross

bor med sin familj på en bergknalle med utsikt över en av Ekerös många små vikar. Den runda villan med sitt platta tak påminner om en liten spansk borg. Takterrassen har en hög mur med tittgluggar mot vägen och fri sikt mot sjön över det svarta smidesräcket.


Alla hus han ritar har mjuka former.


- Det ger en helt annan känsla, vårt rörelsemönster är inte fyrkantigt, säger han.


När han ritade sitt eget hem tog han steget fullt ut och skapade sin första helt runda villa. Mycket beroende på den svårbyggda tomten, huset tar minimal plats på bergknallen.


Nu är hemmet också hans visningsvilla.


Knäckfrågan är om det går att möblera när alla väggar är runda.


Jo, det funkar faktiskt, även i de små sovrummen.I planeringen utgick

Pål Ross från sin egen familjs behov.


- När jag ritar hus undersöker jag alltid hur kunden lever. Jag visste vilka möbler vi ville ha och var tv:n skulle stå. Alla rum ska fungera för det de är avsedda för.


Från takterrassen på 166 kvadrat, lika stor som bostadsytan, ser man ner på den runda innergården på 30 kvadrat. På gården växer Påls stolthet, ett japanskt körsbärsträd.


- Jag har alltid drömt om att ha ett träd i vardagsrummet. Det blommar fjorton dagar före träden i Kungsträdgården, konstaterar han.


- Och när det inte blommar går man och tänker på hur fint det kommer att bli.


Just den här marsdagen ligger snön fortfarande djup på gården. Men det ryker ur jacuzzin.


- Barnen badar här varje dag året runt, berättar Pål Ross.


Badtunnan gör att han kunde välja bort badkar i huset och spara yta i de två badrummen. Det är en del av hans filosofi.När han drar igen

skjutdörrarna mellan vardagsrummet och allrummet intill föräldrarnas sovrum får de vuxna en liten privat minisvit, med bibliotek och hemmakontor.


Formen lurar ögat, varje rum känns 30 kvadrat större när det lånar yta från innergården. Dörrarna går inåt och kan vara öppna även när det regnar, det ökar rymdkänslan inne i huset. Cirkeln skapar också fina siktlinjer. Från entrén ser man igenom innergården och vardagsrummet, ut mot trädgården. Samtidigt har man full koll över kök och sällskapsytor och mot barnens rum, de enda som inte vetter in mot gården.


För att pigga upp promenadvägen förbi barnavdelningen har han rännor med indirekt ljus längs golvet.


-Det blir som spännande brygga där golvet flyter på ljuset, säger Pål.Köket är centralt,

men stjäl liten yta trots att det finns arbetsutrymme för många. Spisen är en kommandobrygga med full koll över gård, sällskapsytor och entré.


Han blandar gärna gammalt och nytt. Moderna vita väggar, men riktigt spröjsade fönster och dörrar. Han har ett supermodernt kök med snickerier i retrostil. Det finns ett gammaldags skafferi, vitkaklat invändigt.


I stället för en stor frys och en stor kyl har han valt två kombinerade kyl/frysar. Det ger bättre ergonomi och gör det lätt att hålla rätt temperatur på olika sorters kylvaror.


- Centraldammsugare ska man absolut ha. Och sockelsug i köket.


Det är bara att ta sopborsten och svepa i väg smulorna till luckan i bänksockeln - svisch så försvinner allt, utan sopskyffel.Materialvalet

är viktigt. Till sig själv har han valt golv och fönsterbrädor i massiv svartoljad ek. I hall och badrum och det stora sovrummet dominerar grå offerdalsskiffer. Samma skiffer klär fasad och skorsten.


Sen satsar han rejält med krut på ljuset, både det naturliga och det konstgjorda.


Han är rätt nöjd, och jämför sitt jobb med kockens.


- Jag använder inga konstiga råvaror, det handlar bara om att komponera allt till en riktigt bra måltid.

FAKTA

FAKTA - runda huset

NAMN: Villa Atrium 360
TYP: 1-planshus på 166 kvadrat med sex rum och kök, lika stor takterrass plus innergård på 30 kvadrat
PRIS: Från 3 320 000 kronor, från 20 000 kronor kvadratmetern
HUSFÖRETAG: Ross arkitektur & design www.ross.se Villan byggs i betong som gjuts på plats i formar av isolerande EPS-plast. Ett låg-energihus som inte är känsligt för fukt och mögel. Fasad i sten, puts eller trä.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!