Skrivmaskinen köpte Marie på loppis för 50 kronor för några år sedan. Den får nu pryda skrivbordet på övervåningen. Hon upplever att det har blivit svårare att hitta skrivmaskiner för ett bra pris de senaste åren. Skokartongen på golvet är inköpt på en semesterresa i Amsterdam. Foto: Peter Ericsson

"Jag har alltid gillat gamla fina saker"

Marie går på känsla när hon inreder. Ofta köper hon saker på impuls, men så småningom hittar allt sin plats i hemmet.

– Det händer att min man frågar var jag har tänkt ställa allt, men det ordnar sig.

Sofia Ståhlspets

Hemma hos Marie

Foto: Peter EricssonHär bor: Marie och maken Leo. Dottern är utflugen sedan några år.
Gör: Marie är administratör på Martin & Servera, Leo är avdelningschef på ALcontrol Laboratories.
Huset: Radhus på 150 kvadratmeter i engelsk stil byggt 1959-1960, i Norrköping.
Blogg: nostalgiochromantik.blogspot.se
Hemsida: ateljeblommelund.blogspot.se

Marie och hennes man bor i ett brunt radhus i engelsk stil i Norrköping. Dottern är utflugen sedan några år och de har bott här i cirka 15 år. Under denna tid har både huset och inredningen fått sig några ansiktslyft.

– När vi flyttade in var nästan allt blått, minns Marie.

– På övervåningen var det marinblått i taken. Det kändes trångt och man hukade nästan när man gick där.

Men det är länge sedan. Flera ytskikt som golv och tapeter är utbytta och det gammaldags romantiska går som en röd tråd genom hela huset. Marie berättar att hon alltid har haft en förkärlek för gamla saker.

– Det var morfar som ledde in mig på den banan. Han brukade visa mig "gammalt skrot", som han kallade det, när vi var på landet. Det var roligt när han tog sig de stunderna och jag köpte nog min första gamla sak när jag var 17 år.

Handbroderade gardiner

Marie upplever att gamla saker ofta är mer genomarbetade än moderna produktioner. I köksfönstret hänger ett par handbroderade, vita gardiner som är tillverkade i början av 1900-talet. De är inropade på auktion och Marie har svårt att tänka sig att särskilt många skulle sätta sig ner i dag och handbrodera gardiner med samma omsorg.

– Handarbete var tidigare inte så högt värderat och man kunde få tag på det väldigt billigt, men nu har handgjorda föremål börjat stiga i värde, säger Marie.

Dottern kallar det för "muséet"

I finrummet intill köket står flera 1800-talsmöbler, dottern brukar kalla det för "museet". Det krävde sina ansträngningar att få dem på plats och det mesta har burits in genom altandörren.

– Man möblerar inte direkt om i en handvändning, säger Marie och visar oss det vackra matsalsbordet från 1800-talet. Där äter de bara när de har gäster och lägger man in tre extraskivor blir det plats för 16 personer.

Stolarna, som ser ut att höra ihop med bordet, köptes separat. De har fått ny klädsel av Maries man som även har klätt om en soffa som är en stilmöbel från 1940- eller 50-talet.

Bloggen ger vänner

Sedan fem år tillbaka delar Marie med sig av sitt hem och inredningsintresse i bloggen Nostalgi och romantik. Det började med en säljare på Tradera som själv bloggade och uppmuntrade henne att göra samma sak.

– Jag brukade läsa bloggar för att få inspiration men var lite skeptisk till att börja själv. Det var svårt i början och jag hade inte kunnat tänka mig att jag skulle hålla på så här länge. Nu är det i stället svårt att sluta!

Tack vare bloggen har hon träffat många vänner med samma intresse.

– Vi har haft några bloggträffar och det ger väldigt mycket.

Förutom att blogga har hon också det egna hobby­företaget Atelje Blommelund. Hon visar ett hänge i form av en fågelholk med en krona som hon gjort. Nere i gillestugan ligger tre kuddar som hon har sytt. En av dem har franskt tryck och krävde tre till fyra timmars arbete.

– Jag tycker det är väldigt roligt när jag sätter i gång.

Kärlek vid första ögonkastet

I gillestugan är familjen när de vill koppla av och titta på tv. Där står även en vacker korgsoffa och ett korgbord som förmodligen är från början av 1900-talet. När Marie fick se soffan var det kärlek vid första ögonkastet.

– De hade inte ens hunnit prissätta den men jag bad dem att inte sälja den till någon annan.

På korgbordet har hon ställt sin farfars gamla schackbräde och på ett litet bord vid en annan vägg står ett vackert stilleben i form av en fiol med några notark i en glaskupa. Marie spelar inte själv men tycker att noter är väldigt dekorativa.

I dotterns gamla rum på övervåningen, som numera är ett gästrum, står ett bedårande sminkbord som har fått tillbringa några år i garaget. Efter att ha stått i dotterns rum från början valde Marie att ta in det igen. Hon kallar sig lite skämtsamt för  "ekorre".

– Men jag försöker göra mig av med vissa saker, ändra och byta lite, så det blir en omsättning.

Ska hon ge ett inredningstips understryker hon vikten av att ha färger som matchar. Det ska harmoniera.

– Men jag köper bara med ögat och hjärtat.