Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Internationella kvinnodagen är en dag som uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen.
Foto: GETTY IMAGES
2 AV 2
Sedan 1977 är internationella kvinnodagen den 8 mars en officiell dag och firas som en högtid i många länder.
Foto: GETTY IMAGES

Internationella kvinnodagen – därför firar vi den 8 mars

Internationella kvinnodagen firas den 8 mars och är en dag som uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen.

På initiativ av FN är den sedan 1977 en officiell dag.

Men firandet har sitt ursprung redan i början av 1900-talet och den tidiga arbetar- och kvinnorörelsen!

Linnea Bjärle Quiding

Internationella kvinnodagen instiftades 1910 vid den socialistiska världsorganisationen Andra internationalens konferens i Köpenhamn. Idén om en internationell kvinnodag kom från den tyska kommunisten Clara Zetkin. Syftet var att lyfta kraven på kvinnliga rättigheter och framförallt rösträtt, något som kvinnor i USA redan två år tidigare börjat kämpa för.

Malala Yousafzai har fått Nobels fredspris för sitt arbete med att uppmärksamma flickor och kvinnors rättigheter. Foto: Infusny-244/Bulls

Firades av vänsterkvinnor

I början firades dagen av vänsterkvinnor och förknippades ända fram till 1970-talet med den kvinnliga vänsterrörelsen. Numera betraktas dagen som en allmän dag för att uppmärksamma kvinnofrågor och är inte kopplad till någon politisk ideologi.

Efter ryska revolutionen 1917 splittrades vänstern men den kommunistiska rörelsen fortsatte fira kvinnodagen. Tidigare hade dagen firats på olika datum under våren, men vid en konferens i Moskva 1921 fastslogs firandet till den 8 mars.

Under mellankrigstiden förbjöds dagen i de fascistiska och nazistiska staterna i Europa och under 50-talet firades dagen mest i Östeuropa och i Sovjetunionen.

Fick ny kraft på 70-talet

I och med den växande feminismen fick dagen ny kraft 1969. Initiativet kom från studentrörelsen i USA och plockades sedan upp i Europa. I Sverige blev dagen återigen en stor dag då Svenska kvinnors vänsterförbund tillsammans med kvinnoorganisationen Grupp 8 arrangerade aktiviteter på internationella kvinnodagen 1972.

1977 antog FN en resolution som rekommenderar ett allmänt firande av en internationell kvinnodag den 8 mars. I många länder firas den som en nationell helgdag.

LÄS OCKSÅ: Mors dag – därför firar vi sista söndagen i maj

Källor: nordiskamuseet.se, TT, internationalwomensday.com