Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Styla och städa dig piggare och gladare – här är inredningsknepen som minskar stressen.Styla och städa dig piggare och gladare – här är inredningsknepen som minskar stressen.Styla och städa dig piggare och gladare – här är inredningsknepen som minskar stressen.
De allra flesta försöker skapa ett trivsamt och vackert hem. Men har du tänkt på att hur du inreder påverkar faktiskt ditt välmående?De allra flesta försöker skapa ett trivsamt och vackert hem. Men har du tänkt på att hur du inreder påverkar faktiskt ditt välmående?De allra flesta försöker skapa ett trivsamt och vackert hem. Men har du tänkt på att hur du inreder påverkar faktiskt ditt välmående?
Ett ostädat och stökigt hem skapar inre stress, mer än du anar...Ett ostädat och stökigt hem skapar inre stress, mer än du anar...Ett ostädat och stökigt hem skapar inre stress, mer än du anar...
1 AV 3
Styla och städa dig piggare och gladare – här är inredningsknepen som minskar stressen.
Foto: Fotolia
2 AV 3
De allra flesta försöker skapa ett trivsamt och vackert hem. Men har du tänkt på att hur du inreder påverkar faktiskt ditt välmående?
Foto: Fotolia
3 AV 3
Ett ostädat och stökigt hem skapar inre stress, mer än du anar...
Foto: Fotolia

10 inredningsmisstag som gör dig stressad

De allra flesta försöker skapa ett trivsamt, städat och vackert hem.

Men har du tänkt på att hur du inreder också påverkar ditt välmående?

Styla dig piggare och gladare – här är inredningsknepen som minskar stressen. 

Visst mår man bra när man har det städat och organiserat hemma, och omger sig med möbler och inredning man gillar. Men visste du att du faktiskt kan styra både ditt välmående och hälsa med hur du både möblerar och städar? Det spelar in mer än vad många tror eller vet. 

Faktum är att vi påverkas av allt runtomkring oss – färger, former, material, möblering och energifält – något som feng shui pratat om länge. Inredning som efterliknar naturen och innehåller de fem elementen eld, jord, vatten, metall och trä, gör oss mer harmoniska. Och visst är det fantastiskt, att med några enkla inredningsknep kan man styla sig både piggare och gladare, och därmed påverka hälsan positivt!

Här är 10 inredningsmissar du ska undvika:

1. Ovälkomnande hall

Foto: Fotolia

Hallen är det sista du ser när du lämnar ditt hem, och det första som möter både oss och våra gäster när de kommer hem till oss, vilket innebär att det är det första intrycket som både fås och ges. 

Hallen blir lätt ett kaos om man inte håller efter och inte har bra förvaring, så det är A och O. Och i dag finns massor av snygg förvaring som döljer allt man vill stöka undan.

Fin belysning gör det både mysigt och välkomnande, liksom vackra detaljer så som någon växt, en färgglad tapet eller en snygg spegel. Har du trång hall kan det göras större genom en spegelvägg. 

2. Fel färger i fel rum

Har du koll på hur mycket färger påverkar ditt sinnelag? De kan få oss stressade, glada, lugna, nedstämda och trötta. Till exempel har både beige, grå och gröna toner en lugnande effekt. Liksom blått och vitt. 

I sovrummet funkar blått särskilt bra eftersom det får rummet att uppfattas som svalare, samt att du blir lugn och avslappnad. Vill man inte tapetsera eller måla om kan man istället fixa färgerna på textilier och andra inredningsdetaljer.

LÄS OCKSÅ: Så påverkas din hälsa av rummens färger 

3. Oorganiserat kaos

Foto: Fotolia

För att undvika röra, både i boendet och sinnet, lägg tid på organisering. Det kommer vara tråkigt men löna sig i längden, och du får då lön för mödan. Du behöver aldrig mer leta efter saker, det går snabbare och enklare att städa, och du kommer känna dig lugnare inombords och bli mindre stressad. 

Rensa de skåp och lådor du har, organisera upp, gör dig av med onödiga saker. Fyll dem sedan med allt som inte behöver vara framme. Använd dig även av tidningssamlare, sittpallar med förvaring i, och sätt upp mer skåp och hyllor om det behövs. I dag finns massor av smarta och snygga förvaringsmöjligheter om du googlar runt, behöver inte ens kosta mycket. 

4. Belamrar fönster och väggar

Att ha alla möbler längs med väggarna skapar dåligt flöde och noll energi, enligt läran om feng shui. Tipset är att tänka sig rummet fyllt med vatten där möblerna är som stenar som vattnet ska porla förbi, och inte ett vattenfall där vattnet sveper fram i mitten bara. Det viss säga, sätt inte alla möbler längs med väggen! 

För det harmoniska flödet är det också viktigt att inte belamra fönstren. Man måste kunna gå fram till dem, och det kan man inte om det står möbler i vägen.

5. ”Fel” och dålig belysning

Foto: Fotolia

Med rätt sorts belysning kan du styra och påverka din sinnesstämning. Alla vet att vi under den mörka årstiden mår sämre för att vi får mindre ljus – en del botar det genom att gå på ljusterapi. Så ha gott om belysning. 

Men belysning är även viktigt för att skapa stämning i hemmet. Det gör man med hjälp av flera och olika ljusskällor, blanda allmänbelysningen med många mindre olika sortes ljuskällor i varierande styrkor och på olika höjder/platser. 

6. Inga växter & mycket plotter

Både färgen grönt och naturen har en lugnande inverkan på oss människor. Fyll därför gärna ditt hem med växter, i alla rum – även sovrummet och badrummet. Bonusen är att det också ser snyggt och hemtrevligt ut, förbättrar din luft inomhus samt skapar fukt – extra viktigt under den kalla och torra årstiden. Och dessutom kan vissa växter hjälpa till att bekämpa allergener som finns i hemmet.

Men, ställ helst växter och blommor i grupparrangemang i stället för att sprida ut dem överallt. Det blir lätt plottrigt och kan skapa ett rörigt intryck. Gäller så klart alla prylar i hemmet.

LÄS OCKSÅ: 10 anledningar att ha fler gröna växter i hemmet 

7. ”Glömmer bort” sovrummet

Foto: Fotolia

Sover vi dåligt påverkar det allt, hela vår kropp, hälsa, humör och prestationsförmåga på jobb och annat. Lång tids sömnbrist kan skapa allvarliga problem och i längden också sjukdomar. Därför är sovrummet jätteviktigt. 

Se till att ha bra mörkläggning, sköna sängkläder (helst naturmaterial) som ”andas och kan transportera svett. Bäddmadrassen och kudden är också jätteviktig och sådant som bör bytas efter ett tag.  

LÄS OCKSÅ: Sömnproblem – 7 saker att rena sovrummet på 

8. Inreder efter säsong

Det kanske var vanligare förr, men det finns många som än i dag byter både gardiner och annan inredning i hemmet varje gång det blir ny säsong. Förutom vår, sommar, höst och vinter vill många göra om till de stora högtiderna också, så som julen, påsken, midsommar och halloween. 

Men det är ett oerhört stressigt moment helt i onödan. Fråga dig själv för vems skull du gör det egentligen. För att slippa den stressen finns ett enkelt knep – använd en säsongsneutral färg som funkar året om och byt i stället ut kuddfodral, plädar och andra dekorationer. 

Detsamma gäller trender överlag. Om du bara inreder efter trender måste du också byta väldigt ofta. Hitta i stället din egen stil, mixa gammalt och nytt, ha flera olika stilar, våga vara personlig – då håller inredningen i många år.

9. Matchar sönder allting

Det finns en del som när de flyttar eller gör om hemma, byter ut allting och köper allt nytt. Till och med i samma serie. All inredning ser likadan ut vilket skapar ett oharmoniskt energiflöde, vilket i sin tur skapar stress. 

Här gäller det att tänka på feng shuis fem element (eld, jord, vatten, metall och trä) och få med så många som möjligt i inredningen. Har du till exempel ett hem med en rå och industriell känsla ska du väga upp med mjukare saker som blommor och plädar. Har man mycket fyrkantiga möbler, mixa med inredningsdetaljer i runda former. 

10. Skapar ”skämshögar”

10 minuter om dagen räcker för att hålla efter ”skämshögarna”.10 minuter om dagen räcker för att hålla efter ”skämshögarna”.10 minuter om dagen räcker för att hålla efter ”skämshögarna”.
10 minuter om dagen räcker för att hålla efter ”skämshögarna”. Foto: Fotolia

Vi har dem alla. Skämshögarna som samlas, klädstolen, tidningshögen, lådan med allt möjligt skräp i, sakerna som ska ned i förrådet men ändå står kvar i hallen etc etc. De växer fortare än vi hinner blinka, vi skäms över dem men ändå finns de alltid där. 

Även om du inte tror det är så ”farligt” så skapar de faktiskt en inre stress, vare sig du vill eller inte. Energin stagnerar. Ta tag i det innan det går för långt, avsätt gärna 10 minuter varje dag till att plocka undan där hemma. Det kommer att ge effekt!

LÄS OCKSÅ: Skamfläckarna som alla har hemma men ingen vill kännas vid