1 AV 2
Vardagsrummet kan lätt ge intryck av själlös paketlösning om du köper hela möblemanget på en gång. Slipp det och leta fram gamla loppisfynd eller udda läsktsaker. Genom att blanda gammalt och nytt blir det mycket mer spännande. Tresitssoffa Stockholm från Ikea, klädd med överdraget Mineral Blue, Tegnér Melange för 5 699 kronor, Bemz
Foto: Fotograf Jonas Gustavsson
2 AV 2
Belysningen är speciellt viktig runt soffan och soffbordet där folk ofta sitter. En riktbar golvlampa vid soffgaveln är bra för den som vill läsa, och mer flexibel än en väggfast lampa. Tresitssoffa Stocksund, 4 995 kronor. Lampa Ranarp längst till vänster, 499 kronor. Randiga kuddfodral i soffan, 59 kronor styck, pläd Vinter, 249 kronor, allt från Ikea. Zigzag-mönstrat kuddfodral, 349 kronor, Cozy living. Grå kudde, 349 kr, Cozy Living. Vit kudde 219 kr, Axlings Linne. Matta Lucy, 170 x 240 centimeter, 19 788 kronor, Kasthall. Stövlar, 1 599 kronor, Artiklar. Kruka, 1 300 kronor, Love warriors. Bord, 6 459 kronor, Friends & founders.­ På bordet bricka, 350 kronor, Evensen­ antik. Doftljus, 198 kronor, Love warriors. Muggar, 159 kronor styck, kanna, 139 kronor, allt från Månses design. Servetter, 539 kronor för fyra, Axlings linne. Vas, 375 kronor, Floristkompaniet
Foto: Joachim Belaieff

Vardagsrum – 7 bästa tipsen för att möblera

Möblera vardagsrummet är roligt och inspirerande – men kan också vara svårt.

Var ska soffan stå? Hur mycket möbler kan jag ta in?

Här får du bästa möbleringstipsen för ditt vardagsrum.

Möblera vardagsrum – övermöblera inte

Tänk på att inte övermöblera. Ett vardagsrum med många möbler känns lätt trångt och rörigt. Sträva efter att skapa så mycket rymd och luft i möbleringen att det är smidigt att röra sig. Gränsen mellan en väl avvägd möblering och möbeln som gör att det blir för trångt är hårfin.

 

Stora möbler krymper rummet

Tänk också på att stora möbler krymper rummet, det känns mindre. Prova gärna en mindre soffa med en fåtölj och en fotpall, som även kan användas som sittplats.

 

För att få mer golvyta

Väggfasta hyllor ger mer golvyta är vanliga golvstående hyllor och är bra och praktiska att förvara böcker och tidningar i. Är de väggfasta hyllorna placerade över fönster och dörrar utnyttjas väggarna maximalt.

 

Läs mer: Sovrum, vardagsrum och kök –  på 7 kvadrat

 

Möbler på hjul som går att flytta

En tv-bänk på hjul gör det möjligt att lätt ställa undan tv:n i någon undanskymd vrå eller garderob när den inte är påslagen. Dessutom enkelt variera var tv-n ska placeras när den tittas på.

 

Hur hänger jag upp tavlor?

Har du många tavlor kan du samla dem i en tänkt rektangel på väggen. Då undviker du att tavlorna ger ett rörigt intryck. Tänk på att inte hänga dem för glest.

 

Belysning i vardagsrummet

Belysningen är speciellt viktig runt soffan och soffbordet där folk ofta sitter. En riktbar golvlampa vid soffgaveln är bra för den som vill läsa, och mer flexibel än en väggfast lampa. För soffbordet finns det flera varianter av golvlampor som sträcker sig i en vid båge över bordet.

 

Blanda gammalt och nytt

Ifall du köper hela möblemanget på en gång och från samma ställe kan vardagsrummet ge intryck av själlös paketlösning. För att slippa det kan du leta fram några charmiga loppisfynd, udda släktsaker eller härliga resesouvenirer att placera ut. Bland gammalt och nött med modernt och fräscht. Det ger en spännande laddning.

 

Källa: husohem.se, skonahem.com

 

Läs också: 

 Så fixar du vardagsrummet lyxigt till våren
Fixa lyxig stil med liten budget
5 prylar du måste ha om du bor på liten yta