1 AV 4
Hemma hos Clara Lidström är det många tapeter och mycket färg. Det är genomgående i hela huset.
Foto: Underbara Clara
2 AV 4
Beställ hem en tapetbok när du ska köpa nya tapeter. Det är svårt att se i en butik exakt hur det kommer se ut hemma. Kanske vill du också jämföra tapeten med möbler i rummet.
Foto: Underbara Clara
3 AV 4
Väljer du en tapet med mycket mönster – låt enfärgade textilier och möbler bryta av.
Foto: Underbara Clara
4 AV 4
Underbara Clara tipsar också om att våga tänka utanför boxen. Varför inte tapetsera en möbel?
Foto: Underbara Clara

Underbara Clara: 7 bra tips när du väljer tapet

Underbara Clara, eller Clara Lidström som hon egentligen heter, älskar tapeter.

Därför ger hon här sina bästa tips till dig som vill tapetsera om hemma.

– Vi svenskar är ganska ängsliga och funderar på vad grannarna ska tycka. Våga mer! säger Clara Lidström till Expressen.

Hemma hos Clara Lidström är vissa väggar målade, andra tapetserade. Det genomgående temat i hennes hem är färg. Hennes absolut bästa tips är att våga mer.

– Jag älskar att komma hem till någon som har en egen stil och vågar ta ut svängarna, även om det inte nödvändigtvis är samma stil som jag själv föredrar, säger Clara Lidström.

Och att tapetsera om är en av de mest effektfulla förändringar man kan göra i ett hem. Eftersom Clara själv älskar färg och tapet ger hon här sina absolut bästa tips för att välja rätt tapet.

 

Läs också: 10 hem på Hemnet som klickas mest just nu

 

1. Beställ hem tapetprover

Att stå och bläddra i en tapetbok i butik är jättesvårt eftersom ljuset i butiken inte stämmer med det ljus du har hemma. Dessutom vill du kunna jämföra färger i tapeten med till exempel soffa, sänggavel eller andra textilier och möbler du har hemma. Glöm inte att kolla tapeten när det blivit mörkt också! Hur ser den ut med en glödlampas sken?

 

2. Tapetens samspel med andra rum

Visst kan man använda olika tapeter i alla rum men välj tapeter i en liknande färgskala/med ett liknande formspråk så att det ändå harmonierar.

 

Läs också: Trött på strumpor som försvinner? Se smarta lösningen!

 

3. Våga mer i mindre utrymmen

Lite mer galna tapeter kan upplevas som påfrestande i ett stort utrymme där man vistas mycket. Men testa att tapetsera till exempel en liten toalett eller hall med en riktigt mönstrad tapet! I mindre utrymmen kan man vara lite mer vågad.

 

 

4. Var inte rädd för stora mönster

Stormönstrade tapeter i två färger är lugnare för ögat än en småmönstrad tapet i massor av färger. Var inte rädd för stora mönster – färgskalan är minst lika avgörande för helhetsintrycket!

 

Läs också: 12 idéer – så lätt får du ny stil i sovrummet

 

5. Lägg till enfärgade textilier

Har du hittat en tapet som du älskar men som du är rädd ska ta för mycket plats i rummet? Addera textilier! Långa, enfärgade gardinlängder som bryter upp mönstret skapar ett lugn i rummet. Det gör även stora tavlor. Tänk på att höga möbler som bokhyllor, skåp och sänggavlar också funkar dämpande på en dominant tapet.

 

6. Våga tapetsera hela rummet

Våga tapetsera ett helt rum och inte bara en fondvägg. En ensam fondvägg upplevs ofta som mer dominant än om hela rummet hade tapetserats.

 

7. Tapetsera möbler

Tänk utanför boxen! Varför inte sätta tapet i taket, på en möbel eller låt två av fyra väggar ha tapet i stället för att endast ha en fondvägg? Och vill du ha målade väggar till tapetfonden är det fint att plocka upp en nyans ur tapeten i stället för att bara köra vitt.

 

Läs också:

 Inspiration och tips – allt du behöver veta om tapeter
10 anledningar att spara silica-påsarna
 

Se även: