Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Soffor – tips när du ska köpa en ny soffa<br />

Rymlig bäddsoffa. Bäddsoffa Styrsö, tresits med schäslong, 10 995 kronor, Mio. En bäddsoffa är bra för dig som vill kombinera en säng och soffa. Den är praktisk och sparar utrymme. Nackdelen är att sittkomforten ofta är inte lika bra som i en vanlig soffa.

Foto: Jonas Gustavsson

1 av 3

Satsa på en hörnsoffa om du vill ha många sittplatser.

2 av 3

Den här Howardsoffan kostar 10 995 kronor, Mio.

3 av 3

Vilken soffa ska du välja? Hörnsoffa, bäddsoffa, soffa med divan, schäslong...

Det är mycket att tänka på när en soffa, en av hemmets viktigaste möbler, ska väljas.

Här får du tips och råd inför soffköpet.

Andra har också läst

Provsitt alltid soffan

Börja med det viktigaste av allt: provsitt – och känn efter ordentligt. Du ska välja en soffa som just du sitter bekvämt i. Det är bättre att köpa en begagnad soffa som är skön är en ny som är obekväm.

Tänk på hur djup soffan är

Vill du ha en soffa att slappa i bör du prova en djup soffa i vilken du både kan halvsitta och ligga. Vill du sitta upprätt och lätt kunna resa dig ur soffan ska du välja en soffa som inte är så djup.

Satsa på en soffa med kvalitet

Generellt är det bäst att satsa på en soffa med hög kvalitet – och som kostar lite mer. Billiga soffor kan också vara bra. Men där är det extra viktigt med utforskandet. Kolla sömmar noga. Lyft på kuddarna och se så att de har tyg på båda sidorna. Kontrollera också ifall klädseln kan dras av och tvättas.

Material på soffan

Tänk på materialet. En dunsoffa, till exempel, kräver underhåll. Dynorna måste regelbundet vändas på för att behålla sin mjukhet och fluffighet. Även lädersoffor kräver visst underhåll. Bomull bleks av starkt solljus och bör impregneras efter en tid för att behålla sin smutsavvisande yta.

Barn hemma? Välj soffa med slitstarkt tyg

Om du har barn hemma och vet med dig att soffan kommer att användas flitigt bör du välja en slitstarkt tyg. Polyester, polyuretan och liknande syntetmaterial är mycket slitstarka. Eventuella fläckar framträder mest på mörka och ljusa tyger, minst på mellanfärger och mönstrat.

Vilken soffmodell ska du välja dig?

Välj soffmodell som passar dig. Här en liten guide:

Hörnsoffa

Den populära hörnsoffan är enkel och smidig att möblera med och många ryms i den. Nackdelen är att den är låst i sin placering intill ett hörn.

Divansoffa

Divansoffan har många sittplatser och hög komfort. De flesta modellerna kräver dock en stor yta.

Howardsoffa

Howardsoffan är klassisk och tidlös i modellen och flexibel i möbleringen. Men den har färre sittplatser än många andra soffmodeller.

Bäddsoffa

Bäddsoffan är bra för dig som vill kombinera en säng och soffa. Den är praktisk och sparar utrymme. Nackdelen är att sittkomforten ofta är inte lika bra som i en vanlig soffa.

Källor: mobler.handla-online.org, em.com, soffadirekt.se, inredningsvis.se

Läs också: