Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vit, blå eller kanske en rosa soffa? Tvåsits, tresits eller en stor soffa? Här får du massor av inspiration till fina soffor. Den här soffan finns med olika armstöd, ben och tyger, med fast och med avtagbar klädsel, samt med lyxigare stoppning. Madison, 14 995 kronor.
Vit, blå eller kanske en rosa soffa? Tvåsits, tresits eller en stor soffa? Här får du massor av inspiration till fina soffor. Den här soffan finns med olika armstöd, ben och tyger, med fast och med avtagbar klädsel, samt med lyxigare stoppning. Madison, 14 995 kronor.
Vit, blå eller kanske en rosa soffa? Tvåsits, tresits eller en stor soffa? Här får du massor av inspiration till fina soffor. Den här soffan finns med olika armstöd, ben och tyger, med fast och med avtagbar klädsel, samt med lyxigare stoppning. Madison, 14 995 kronor.
Vit, blå eller kanske en rosa soffa? Tvåsits, tresits eller en stor soffa? Här får du massor av inspiration till fina soffor. Den här soffan finns med olika armstöd, ben och tyger, med fast och med avtagbar klädsel, samt med lyxigare stoppning. Madison, 14 995 kronor. Foto: Mio

Ny soffa? Här är 35 fina favoriter att välja mellan

Vardagsrummets viktigaste möbel är tveklöst soffan, och rätt soffa kan maxa både stil och soffmys.

LEVA&BO har valt ut 35 sköna soffnyheter i olika stilar och prisklasser, oavsett om du är ute efter en stor eller liten soffa, en hörnsoffa eller bäddsoffa – allt för att hjälpa dig att hitta just din drömsoffa!

1.  Praktisk soffa, Broste Copenhagen

Rak och stilren soffa med vattenavvisande klädsel i polyester och ben i mörkbestad massiv ek. Soffben i annat trä eller metall finns som tillbehör. Air, 16 377 kronor. 

Foto: LINE KLEIN

2. Extra tålig, Ikea

Stilren och diskret soffa med extra slitstark design, som gör att den passar även i mer offentliga utrymmen. Sits med lätt svikt för en skönare sits. Klintorp, 9995 kronor. 

3. Tvåfärgad soffa, Sweef

Djup och smala armstöd ger maxad sittyta i soffa med plymåer helt stoppade i dun. Stomme i anilinskinn och klädsel i hellinne. Giraffen, 25 000 kronor.

4. Mjuk lavendel, Anderssen & Voll för Muuto

Hörnsoffa med inspiration från modern arkitektur med överlappande plymåer och slimmade ben som ger en lätt silhuett. Stomme i trä och stål, stoppning av kallskum. Outline, 72 815 kronor.

 

8 populära soffmodeller

 Rak – som det låter, en vanlig, rak soffa, vanligtvis med mellan två till fyra sitsar. Fungerar i de flesta rum, och kan placeras var som helst i rummet. 

 Hörnsoffa – ofta formad med en vinkel i mitten, så att den kan placeras i ett hörn för att maximalt utnyttja rummets alla kvadratmetrar. Hörnsoffan går även fint att använda för att skapa ett nytt hörn och dela av ett rum, dock kräver det att man har skapligt mycket boyta. 

 U-soffa – rak soffa med både en divan och en schäslong, på var sin sida. Har varit en storfavorit i svenska hem under 00- och 10-talet, en blir allt mindre populär.

 L-soffa – rak soffa med en schäslong på ena sidan. Till skillnad från en hörnsoffa har en L-soffa ett öppet avslut på schäslongdelen, och är därför lättare att placera mer fritt i rummet. 

 Modulsoffa – att bygga sin egen soffa tilltalar de flesta, inte minst för att det gör det möjligt att utforma soffan efter just ditt hem och dina behov. Det ger dig även möjlighet att ändra soffans utseende efter hand, och vill (och vågar) du ta ut svängarna kan du testa att blanda färger och material och få en helt unik soffa. 

 Schäslong/divan – båda är gjorda för att ligga i, men när de sitter på en större soffa används ordet divan ofta om delen har ett armstöd medan schäslong används när den har ett öppet avslut. Som fristående möbel som man kan ligga i använder man i dag ofta ordet schäslong.

 Howardsoffa – en klassisk soffmodell som är lätt svängd till formen, och därför lätt att placera fristående. De två främre benen på en 

Howardsoffa har små hjul, medan de bakre är fasta ben. 

 Bäddsoffa – soffa som på något sätt går att bädda ut till en säng. Traditionellt sett brukar bäddsoffan få stå i gäst/tonårsrummet eller möjligen i sommarstugan, men i dag finns det utmärkta fina större bäddsoffor som lämpar sig lika bra i det vanliga vardagsrummet. Nackdelen med en bäddsoffa i vardagsrummet är att den kan upplevas hårdare att sitta i eftersom det inte går att få plats med lika mycket fjädring i den. 

5. Djupröd, Em home

Mjuk sammet och mattsvarta metallben ger en behaglig kontrast till soffa i modernt avskalad stil. Stoppning av silikoniserat kallskum. Street, 12 995 kronor.

6. Heltäckande, Ilva

Schäslongsoffa med öppet avslut med cirkulär schäslongsdel. Maffigare uttryck med minimalt utrymme under soffan ger ett gediget utseende. Samone, 23 499 kronor. 

7. Fristående, Furninova

Dagbädd med flexibel design med flyttbara ryggkuddar på fast sits i kallskum. Kuddarna har en tyngd i botten som gör att de inte glider. Klädsel finns i tyg eller läder, och ben i trä eller metall. Alexa, från 6850 kronor, exklusive kuddar.

8. Stilren kloss, Broste Copenhagen

Generös byggbar modulsoffa med låg, rundad profil med klädsel i slitstark, bredspårig manchester. Fasta sittplymåer med kallskum. Lake, 36 765 kronor.

Foto: LINE KLEIN

9. Flexibel familjesoffa, Em home

Gott om plats för soffmys med generös och extra djup sittyta. Mjuk sits stoppad med kallskum, silikonfiber och fjäder/dun, och de många ryggkuddarna med silikonfiber och fjäder/dun. Estelle, 18 995 kronor.

 

4 tips till vardagsrummet

1. Tänk på att matcha soffbordet höjdmässigt med soffan, det bör inte vara vare sig för högt eller lågt. Om du dessutom gärna äter i vardagsrummet kan det vara bra med ett soffbord som är lika högt eller något högre än sitthöjden på soffan. 

2. Tvättat klädseln? De flesta tillverkare rekommenderar att du sätter på klädseln på soffan igen INNAN den torkat. Detta för att den bäst ska behålla formen. 

3. Glöm inte att städa soffan! Gör det till en vana att dra dammsugaren även soffan alla ytor när du ändå har den framme ur städskåpet, och se till att lyfta på sittkuddarna och dammsuga under dem. Och glöm inte ryggen på soffan, dra fram soffan och dra några tag även över bakstycket. 

4. Om du snabbt tröttnar, testa att piffa upp soffan med nya kuddar och/eller plädar. Eller investera i en ny klädsel till soffan om det är möjligt – klart billigare, och mer hållbart än att byta ut hela soffan!

10. Extra stöd, Ikea

Rymlig soffa med gott om plats för både soffmys och tupplurar. Luftig profil nedtill med smäckra metallben. Svankkuddar ger extra stöd för ryggen. Barktorp, 18 495 kronor.

11. Hållbar design, Emotions från Neiser

Mjuk designsoffa med generös dunstoppning på kallskumskärna. Ryggdynor med facksydda kanaler för längre livslängd. Montana, 15 850 kronor.

12. Allergivänlig stoppning, Ellos Home

Mjukt formad soffa med löstagbara ryggkuddar med textilklädsel. Följsam fyllning med 50 procent allergivänlig microgel av polyester och 50 procent siikoniserad fiber. Ben i bokträ. Nimo, 10 999 kronor.

13. Designfavorit, Michel Ducaroy för Line Roset

Retroklassiker helt i polyeterskum i olika densiteter för komfort och formfasthet. Finns i flera modeller som kan kombineras till en större möbel. Togo, från 41 900 kronor.

14. Smäcker design, Bolia

Assymetriskt formad soffa som fyller sin funktion både som sittplats och som samtalsämne. Finns både med och utan tillhörande bord. Pebble, från 27 999 kronor.

15. Rottingssidor, Jotex

Trendig soffa med ram av mangoträ med rottingdetaljer med nätt profil. Klädsel i randvävt linnetyg med struktur, stoppning av polyester. Vancouver, 13 999 kronor. 

16. Trärent, Norrgavel

Träsoffa med strama linjer och något bakåtlutad rygg, tillverkad helt i naturliga material. Enkel att anpassa till olika stilar och miljöer genom val av träslag, ytbehandling och klädsel, här i linne. Träsoffa rak, 32 400 kronor.

Foto: PELLE WAHLGREN

17. Miljömärkt i trä, Monica Förster för Swedese

Tydligt skandinaviskt uttryck med strikta linjer och träpaneler på utsidan av armstöden. Underrede i strukturlack. Avtagbar klädsel. Soffan är märkt med Miljöfakta som garanterar att möbeln uppfyller höga krav för miljövänlighet och kvalitet. Wood, cirka 38 000 kronor.

18. DIY-design, Hay

Elegant i sin enkelhet är soffan som du själv monterar på enklaste sätt. Ram i kromat stål, sittskal i kraftigt bomullstyg och klädsel i bomulls/linneblandning. Can i Linara, 26 285 kronor.

19. Minimalistisk, Broste Copenhagen

Schäslongsoffa med öppet avslut med klädsel i oeko-tex-cetrifierad sammet med vattenavvisande yta. Finns i nio olika kulörer. Wind, 19 896 kronor.

20. Byggbart hantverk, Norrgavel

Loungesoffa med underrede i massiv, vitlojad ek, med ett rent, lätt asketiskt uttryck. Byggbar med moduler. Avtagbar klädsel i lin i färgen Laxfjäll Ljusbeige, går även att få med fast sittande klädsel i ull. Kuddar fyllda med tagel och ullvadd. Skalsoffa 100, 105 000 kronor.

LÄS MER: 10 vanliga missar du gör när du inreder

ANNONS: Hitta bästa rabatterna hos Ellos och andra e-handlare på Expressen Rabattkoder (Extern länk)

Foto: JOHAN KAHLéN

21. Fina kurvor, Ellos Home

Trendigt utformad soffmodell klädd i slitstarkt bouclétyg. Fasta sittplymåer med fjädring, skum och polyestervadd, och ben i kromad metall. Terina, 8999 kronor.

22. Rymlig lyx, Eilersen 

Extra låg soffa i loungestil med dolda ben som ger ett svävande intryck. Stoppning av dun och polyuretanskum, och ben i borstat rostfritt stål. Finns även i läder. Float, 64 560 kronor.

23. Lättmöblerad, Ilva

Svängd soffa som gjord för fri placering i rummet. Fast klädsel i velour med lösa ryggkuddar med dungranulatstoppning, och ben i svartmålat trä. Petri, 12 499 kronr.

24. Brända toner, Bolia

Modulsoffa med enkel silhuett och stilrena ben som ger luft åt de fylliga modulerna. Armstödsdynorna finns i två olika djup. Caisa i Novel Cognac, 56 599 kronor.

25. Klassisk lyx, Dux

Anrik svensk design med smäcker design. Luftigt underrede och sits med hög sittkomfort med samma sorts spiraler som i Dux sängar. Genomarbetat bakstycke varför soffan med fördel kan placeras med ryggen synlig i rummet. Ritz, 85 000 kronor.

Foto: JOHAN KALEN

26. Variationsrik, Jotex

Modern möter retro i soffa med öppet avslut som ger en möbel med många möbleringsmöjligheter. Klädsel av skinn för hög komfort, fylld med formfast fjäder- och skumblandning. Tampa, 39 999 kronor.

27. Generös minimalism, Normann Copenhagen

Svällande form inspirerad av jäsande bröd ger soffan ett böjt och inbjudande uttryck. GenEröst sittdjup, stoppning av kallskum. Swell, 32 500 kronor.

Foto: Jeppe Sørensen

28. Vågformad, Andreas Engesvik för Fogia

Kompakt design med runda, mjuka former. Stadig träram med stoppning i polyeder och vadd, och träsockel i bok. Barba, 36 370 kronor.

29. Rymlig komfort, Em home

Generös soffa i sammet med låg rygg och extra djup sittyta. Ryggdynor med sydda kanaler som håller stoppningen av silikonfiber på plats. Extra mjuk sits med kallskum och duntopp. Divine, 19 990 kronor.

30. Rundad, Ilva

Modulsoffa som kan anpassas efter stil och behov. Mjuka former på såväl rygg och sits, underrede i svart metall. Egeholm, 33 299 kronor.

31. Trendiga moduler, Bolia

Modulsoffa med både klassisk och modern form som kan kombineras och byggas om efter behov och smak. Vändbara dynor för längre livslängd, som tillval finns tillhörande brickor av trä. Jerome i London Blue, soffa 55 298 kr, schäslong, 23 399 kronor.

32. Mässingsockel, Jotex

Sammetssoffa i klassisk modell med ny touch i form av sockel i mässing. Lösa ryggkuddar med avtagbara fodral. Stomme av trä med polyesterfyllning, klädsel i bomullssammet. Primrose, 21 999 kronor.

LÄS MER: Så inreder du i blått – och får ny energi av de starka färgerna 

33. Med vinkelhörn, Em home

Soffa med lägre profil med vinkelhörn som kan fås på valfri sida, och stilrena medar i svart metall undertill. Sits formgjuten silikonfiber och kallskum, ryggkuddar stoppade med dunfjäder och silikonfiber. Avtagbar klädsel på dynor och kuddar. Style, 17 995 kronor.

34. Fast sittkomfort, Ilva

Djup schäslongsoffa med låg profil och luftigt underrede. Klädsel i velour med stoppning av polyeterskum och kallskum. Orto, 17 499 kronor.

35. Anpassningsbar, Mio

Inbjudande soffa i byggbar modell med trendigt formspråk. Soffan finns med olika armstöd, ben och tyger, med fast och med avtagbar klädsel, samt med lyxigare stoppning. Madison, 14 995 kronor.

Ord att ha koll på när du väljer soffa

 Martindale – enhet som talar om hur slitstarkt ett tyg är. En soffa för hemmabruk där den används varje dag bör ligga på minst 20 000 Martindale, medan en som används mer sällan kan fungera med så lite som 7000. Tyger till hemmet ligger generellt på mellan 12 000-40 000 Martindale. Om en soffa ska användas i en offentlig miljö bör tyget ha 30 000-100 000 Martindale för att hålla bra.

 Pilling – en skala mellan 1 till fem som visar hur lätt tyget bildar noppor, där 1=mindre bra, 5=bra. Beroende på tygets olika egenskaper består de flesta möbeltyger därför av en blandning av olika material. 

 Ljusäkthet – tyger bleks av solljus, även inomhus. Ljusäktheten indikerar hur ljusbeständigt tyget är och mäts på en skala från ett till åtta, där 1=känslig och 8=inte känslig. For en soffa inomhus är 5-6 en bra känslighet, för utomhusmöbler är 7-8 rekommenderat. 

 Kallskum – material med hög elasticitet som gör att soffans kuddar och sittplymåer håller formen bättre och längre, samtidigt os det är bekvämt att sitta på och luta sig emot. Kräver oftast även väldigt lite underhåll.

 Lös stoppning – en soffa med fjäder, bollfiber, krossad polyeder och andra lösa stoppningsmaterial kräver lite mer underhåll, i form av att man regelbundet fluffar till plymåer och kuddar för att få in luft i materialet. 

 Nozagfjädring – sicksackmönstrade metallfjädrar som ofta byggs in i soffans stomme, oftast i sitsen. Fjädringen ger en behaglig svikt i sitsen, med en jämnare viktfördelning över hela soffan och därmed högre komfort. 

LÄS MER: STOR GUIDE: 9 viktiga tips när du ska köpa ny soffa

LÄS MER: Inredarens tips! Hitta rätt sänggavel till ditt sovrum 

ANNONS: Expressen rabattkoder guidar – bra deals på bland annat Jotex (Extern länk)