Låt din favoritfåtölj få nytt liv – 4 enkla steg

Före...

1 av 7: Före...

Byt ut rottingväven.

2 av 7: Byt ut rottingväven.

Abeta upp träets lyster med vax.

3 av 7: Abeta upp träets lyster med vax.

Använd det gamla tyget som mallar.

4 av 7: Använd det gamla tyget som mallar.

Limma på dekorbanden.

5 av 7: Limma på dekorbanden.

...efter.

6 av 7: ...efter.

Foto: / OKÄND

7 av 7

En regnig hösthelg är det mysigt att sätta sig framför symaskinen. Ta tag i den där gamla fåtöljen, och klä upp den i nya kläder.

Den charmiga fåtöljen köptes billigt på annons. Rottingväven vid ena armstödet var trasig och det gamla sammetstyget var solblekt och fläckigt.

Så här fick fåtöljen nytt liv!

Andra har också läst

Lösa delar bort först

1. Börja med att strippa stolen på alla lösa delar. Ryck försiktigt bort det fasta tyget som sitter nubbat i fåtöljens nedre del. Spara nubben i en skål. Ta bort den gamla rottingväven och använd den som mall när den nya klipps till. Penselmåla eller spraya väven svart. Detta görs i flera omgångar då glesa vävar är lite trixiga att måla. När väven är torr häftas den fast i armstödets ram.

Slipa och polera stolen

2. Slipa hela stolen lätt med ett fint slippapper. Torka den ren med en fuktad trasa. Härligt doftande antikvax påförs på fåtöljens alla träpartier. Låt träet dra åt sig av vaxet och torka bort överflödet med en trasa. Polera hela stolen med en ny torr trasa.

Sy och fäst det nya tyget

3. Enklast när man klär om en fåtölj är att använda det gamla tyget som mallar vid tillskärningen av det nya tyget. Det rosa sammettyget sprättades i alla sömmar och lades ut på det nya. Rita av delarna med tillägg för sömsmån. Klipp ut alla delar. Börja med att nubba fast tygdelarna som ska sitta på fåtöljens nedre del. Vik in tyget och nubba fast det med de gamla möbelnubben.

De lösa kuddarna sys på enklaste vis. Sicksacka alla delar innan de nålas samman - räta mot räta. Vänd ut-och-in på tygpåsarna. Stoppa i kuddarna och sy ihop för hand.

Dölj nubbarna

4. För att dölja nubben limmas ett dekorband fast med textillim. Välj ett band som fångar upp en nyans i tyget som kontrast. Har fåtöljen ett enfärgat tyg är det finast att ta något som smälter ihop bra med detta. Limmet fäster direkt.

 

 

TEXT AV: Helene Scheibe

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer