Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
På jakt efter ny soffa – en av hemmets viktigaste möbler? Då är det mycket att fundera över. Här får du all hjälp du behöver för att välja rätt för just ditt hem.
På jakt efter ny soffa – en av hemmets viktigaste möbler? Då är det mycket att fundera över. Här får du all hjälp du behöver för att välja rätt för just ditt hem.
På jakt efter ny soffa – en av hemmets viktigaste möbler? Då är det mycket att fundera över. Här får du all hjälp du behöver för att välja rätt för just ditt hem.
Finns barn eller djur i huset kan det vara smart att tänka på att välja ett slitstarkt tyg.
Finns barn eller djur i huset kan det vara smart att tänka på att välja ett slitstarkt tyg.
Finns barn eller djur i huset kan det vara smart att tänka på att välja ett slitstarkt tyg.
1 AV 2
På jakt efter ny soffa – en av hemmets viktigaste möbler? Då är det mycket att fundera över. Här får du all hjälp du behöver för att välja rätt för just ditt hem.
Foto: Ikea
2 AV 2
Finns barn eller djur i huset kan det vara smart att tänka på att välja ett slitstarkt tyg.
Foto: Ellos Home

Köpa soffa – 9 tips när du ska välja ny soffa

Vilken soffa ska man välja? Hörnsoffa, bäddsoffa, Howardsoffa, schäslong...

Det är mycket att tänka på när soffan, en av hemmets viktigaste möbler, ska väljas.

Här får du alla tips och råd du behöver inför ditt viktiga soffköp!

1. Provsitt alltid soffan

Börja med det viktigaste av allt: provsitt, provligg – och känn efter ordentligt. Du ska välja en soffa som just du sitter, och kanske också ligger, bekvämt i. Det är bättre att köpa en begagnad soffa som är skön än en ny som är obekväm. Soffor har, precis som sängar, olika hårdhetsgrad. Men hur vi upplever den är individuellt beroende på vikt och referenser. Att köpa en soffa på nätet kan med andra ord vara en chansning, kanske kan du provsitta den i en fysisk butik först?

2. Vilken storlek på soffan behövs?

Hur många personer vill du ska få plats i soffan? Soffans storlek innebär olika för olika personer. Har man till exempel barn ska man tänka på att fler barn än vuxna får plats i soffan – står det att det är en tresitssoffa är det beräknat på normalstora vuxna. Ska du ha soffan i många år kommer behoven kanske också att förändras. Vissa soffor går att köpa till delar och bygga på. Men till syvende och sist handlar det naturligtvis om utrymmet du har hemma. Du kan markera upp ytan med markeringstejp för att få en känsla av hur soffan ska passa för att inte riskera att köpa fel storlek.

Stor soffa från Trademax. Foto: Trademax.se

3. Djupet på soffan

Vill du ha en soffa att slappa i bör du prova en djup soffa i vilken du både kan halvsitta och ligga. Vill du sitta upprätt och lätt kunna resa dig ur soffan ska du välja en soffa som inte är så djup. Tänk också på att när en del mäter en soffas sittdjup så mäter de det faktiska sittdjupet, när ryggkudden är placerad i soffan. Andra leverantörer kanske mäter med alla ryggkuddar bortplockade ur soffan.

4. Stor skillnad på kvalitet

Generellt är det bäst att satsa på en soffa med hög kvalitet – och som kostar lite mer. Billiga soffor kan också vara bra, men där är det extra viktigt med utforskandet. Kolla sömmar noga och lyft på kuddarna för att se så att det är tyg på båda sidorna. Slitstyrkan på ett tyg mäts i något som kallas martindale. En soffa som står i hemmiljö bör man ha minst 15 000 martindale och en soffa i offentlig miljö 30 000 och uppåt. Kontrollera också ifall klädseln kan dras av och maskintvättas, sådant är viktigt för att kunna behålla soffan fräsch och länge. Speciellt viktigt om man har barn och/eller djur.

Soffa från Mio. Foto: Mio.

5. Material på soffan 

Ta reda på materialet. Är den stoppad med kallskum, polyester eller fjäderfyllning? Är det till exempel en dunsoffa kräver den mer underhåll – dynorna måste regelbundet vändas på för att behålla sin mjukhet och fluffighet. 

Även lädersoffor kräver visst underhåll, och bomull bleks av starkt solljus och bör impregneras efter en tid, för att behålla sin smutsavvisande yta. Det är oftast ett högre pris på ett möbeltyg som består av naturmaterial, såsom bomull, linne och ull – snarare än ett syntetiskt. Syntetiskt möbeltyg behöver dock inte vara sämre, det har ofta till och med högre slitstyrka och flera andra goda egenskaper till dess fördel. Allt handlar om hur länge du har tänkt behålla soffan.

6. Välja kuddar till soffan

Passar lösa ryggkuddar eller plymåer ditt behov bäst? Plymåer ger ofta bättre sittkomfort och stöd för ryggen medan ryggkuddar är mer inbjudande att gosa ner sig i. Om en soffa har många “lösa” ryggkuddar brukar man kalla det för kuvertkuddar. Skillnaden mellan vanliga ryggplymåer och kuvertkuddar är att i en soffa med kuvertkuddar har du många ryggkuddar som inte har någon fast plast. Fördelen med att ha kuvertkuddar är att man själv kan anpassa sittdjupet beroende på hur man placerar soffans ryggkuddar.

7. Vilken soffa ska jag ha när jag har barn, hund eller katt?

Om du har barn eller djur hemma och vet med dig att soffan kommer att användas flitigt bör du välja ett slitstarkt tyg. Polyester, polyuretan och liknande syntetmaterial är mycket slitstarka. Eventuella fläckar framträder mest på mörka och ljusa tyger, minst på mellanfärger och mönstrat. Här är det också viktigt att köpa en soffa vars tyg är avtagbart och går att tvätta i maskin.

Ringstorp från Ikea. Foto: Ikea

8. Stil och färg på soffan

Vad har du för stil där hemma? Passar soffan du fallit för i butiken verkligen in hemma? Köper du en gräll soffa kan det vara bra att kolla om det går att köpa nytt soffodral den dagen man eventuellt tröttnar på färgen, så man slipper köpa en helt ny soffa. Be att få tygprov med dig hem i fall du känner dig osäker på färgen. Många soffor kan man i dag också välja till detaljer på så som ben och armstöd. Något som också gör att du kan ändra karaktären på din soffa den dag du tröttnar. 

9. Går soffan in i hiss, trapphus och dörröppningar?

Det här är en viktig punkt som ofta glöms bort i soffköpet. Innan du köper en soffa måste du kontrollera att den går in genom alla dörröppningar, trapphus och eventuell hiss. Dubbelkolla genom att mäta ordentligt. Man får inte lämna tillbaka varor på grund av att de inte får plats eller kommer in i boendet.

LÄS MER: Köpa säng – 8 tips när du ska välja ny säng och madrass

Soffa från Mio. Foto: Mio

Väl rätt soffmodell – liten guide:

Rak soffa

Den konventionella raka soffan är den vanligaste av alla. Den är enkel att placera och att flytta på när man vill möblera om. Vanligast är 2-sitssoffa eller 3-sitssoffa, men det finns även 4-sitssoffor att köpa. Vill man kan man köpa till en fotpall i matchande tyg och ”bygga på” och som du sedan kan flytta på hur du vill. Matcha med fåtöljer till, en till rak soffa mitt emot eller vid sidan av som ett ”L”. Här finns också väldigt många stilar att välja på. 

Hörnsoffa

Den i Sverige så populära hörnsoffan är enkel och smidig att möblera med och många ryms i den. Nackdelen är att den är låst i sin placering i ett hörn, men fördelen är att man utnyttjar sina kvadratmeter maximalt. Många av dagens hörnsoffor är också tillverkade så att de går att montera som både höger- och vänsterställda. I dag har även många hörnsoffor en divandel, vilket förhöjer sittkomforten och ger soffan en modernare look. En annan fördel är att man ofta får plats med ett mycket större soffbord utan att det stjäl plats för benutrymmet.

Divan eller schäslong

Divan är en orientaliskt inspirerad soffa som uppstod i Frankrike under rokokon. Dess trästomme är inte synlig och ryggstödet har ersatts av lösa kuddar. Schäslong, (franska chaise longue, lång stol), är en fransk vilstol, utdragen på längden så att den sittande kan lägga upp benen. En chaise longue med rundat ryggstöd kallas också duchesse. Schäslong har senare kommit att beteckna vilsoffor i allmänhet och många soffor i dag har både en divan och ett öppet avslut och kallas då för U-soffa eller L-soffa. Många benämner även en divansoffa som en schäslongsoffa.

Howardsoffa

Howardsoffan har en klassisk och tidlös design med tydligt karaktäristiska drag. Bland annat svängda armstöd med veckat tyg och svarvade ben med hjul framtill. En Howardsoffa är i regel något djupare än en vanlig soffa, dock har den färre sittplatser än många andra soffmodeller. Modellen har dessutom oftast en svagt bakåtlutande sits som ger en mycket god sittkomfort. Howard-modellerna kan ha ett väldigt stort och brett prisspann. 

Bäddsoffa

Bäddsoffan är perfekt för dig som vill kombinera en säng och soffa, speciellt om du ofta har övernattande gäster. Den är praktisk och sparar utrymme. Toppen att ha i gästrummet, sommarhuset, hemmakontoret eller om man bor litet och behöver ”compact living”. Nackdelen är att sittkomforten oftast inte är lika bra som i en vanlig soffa vilket helt enkelt beror på att man inte får plats med samma fjädring då den ska användas som en ”två i ett-möbel”. Bäddsoffan har länge varit vanlig utomlands men syns mer och mer i svenska hem numera. Är det en bäddsoffa med divan har den ofta inbyggd förvaring av sängkläder.

Modulsoffa

Kanske har du en annorlunda planlösning där hemma eller så är du kreativ och vill ändå skapa en speciell soffa med ”eget uttryck”. Då är modulsoffan något för dig. Det här är också ett bra alternativ om ni är många i familjen – här kan ni få till rätt antal sittplatser som en traditionell soffa inte har. Man är heller inte begränsad till speciella former – du skapar din egen soffa som du vill, varför inte en hörnsoffa med två öppna avslut? Många av modulsofforna har också flera olika bredder och djup att välja på vad gäller mittsektionen, liksom avslutet – med eller utan armstöd. Flera av modulsofforna är lägre än andra soffor, ofta i så kallad loungestil. 

Stor guide! Här är 15 drömsoffor 

Drömmer du om en ny soffa till vardagsrummet? En snygg och skön soffa kan göra underverk, både för rummets estetik och för din trevnad. Här är 15 soffor – i olika prisklasser och färger. 

1. Retrostil från Ellos

Soffan Vera har en ram i trä och klädsel i sammet. Annons: Läs mer och köp soffan från Ellos här

2. Inbjudande soffa från Swedese

Soffan Boxplay av Claesson Koivisto Rune, finns i olika storlekar. Annons: Läs mer och köp soffan Boxplay från Swedese här (extern länk). 

3. Ben av ek, soffa från Hay

Silhouette är designad av Gam Fratesis för Hay och finns i flera färger. Annons: Läs mer och köp soffan från Hay här (extern länk)

4. Klassisk Howardsoffa från Mio

Foto: Anders Larsson

Klassisk Howardsoffa från Mio. Finns i flera färger. Annons: Läs mer och köp Mios Howardsoffa Oxford Delyux här (extern länk) 

5. Gedigen och stilren från Continental

Soffan Continental av Claesson, Koivisto & Rune för Swedese är en stilren och fluffig favorit. Annons: Läs mer och köp soffan Continental här (extern länk)

6. Ovanlig form – modulsoffa från Eilersen

Great Pampas är en bekväm och djup modulsoffa med dun i översta lagret. Annons: Läs mer och köp soffan från Eilersen här (extern länk).

7. Formge egen soffa hos Ikea

Bygg en egen kombination av soffan Delaktig, designad av Tom Dixon. 2-sits plattform Hillared från Ikea.

8. Guldiga ben – från Jotex

50-talsinspirerad soffa med hög rygg och sammetsklädsel. Annons: Läs mer och köp soffan från Jotex här (extern länk)

9. Pastellig soffa från Ellos

Tresitssoffan Larissa i mjukt sammetstyg. Annons: Läs mer och köp sammetssoffan från Ellos här (extern länk)

10. Stilren dagbädd från Jotex

Trendig dagbädd klädd med linnetyg Annons: Läs mer och köp dagbädden från Jotex här (extern länk)

11. Soffa i lila sammet 

Nya Butterfly designad av Yuzuru Nishiyama, kan fås i olika färger i sammet. Annons: Läs mer och köp soffan från Eilersen (extern länk)

LÄS MER: Vanliga misstagen du gör när du inreder

LÄS MER: Hitta rätt sänggavel till ditt sovrum