Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>Inredning>Vardagsrum>Soffor & fåtöljer

Publicerad 12 nov 2013 10:30

Klassiker: Wegners vackra vingfåtölj

Nästan alla designsamlingar i världen har en stol som designats av Hans J  Wegner. Hans fåtölj Wing chair ritades 1960. 2006 började den att  produceras igen. Carl Hansen & son tillverkar­ Wing chair, som  kostar från 30 974 kronor.

Nästan alla designsamlingar i världen har en stol som designats av Hans J Wegner. Hans fåtölj Wing chair ritades 1960. 2006 började den att produceras igen. Carl Hansen & son tillverkar­ Wing chair, som kostar från 30 974 kronor.

1/5

Foto: Per Knudesen

Saker som passar till en Wing chair 2:<br>Soffbord Timeless i laminat, 4 995 kronor för det stora bordet, Svenska hem.

Saker som passar till en Wing chair 2:
Soffbord Timeless i laminat, 4 995 kronor för det stora bordet, Svenska hem.

2/5

Foto: Karl Andren

Saker som passar till en Wing chair 2:<br>Tekanna i vitt porslin, 1.30 liter, 229 kronor, Åhléns.

Saker som passar till en Wing chair 2:
Tekanna i vitt porslin, 1.30 liter, 229 kronor, Åhléns.

3/5

Saker som passar till en Wing chair 3:<br>Garvat renskinn från Norrbotten, cirka 90x120 centimeter, 1 299 kronor, Ellos.

Saker som passar till en Wing chair 3:
Garvat renskinn från Norrbotten, cirka 90x120 centimeter, 1 299 kronor, Ellos.

4/5

5/5

Foto: Per Knudesen / PER KNUDESEN PRODUKTBILD

Hans J Wegners designfilosofi var att en sittmöbel ska vara lika vacker från alla håll. Skulpturala fåtöljen Wing chair med de spetsiga vingliknande hörnen ritade han 1960.

Fåtöljer med höga ryggar är just nu högsta möbelmode. Men en som tidigt­ tänkte att fåtöljen gärna får vara omfamnande­ och ha ett överdimensionerat ryggstöd­ var den danska formgivaren Hans J. Wegner.

Hans specialitet var stolskonstruktioner.­ Hans stolar­ och fåtöljer fick vara som konstverk lika väl som något användbart att sitta på. En av hans välkända­ filosofier­ var att en stol bör se väldigt bra ut från alla sidor och att det inte ska finnas en baksida på stolen. Under sin långa karriär skapade han mer än 500 sittmöbler.

Banbrytande design

Wegner utbildade sig till möbelsnickare i början­ av 1930-talet. Studier i arkitektur i Köpenhamn­ ledde honom bland annat till arbete hos kända möbelskaparen­ Arne Jacobsen. Tillsammans­ gjorde Jacobsen och Wegner uppror­ mot etablissemanget.­ Deras möbler och annan inredning­ var banbrytande­ och skapade en helt ny stil, hyllad inte bara i Danmark,­ utan i hela västvärlden.

Nylansering 2006

Wegners fåtölj Wing chair designades 1960 och producerades endast under en kort period. När fåtöljen relanserades­ 2006 var succén omedelbar. Fåtöljen är känd för sitt stilistiska uttryck med de karakteristiska armstöden och det tvärgående vecket på ryggstödet som balanserar de utåtriktade spetsiga vingliknande hörnen.