Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Så inreder inredaren – titta in i 60-talshemmet

Soffa Ghost från Gervasoni. I soffan samsas kuddar i olika stilar i en skön mix. Kudden i svart läder har Sofia designat. Takampa och tavla Dry things från Urban collection. ­Golvlampa från Artemide. Svart kudde av läderspill är Sofias egen design.

Foto: Jonas Lundberg

1 av 10

Sofia Ristic bor i en rymlig 60-talslägenhet. Det var ett renoveringsobjekt, men hon och hennes man var noga med att låta lägenheten behålla sin karaktär.

Foto: Jonas Lundberg

2 av 10

Köket är svart för att skapa spänning i den vita inredningen. Väggarna har vitt kakel och saknar ­överskåp.

Foto: Jonas Lundberg

3 av 10

Tapet och duk från William Morris. Skärbräda från Jamie Olivers restaurang i London.

Foto: Jonas Lundberg

4 av 10

Matplatsen i köket är liten men med ett runt bord får fler plats. Tolixstolar från Room.

Foto: Jonas Lundberg

5 av 10

Tapet från William Morris. Matbordet är ett klassiskt Ellips-bord. Den röda ­y-stolen är ­gammal och kommer från Sofias mamma. Kruka från, Svenskt tenn.

Foto: Jonas Lundberg

6 av 10

Hyllan från Ikea är både praktisk och snygg med sitt raka formspråk. Vita tavlan Walllight längst upp är Sofias egna design. Vit metallkorg från Asplund.

Foto: Jonas Lundberg

7 av 10

Den storbladiga tapeten skapar en varm känsla i det ljusa sovrummet.­ Vägglampa från Bestlite. Tapet från Oxford.

Foto: Jonas Lundberg

8 av 10

Dottern Tiara, som har ett stort intresse för mode, har inrett sitt rum med stor stilsäkerhet. Klädställning ­Bråkig från Ikea.

Foto: Jonas Lundberg

9 av 10

Grått och rosa är dottern Tiaras favoritfärger i ­inredningen. Tavla från Seventy tree.

Foto: Jonas Lundberg

10 av 10

Den rymliga 60-talslägenhet i Uppsala var ett renoveringsprojekt. Sofia och Goran var noga med att låta lägenheten behålla sin speciella karaktär.

Resultatet har blivit ett ljust familjehem, inrett med känsla för detaljer och med var sak på sin plats.

Andra har också läst

Sofia har arbetat med inredning i många år och man kan säga att hon har ­inredning i blodet. När hon var tonåring hade hennes mamma en inredningsbutik. Familjens hem var sparsmakat inrett, med vita väggar och vita möbler. Då tyckte Sofia att inredning var tråkigt. Hon skämdes över sitt vita hem.

LÄS OCKSÅ: Här är Sveriges 10 finaste hus med sjötomt

Mönstrade fondväggar i ljusa lägenheten

Med åren som gick fick även Sofia ett gediget intresse för inredning. Det hela resulterade i att hon startade ett företag som frilansande inredare och formgivare. I dag har Sofia själv ljusa möbler och vita väggar och trivs väldigt bra med det.

Lägenheten på 110 kvadratmeter är snyggt inredd, där var sak har sin plats. Här samsas designklassiker som bordet Ellips med ny design, stolar från Hay och soffan Ghost från Gervasoni.

Våningen är ljus och luftig, med vita väggar och mönstrade fondväggar som ger karaktär och spänning i den ljusa inredningen.

– Vi har ingen speciell stil, men det är viktigt att ­inredningen känns rätt, jag går alltid på magkänslan.

LÄS OCKSÅ: 60-talshuset en riktig dröm för retroälskare

Plockar mycket från New York

Inspiration till hemmet och butiken hittar hon bland annat på resor. Alla prylar som finns i hemmet är utvalda för att Sofia verkligen gillar dem, annars får de inte vara där. Då får det hellre vara tomt ett tag.

– När jag var yngre bodde jag en tid i New York. Den tiden var ganska viktig för mig rent estetiskt. Jag plockar mycket från de åren, både intryck och erfarenheter. Jag har hittills haft ett väldigt händelserikt liv, och är mycket tacksam för det, det har format mig till den jag är. Och det har varit en väldigt bra skola för det jobb som jag har i dag, säger Sofia.

När familjen flyttade in i lägenheten var den tänkt som ett mellanboende, då de egentligen letade efter ett stort hus. Tidigare bodde de i en lägenhet som var för liten. Den saknade balkong och familjen på fem personer och en stor hund fick inte plats.

– Det kändes som att vi gick varandra på nerverna, vår lägenhet var helt enkelt för trång. Vi letade efter ett hus, men hittade inget i rätt prisklass och läge. Vi hittade då den här hörnlägenheten med fyra rum och kök, där vi alla skulle få plats. Vi är egentligen inte så förtjusta i 60-talsstilen, men lägenheten var verkligen funktionell, ljus och luftig med utsikt över takåsarna, så det kändes som ett bra boende, säger Sofia.

LÄS OCKSÅ: Missionshuset blev ett härligt sommarställe

"Blanda stilar måste göras på rätt sätt"

De bytte ut en del golv som var i dåligt skick, men behöll de golv som var original från då huset byggdes. Alla innerdörrar fick vara kvar, trots att paret inte är några speciella fans av gamla teakdörrar, då det kändes viktigt att behålla de tidstypiska detaljerna.

– Varje hus har sina förutsättningar, vilket även är mitt bästa inredningstips! Förändra hur mycket du vill men tänk på förutsättningarna, ett 60-talshus kanske inte trivs med spröjsade fönster. Att blanda stilar och olika tids­epoker är spännande men det måste göras på rätt sätt annars känns det bara plastigt och spacklat, säger Sofia.

Paret har tidigare alltid haft ett vita kök, men de tyckte att lägenheten var lite tråkig och kände att ett svart kök skulle göra den lite mer spännande. Sofia och Goran bytte köket själva, vilket var snabbt gjort för dem, då de flyttat och renoverat många gånger under de fyra senaste åren.

– Eftersom planen var att inte bo här så länge var det viktigt för oss att hålla nere budgeten. Vi målade och ­tapetserade själva. Det var helt klart jobbigt, men det är en skön känsla när man inser att man faktiskt har blivit bra på det, säger Sofia.

Paret tog hjälp med att kakla kök, hall och badrum­.

– Nu känner vi oss rätt så klara med lägenheten och tar en välbehövlig paus från allt renoverande.

LÄS OCKSÅ: