En matta i något djärvt mönster i vardagsrummet eller häftig färg kan göra mycket.
1 av 3: En matta i något djärvt mönster i vardagsrummet eller häftig färg kan göra mycket. Foto: Maria Nordin
En eld, oavsett den är äkta eller ej, skapar både mys, hemtrevnad och en luxuösare känsla.
2 av 3: En eld, oavsett den är äkta eller ej, skapar både mys, hemtrevnad och en luxuösare känsla. Foto: Henrik Sellin/Sellin Media
Vackra lister och stuckaturer ger en lyxig känsla.
3 av 3: Vackra lister och stuckaturer ger en lyxig känsla. Foto: Jonas lundberg

Så får du vardagsrummet att se dyrare ut

Ett lyxigt vardagsrum behöver inte kosta skjortan.

Satsa på detaljer och lär dig de hemliga knepen.

Här är 10 tips som får ditt vardagsrum att se dyrare ut.

1. Satsa på tyger

Att byta textilier är det absolut bästa och mest effektiva sättet att skapa nytt för en liten peng. Använd ovanliga men vackra textilier (har du råd kan du köpa designtyg) och sy (eller låt någon sy upp) kuddfodral och plädar för en personlig stil, alternativt köp färdiga. Att satsa på ett par gardiner i riktigt bra kvalitet både syns och håller länge.

 

LÄS OCKSÅ: Här är prylarna och stilen som gäller 2018

2. Tavlor

Har du inte många tavlor kan du trösta dig med att enstaka men noga utvalda tavlor kan se ännu mer exklusivt ut. Och de får gärna vara av lite större storlek. Släng ut posters från Ikea och liknande, fynda äkta (eller litografier) på loppis, second hand-butiker eller auktion, alternativt köp av nya unga konstnärer som säljer billigt. Eller så ramar du in dina barns målningar eller målar själv. Med en snygg ram kan det se både dyrt och exklusivt ut.

3. Högre gardiner

 

Foto: Tulcarion / GETTY IMAGES E+

Lite ”finare” lägenheter och hus brukar ofta ha högt i tak. Har du inte högt i tak finns ett busenkelt knep att tillgå för att ”lura” ögat. Häng gardinerna så nära taket som möjligt, gärna på en skena direkt i taket. Sätt en kornisch framför så blir det riktigt exklusivt och snyggt.

 

LÄS OCKSÅ: 6 misstag du ska undvika när du hänger upp gardiner

4. Djärv matta

En matta i något djärvt mönster eller häftig färg kan göra mycket. I synnerhet om du har det ”vitt och fräscht” hemma. Och det går i dag att hitta mycket snygga mattor till bra pris som ser exklusiva ut. Eller så går du på auktion och ropar in en antik matta!

6. Snygg förvaring/bokhylla

Böcker, magasin, porslin och enstaka snygga klenoder i ett genomtänkt hyllsystem gör väldigt mycket. Bokhyllor kan både byggas själv (på plats är alltid snyggt) eller kombineras ihop med både glasdörrar och annat (Ikea funkar bra). Ägna gärna en hel vägg åt detta. Och glöm inte belysning i hyllorna, det kommer att lyfta hela rummet!

7. Öppen spis

En eld, oavsett den är äkta eller ej, skapar både mys, hemtrevnad och en luxuösare känsla. Har du ingen äkta spis finns det mängder av så kallade ”fuskspisar” att köpa för en inte alls så stor kostnad.

8. Stuckaturer/lister

Foto: Getty Images

Åter igen, så kallade ”finare” lägenheter har ofta stuckaturer. Det kan du enkelt sätta dit själv, liksom takrosetter. Tycker du det känns jobbigt eller har tummen mitt i handen finns det fusk-varianter av frigolit som du enkelt kapar, limmar och målar på plats. Byt gärna ut golvlisterna mot höga lister i vitt. Ger både stil och tyngd till rummet.

9. ”Lyxig” tapet

Har du väldigt avskalat och vitt och är sugen på en lyxig tapet, kan du välja ut en vägg och göra en fondvägg. Då kommer du ned mycket i pris. Men i dag finns också mycket tapeter som ser ”dyra” ut att hitta till bra priser.

 

LÄS OCKSÅ: 12 saker du måste sluta inreda med 2018

10. Less is more

Foto: Jonas Lundberg

Ett avskalat rum fritt från onödiga småprylar ger alltid ett lyxigare intryck. Satsa i stället på enstaka föremål, kuddar, plädar eller andra inredningsdetaljer. Skippa Ikea och spring på auktioner och i second hand-affärer. Det kan behövas flera besök innan du hittar den där ”wow-grejen”, men det kommer att löna sig

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande