1 AV 2
Parkettgolv är ett bra val av golv som fungerar i alla rum, utom i badrummet eftersom det inte tål för mycket väta. Parketten är enkel att lägga. Allt du behöver göra är att klicka ihop plankorna.
Foto: Colourbox
2 AV 2
Parkett finns i en mängd träslag. Ek, ask, lönn och furu är vanligast. Vid valet av träslag är det en bra idé att ta hänsyn till inredningen i övrigt.
Foto: Colourbox

Parkettgolv – så väljer du rätt golv hemma

Parkettgolv är stiliga och eftertraktade.

Parkett i ek, ask, lönn och furu – de finns i massor av olika träslag.

Det här ska du tänka på innan köpet.

Ek, ask, lönn och furu

Det går att få parkett i en mängd träslag – ek, ask, lönn och furu är vanligast. Vid valet av träslag ska hänsyn tas till inredningen i övrigt och maximalt två träslag ska paras ihop. Träslag som passar bra tillsammans är ek och ask samt ek och björk.

 

Mörka eller ljusa golv

Tänk på att mörka golv stjäl ljus och får rummet att verka mindre. Ljusa golv får rummet att verka stort och luftigt. Finns det mycket kvistar i trämönstret får golvet ett livligt och lite oroligt intryck.

 

Lägga parkettgolv är lätt

Parkettgolv är enkelt att lägga. Allt du behöver göra är att klicka ihop plankorna.

 

Risken för att det krymper är liten

I och med att plankorna är uppbyggda av skikt minskar risken att golvet krymper eller sväller på grund av luftfuktigheten.

 

Slipa parkettgolv

Parkettgolv kan slipas om. Men det är en bra idé att kolla över tjockleken på slipskiktet innan du lägger golvet för att få reda på hur många gånger du kan slipa om. Tjock parkett går lättare att slipa än tunn när golvet blivit repigt. Ett golv som är 15 millimeter tjockt har ett slipskikt på högst fem millimeter.

 

Parkett passar överallt

Parkettgolv passar bra i hemmets alla rum – förutom badrummet på grund av att det inte tål mycket väta. Därför är det heller inte lämpligt att svabba parkettgolv. Borsta, dammsug eller använd en fuktig trasa i stället för att få bort fläckar.

 

Parkett och barn

Finns det livliga småbarn i hemmet bör parkettgolv inte läggas i hallen och köket där det ofta blir hårt tryck och slitage.

 

Underhåll av parkettgolv

Parkettgolv är ofta lackade för att motstå skador bättre. Vårda lackade golv genom att rengöra med refresher (underhållslack) ett par gånger per år.

 

Vad kostar parkettgolv?

Parkettgolv kostar cirka 160 kronor per kvadratmeter.

 

Läs mer:

 Bästa bostadsannonserna på Hemnet 2014
Titta in i huset där tiden stått stilla
Hittade övergivet hus – här har tiden verkligen stannat