Lampor – tänk på det här när du möblerar

Den höga golvlampan är på väg att bli populär igen. Med den kan du begränsa belysningen till en fåtölj eller soffa. Golvlampan är lätt att flytta vilket är bra vid ommöbleringar.

1 av 3: Den höga golvlampan är på väg att bli populär igen. Med den kan du begränsa belysningen till en fåtölj eller soffa. Golvlampan är lätt att flytta vilket är bra vid ommöbleringar.

I arbetsrummet måste belysningen vara bra. En bra allmänbelysning bör kompletteras med en skrivbordslampa. Är du högerhänt ska ljuset komma från vänster för att handen inte ska skugga det du arbetar med.

2 av 3: I arbetsrummet måste belysningen vara bra. En bra allmänbelysning bör kompletteras med en skrivbordslampa. Är du högerhänt ska ljuset komma från vänster för att handen inte ska skugga det du arbetar med.

Dekorationsbelysningens främsta syfte är att vara vacker. Här finns inga gränser. Prova dig fram.

3 av 3: Dekorationsbelysningens främsta syfte är att vara vacker. Här finns inga gränser. Prova dig fram.

Lampor och belysning är mycket viktig för trivseln i ett hem.

Du kan välja spotlights, uplighter, downlighter, väggbelysning, takbelysning... Men det finns mycket att tänka på.

Här får du alla tips du behöver om olika lampor och hur de bäst ska utnyttjas.

Andra har också läst

Stämningsljus, arbetsljus och allmänljus

När du belyser hemmet bör du prova dig fram. Det gäller att hitta en balans mellan ljus och skugga. Gå igenom belysningen i tre steg: allmänljus, arbetsljus och stämningsljus. I allmänljuset kan du titta på tv eller läsa. I arbetsljuset kan du stryka eller dammsuga. I stämningsljuset kan du umgås med familj och vänner.

Stämningsljuset är viktigast för trivseln eftersom det mjukar upp kontrasterna som bildas av läslampor och spotlights. Ett tips är att ha flexibelt ljus för de olika aktiviteterna med hjälp av dimmers, apparater som användas för att variera ljusstyrkan på lampor.

 

Flera ljuspunkter

Flera ljuspunkter gör rummet mer levande. Istället för en stark lampa kan du välja att ha fyra svagare lampor utmed väggarna. Då undviker du att bländas. Med flera olika ljuskällor skapar du också lätt kontraster – spelet mellan ljus och skugga.

 

För att slippa bländas

Tänk på att du bländas när det är för stor skillnad mellan skenet från ljuspunkten och det omgivande rummet.

 

Belysning i vardagsrum

Ju större rummet är desto fler ljuskällor behövs. Till ett normaltstort vardagsrum rekommenderar belysningsexperter sex till åtta lampor.

 

Belysning när du har högt i tak

I rum med högt i tak passar en uplighter bra. Den är en armatur som lyser uppåt och använder taket som reflektor. Ljuset blir mjukt, spritt och stämningsfullt.

 

Belysning i kök, badrum och hall

I framförallt kök, badrum och hall är så kallade downlighters lämpliga. De har ljuset riktat nedåt från en högt placerad ljuskälla och är idealiska för att skapa koncentrerat ljus till ytor där det behövs ett diskret och effektivt ljus. Det blir inget ljus i taket utan ljuset trycks ner mot golvet.

En downlighter kan vara fast eller svängbar och ha en smal eller vid ljusstråle. Nackdelen med downlightern är att den är oflexibel – den sitter där den sitter inbyggd in taket. Möblerar du om kan du inte flytta med lamporna.

 

Läs också: Massor av tips och röd för badrumsbelysning

 

Spotlights – bra som arbetsbelysning

Spotlight har traditionellt använts för att upplysa scener och butiker, men numera finns spotlights även i vanliga hus och bostäder. Spotlighten är en reflektorlampa som ger en ljusstråle på mindre än 30 grader. Armaturer med två eller tre hopmonterade spotlights är ett bra alternativ till central belysning.

Spotlights är också bra som arbetsbelysning i köket. Ljuset från utanpåliggande spotlights vid garderoben gör det lättare att hitta kläderna du är ute efter. Spotlights är också lämpliga till att belysa till exempel tavlor och bokhyllor.

 

Väggbelysning – diskret bakgrundljus

Väggbelysning ger ett diskret bakgrundljus som är bländningsfritt, lugnande och vilsamt. Den kan vara monterad som en uplighter men sprider oftast ljuset runt om. Väggarmaturerna gör sig bra i par, till exempel på varsin sida om soffan eller sängen. I kombination med en dimmer ger väggbelysningen ett intressant och flexibelt ljus i hallen, vardagsrummet, matrummet och sovrummet.

 

Takbelysning passar källare, förråd och garage

Central takbelysning ger ett platt och slätstruket ljus. Det är passande i utrymmen där atmosfär inte är nödvändig: till exempel i källare, förråd och garage. I ett vanligt rum bör den centrala takbelysningen införlivas i rummets övriga belysning på ett harmoniskt sätt.

Helst bör takbelysningen kombineras med olika riktade ljus samt ljus på lägre nivåer. En stark taklampa i mitten av rummet bländar och orsakar överansträngda ögon. Dessutom blir väggarna inte ordentligt belysta vilket får till följd att rummet känns litet.

 

Golvlampa begränsar belysningen

Den höga golvlampan är på väg att bli populär igen. Med den kan du begränsa belysningen till en fåtölj eller soffa. Golvlampan är lätt att flytta vilket är bra vid ommöbleringar.

 

Läs också: Här är 11 snuskigaste platserna i ditt hem

 

Bordslampa

Bordslampor kan vara diskrera och otidsenliga, men för det mesta representerar de en stil eller idé. Ljuset kastas ner mot lampfoten, som blir ett dekorativt objekt i sig. Genom att belysa speciella punkter får du ett lugnande och intimt ljus.

 

Tavelbelysning blir fint

I vardagsrummet är det lämpligt att medvetet arbeta med ljusfördelning – lysa upp vissa delar och låta andra vara mörkare. En enda taklampa räcker inte till, Tavelbelysning i olika former är passande. Kanske en spotlight. Det är också bra att ha någon svag belysning nära tv-n så att det inte blir så stora kontraster mellan ljust och mörkt när tv-n är på. Ett vanligt misstag är att inta ha någon belysning alls vid tv-n för att få rätt "biografkänsla". Resultatet blir överansträngda ögon.

 

Bra belysning viktigt i kök

Köket ska ha en högre ljusnivå än vardagsrummet. Där är det viktigt att kunna se exakt vad man gör. Bra belysning här är infällda halogenspotlights eller lysrör.

 

Belysning på kontoret

Även i arbetsrummet ska belysningen vara god. En bra allmänbelysning bör kompletteras med en skrivbordslampa. Är du högerhänt ska ljuset komma från vänster för att handen inte ska skugga det du arbetar med.

 

Läs också: 10 saker du inte visste att du kunde använda ättika till

 

Belysning i trädgård – funktionellt och dekorativt

Trädgårdsbelysningen kan delas upp i funktionsbelysning och dekorationsbelysning. Funktionsbelysningen hjälper dig att se och orientera dig – till exempel vid entréer, uppfarter eller längs gångar. Här kan du välja ern belysning som ger ett nedåtriktat ljus, där ljuskällan inte ligger naken. Väljer du att ha armaturen på en stolpe är det viktigt att tänka på stolphöjden. Är stolpen hög sprids ljuset långt men lampan kan då också upplevas som för stor i förhållande till huset. Det gäller att stolpens höjd passar in i skalan.

Dekorationsbelysningens främsta syfte är att vara vacker. Här finns inga gränser. Prova dig fram. Gå runt i trädgården med en lampa och lys från olika håll. Kanske vill du belysa ett vildvuxet träd eller sätta belysning under takuthänget.

 

Be att få låna hem lampan från affären

När du ska handla en lampa i en affär ska du be att först få låna hem den och prova innan köpet. Det krävs en hel del kunskap för att gå in i en lampaffär och göra ett bra köp. Det är väldigt ljust och kanske 500 lampor lyser samtidigt. Många köper en lampa utan att tänka på hur den ser ut tänd och hur det fungerar och smälter in i bostaden.

 

Lågenergilampa, halogen och LED

Använd gärna en blandning av lågenergilampor, halogen och LED( lysdioder). Då sparar du energi jämfört med de gamla glödlamporna.

 

 

Läs även:

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer