1 av 2: Dammtussar i hörnen och under soffan. Men vad är det egentligen som samlas i tussen? De består av många olika saker, död hud till exempel.
2 av 2: Hår är också något som finns i dammtussarna. Tussarna hålls sedan ihop av statiskt elektricitet. Tappar du mycket hår eller har husdjur har du troligen större dammtussar i hörnen. Foto: Alain Schroeder/Colourbox

Damm – det här består dammtussarna av

Var kommer alla dammtussar ifrån?

Och vad innehåller de egentligen?

Död hud är bara en av alla ”ingredienser”.

Har du också undrat var alla de där dammtussarna under soffan kommer ifrån? Du flyttar på soffan och därunder virvlar de runt i mängder. Och, vad är de egentligen gjorda av?

 

Läs också: 9 tips för att alltid ha ett välstädat hem

Damm av död hud och hår

Robin Wilson, ekologisk inredningsarkitekt, och författare till boken, ”Clean Design” (grön städning), vet. Enligt henne är dammtussar ”tillverkade” av många olika saker, exempelvis död hud, hår, fiberpartiklar, papper och fjädrar, och ludd från textilier.

Dammtussarna hålls sedan ihop med hjälp av statisk elektricitet. Och i hem med husdjur eller människor som tappar mycket hår blir tussarna av naturliga skäl extra stora där de samlas under sängar och soffor.

 

Läs också: 10 enkla tips för att få en ny stil hemma

Städa som att du skulle flytta

Dammtussar kan vara förödande för personer med allergi- eller andningsproblem. Enligt Robin ligger faran i dammråttornas förmåga att suga åt sig dammkvalster som i sin tur kan utlösa en astmatisk eller allergisk reaktion.

För att minska riskerna rekommenderar Robin att man flyttar på sina möbler en eller två gånger om året precis som om man skulle flytta därifrån. Sedan städar man, inte bara på golvet utan också under själva soffan.

 

 

 

Källa: Huffingtonpost.com

Aktuellt just nu