Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Trenderna vi älskar nu – men kommer skratta åt om 10 år

Enorma vaser, hopplösa soffbord och instagramvänliga ljusboxar. Habegäret sprider sig som en löpeld genom kroppen – men vi lovar – om några år kommer du skratta åt att du inrett så här.

Ja, det här är trenderna vi garanterat kommer vilja förtränga.

Foto: GETTY IMAGES

1. Klyschiga fraser 

Uppmuntrande ord i shabby chic-stil. På riktigt – de här vita, ofta extremt klyschiga, träbokstäverna får oss att redan nu att vilja äta upp närmsta skämskudde. Visst, vi förstår poängen med att vilja sprida positiv energi i form av fina budskap, men är det inte på tiden att vi lär oss att leva efter fraserna i stället för att inreda med dem? Se så – fånga nu dagen! 

 

 

Foto: Lina Eidenberg Adamo

2. Dammsamlande lampor 

Sedan den populära fjäderlampan gjorde succé har antalet liknande lysen eskalerat. Och absolut, molnliknande taklampor i diverse material är snyggt – men också opraktiskt. Varför? Det kommer vi fråga oss om tio år. Den här typen av lampor är dammsamlare av rang och blir med tiden riktigt ofräscha. Om ett gäng år har vi garanterat kastat ut den nu så trendiga (och något överhypade) myspryl innan den hann bli en ordentlig ångestraket. 

 

 

Foto: GETTY IMAGES

3. Den "personliga" ljusboxen

Ingen har väl missat hysterin kring dessa ljusboxar? De syns i var och varannans hem – och har fyllt fler instagramflöden än Håkan Hellström på Ullevi. Opersonligt, omysigt och intetsägande. Ja, ska vi vara ärliga känns det som att ljusboxens bäst före-datum redan har passerat. Om 10 år kommer vi skratta åt att vi försökte vara unika med förnuftiga budskap på ljusboxen – när vi egentligen var exakt likadana.

LÄS OCKSÅ: 12 saker du måste sluta inreda med 2018

 

Foto: GETTY IMAGES

4. Hopplösa soffbord i miniatyr 

Tänk flottig hämtpizza och fluffig marängsviss. Ja, att äta middag i soffan är både trevligt, mysigt – och gott. Men varför envisas vi med att inreda våra hem med minimala soffbord som gör smidiga tv-middagar till en smärre omöjlighet? Om några år har vi eventuellt fått ryggproblem på köpet. Det är dags att uppdatera pyttebordet på ostabila metallben till ett större, smidigare – och betydligt snyggare. 

 

 

Foto: GETTY IMAGES

5. Den nakna glödlampan 

Nakna glödlampor vekar aldrig bli passé. Det kommer nya varianter hela tiden och snart finns det inte ett hem utan en lampa med tvinnad glödtråd och snitsig textilsladd. Trenden må vara seglivad, men vi lovar – det här är 90-talets lavalampa. 

 

 

Foto: Fotolia

6. Den sanna verkstadsnostalgin

Industrilokalen som inredningsinspiration har varit i ropet i många år. Vi är som besatta av att lyfta fram en rå och kal känsla och vill nog helst flytta in i en fabrik pangbom. Men är det inte komiskt att vi eftersträvar ett opersonligt och naket hem? Ekvationen går liksom inte ihop. Hemma ska vara varmt, tryggt och ombonat – inte stelt och ödligt a lá Gustavsberg! Och det här har vi nog förstått i framtiden.

 

 

Foto: GETTY IMAGES

7. Massproducerade posters 

Vitsen med att förse sina väggar med konst är väl skapa en hemtrevlig miljö som andas – du? Men i och med att posters med djurmotiv, kartor, ordspråk av olika slag går åt som smör i solsken har poängen mer eller mindre gått förlorad. Snark, pust och stön. Vem vill ens ha en oaptitlig svartvit poster med ett styckningsschema för fläsk på väggen? Nej hörni – köp tavlor second hand eller rama in gamla teckningar. Det måste inte kosta skjortan för att vara unikt!

 

 

Foto: Svenskt Tenn

8. Pengaslukande vaser

Okej, den här trenden kommer bli svår att slita sig i från. Men att tråna efter enorma vaser som Dagg från Svenskt tenn är inte hållbart i längden. Varför? En vas bör vara fylld med blommor – och till en stor bubblig variant är ett paket tulpaner långt ifrån tillräckligt. Nej, här pratar vi pampiga buketter för flera hundra spänn – i veckan. Räkneexempel: 300 (kronor) x 52 (veckor) är lika med 15 600 riksdaler (per år). Nej, mer behöver vi nog inte säga? 

 

 

Foto: Privat

9. Trolla med dekorplast 

Att förvandla sitt hem med hjälp av dekorplast är förvisso både tidseffektivt, ekonomiskt och sjukt smart. Men att se var och varannan pryl i plastig fejkmarmor är tröttsamt. Badrumsgolv, tavellister, presentaskar och bokhyllor – folk har verkligen gått bananas. Fortsätter vi så här känns det plastfria och miljövänliga hemmet väldigt långt borta! Om tio år ser vi tillbaka på 2018 och skakar på huvudet åt att vi trodde att det var en bra idé att plasta in golvet...

LÄS OCKSÅ: Prylarna vi älskade på 90-talet men skrattar åt i dag

 

Foto: GETTY IMAGES

10. Vardagsrummets kronjuvel 

När tv-apparaten kom drabbade den oss som en chock. Folk strukturerade sina liv efter olika sändningstider och i fikarummet på jobbet diskuterades alltid gårdagens tittarsuccé. Men det var inte bara människors liv som den fula teknikprylen påverkade. När vi möblerar våra vardagsrum gör vi det ALLTID med tv:n som utgångspunkt. En bisarr trend som borde ha varit död från längesen – och får vi gissa kommer trenden vara just död en bit in på 2020-talet.

LÄS OCKSÅ: Skamfläckarna som finns i alla hem – men ingen vill kännas vid