Trenderna som sprider sig i våra hem – 8 saker du garanterat känner igen

Trendanalytiker spår nya inredningstrender varje år.

Men det är långt ifrån alla som vill eller kan följa dem.

Det här är vad som verkligen började trenda i svenska hem förra året – och bara fortsätter.

Du kommer garanterat känna igen prylarna från ditt eget, grannens eller mosters hem.

Andra har också läst

Foto: Privat

1. Fusktrenden

Dekorplastens stora intågande och popularitet har kommit för att stanna. Varför köpa äkta marmor när det är så enkelt att fuska så det ser likadant ut? Vi ser även tegeltapeter, vedtapeter, stuckaturer och takrosetter i frigolit, och tapeter med böcker och mycket annat. Billigt, enkelt och ser ut som äkta vara!

Foto: GETTY IMAGES

2. Väggar med plankor/drivved

Att sätta upp (gamla) träplankor och drivved på väggen i stället för tapet eller färg är en trend som fortsätter växa. Vi vill tillbaka till det genuina, äkta vara och känna historia där vi bor. Ju äldre och mer slitna plankor – desto snyggare. Leta på tippen eller fråga på något bygge.


Foto: Ikea

3. Återbruk och uppfräschning av gamla saker

Att inreda med gamla saker som man hittar i grovsoprummet eller ropar in på auktion, alternativt köper på loppis, har varit inne länge hos en mindre grupp. Nu har även den stora massan upptäckt hur roligt, snyggt och charmigt det är. Prylen behöver egentligen inte heller fylla någon annan funktion mer än att den är vacker. Hemmet ska vara personligt och inte bara ha nya saker eller möbler från Ikea. Men! Den som har möbler från Ikea har kanske också upptäckt att det går utmärkt att ge dem en personlig touch. Det är det nämligen fler och fler som gör. Kolla här!

Foto: Privat

4. Hitta nya användningsområden

Svenskarna är jätteduktiga på DIY-trenden och att hitta nya funktioner på saker man redan har som kanske inte längre fyller någon funktion. Eller så ser man något i affären som man vet kan fungera som något helt annat. En kjol som får bli en cool taklampa, en vanlig Ikea-lampa som görs om till ”Dödsstjärnan”, eller Sara som gjorde en osynlig och luktfri kattlåda av en helt ny Malmbyrå från Ikea (bilden!).


5. Designkopior

Det här är riktigt hett bland både bloggare och vanliga användare på nätet. Att visa hur man gör kopior på de stora designklassikerna. Allt ifrån Klong-vasen till Gynning-glas, fjäderlampan och mycket mer. Många köper också dyra designtyger och klär om möbler själva, alternativt syr kuddar. Varför lägga tusentals kronor på ett original när du kan göra det själv så mycket billigare?

Foto: GETTY IMAGES

6. Ballonger

Efter pom pomsen... Trodde du att ballonger var enkom för kalas av olika slag? Nej då, det är många som använder sig av dem i sin heminredning också, och vi ser dem ofta i mäklarannonserna. Riktigt coolt! Köper du sådana med helium kan du ha dem i taket. Och eftersom de inte håller i all evighet kan man ofta byta färg och mönster. Annars poppar det nu upp otaliga varianter av ballongformade lampor, speglar och annat. Den här coola lampan från Memory finns som både tak- och väggvariant. 2017 är partyåret!


7. Rottingmöbler

Redan förra året kom Ikea ut med en rottingkollektion av bland andra Ingegerd Råman. Nu ser vi rottingen poppa upp överallt. Det bästa är att många har kvar rottingmöbler från förr, bara att plocka fram dem ur förråden nu, eller fråga föräldrarna. Vill man köpa nytt är de heller inte speciellt dyra. Ett naturligt, folkligt och snyggt material, helt rätt i tiden.


Foto: Getty Images

8. Lekfull inredning

Efter ett tungt och sorgligt 2016 på många sätt (och inte ser världsläget ljusare ut i år) blir hemmen desto viktigare. Där vill vi inte bara kunna känna trygghet utan också glädje. Det är då vi släpper in mera färg, fest (se ballonger punkt 6) och lek. Lekfull design kommer att växa mycket, släpp fram barnet och lek loss i inredningen! Häng upp små prinsessklänningar eller handväskor på väggen i stället för tavlor, bygg ett dockskåp i en del av bokhyllan, ta den gamla leksaksvagnen och plantera blommor, eller häng vimplar på väggar och i tak.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande