1 av 5: Skålen "Oändlighet" är tillverkad av återvunnet bilglas. Foto: Jonas Lindström
2 av 5: "Det känns fantastiskt att våra bilrutor har fått en ny oväntat skepnad", säger Anders Jensen, vd Ryds Bilglas, som ligger bakom samarbetet. Foto: ISTOCK
3 av 5: Fatet är tillverkat för hand i Kosta glasbruks hytta och säljs i en begränsad upplaga på Svenskt tenn. Foto: Jonas Lindstrom
4 av 5: Oändlighet glasfat, 3 200 kr. Vikt: cirka 4,3 kg. Mått: Diameter ca 330 mm, höjd ca 125 mm. Foto: Jonas Lindström
5 av 5: "Det här är en unik möjlighet för mig att arbeta med en glastyp som så vitt jag vet ingen tidigare arbetet med på det här sättet", säger Erika Lagerbielke. Foto: Jonas Lindström

Svenskt tenn börjar sälja gamla bilrutor

I höst lanserar Svenskt tenn ett nytt glasfat designat av Erika Lagerbielke. Och det är inte vilket glas som helst som har använts till fatet – utan gamla återvunna bilrutor.

Det nya glasfatet "Oändlighet" är en nyhet på Svenskt tenn som började säljas den 28 september. 

Fatet är resultatet av ett samarbete mellan Erika Lagerbielke, en av Sveriges mest välkända formgivare, och Ryds bilglas, som jobbar för att återvinna gammalt bilglas. 

 

LÄS OCKSÅ:  Svenskt tenn – här är ALLT du måste veta  

Återvinner bilglas till konst

– Tanken på att återvinna bilglas till glaskonst och inte enbart till glasfiberisolering är ett försök från vår sida att visa vårt miljöarbete ur en ny synvinkel. Tack vare Erika Lagerbielke har vi nu ett vackert glasfat som vi är väldigt stolta över och det känns fantastiskt att våra bilrutor har fått en ny oväntad skepnad, säger Anders Jensen, vd Ryds Bilglas. 

Tillverkad i 100 exemplar

Fatet är tillverkat för hand i Kosta glasbruks hytta och kommer i en begränsad upplaga om hundra numrerade och signerade exemplar. "Oändlighet" kostar 3 200 kronor.

 – Det här är en unik möjlighet för mig att arbeta med en glastyp som så vitt jag vet ingen tidigare arbetet med på det här sättet, säger designern Erika Lagerbielke. 

 

LÄS OCKSÅ:

•  Prylarna du har hemma – som kan göra dig rik 

•  Svenskt tenn – så fixar du stilen billigt och fint 

•  Sveriges kanske coolaste villa är till salu – kika in här! 

Andra har också läst

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!