Stockholm Furniture Fair – det här händer på årets mässa
Världens största mässa för skandinavisk möbel- och ljusdesign är här – möbelmässan, Stockholm Furniture & Light Fair, som går av stapeln 5-9 februari.
I dagarna fem är det ”fest” för alla inredningsintresserade – amatörer och proffs.
Här pågår föreläsningar, utställningar, workshops, kändisar, shopping och inspiration.
Nu är det åter dags för Stockholm Furniture & Light Fair – världens största mötesplats för skandinavisk design i Älvsjö, Stockholm. Den pågår mellan den 5 och 9 februari och den sista dagen, på lördag, är det också öppet för allmänheten.
Möbelmässan tar emot besökare från mer än 60 länder
Hit kommer inköpare, arkitekter, designers, journalister och allmänhet från mer än 60 länder. Mer än 700 företag ställer ut, varav sammanlagt 80 procent av alla kommer från de skandinaviska länderna. Passande nog pågår Stockholm Design Week samtidigt runt om i staden.
LÄS MER: 10 trender som förstör ditt hem – inredning du ångrar
Några av höjdpunkterna på möbelmässan Stockholm Furniture & Light Fair:
• Årets Guest of Honour – Neri&Hu
Varje år bjuds en välrenommerad internationell designer eller designstudio in och får utforma en installation på entrétorget. I år är det Lyndon Neri och Rossana Hu, som driver det prisade kinesiska design- och arkitekturkontoret Neri&Hu. De kommer göra en installation som belyser angelägna sociala frågor unika för Kina – gestaltat som en traditionell kinesisk by.
• Designbaren
Detta är en blandning av utställning och restaurang i toppklass. I år skapas den av norska designstudion Anderssen & Voll som hämtat inspiration från skandinaviska atriumhus och japansk estetik. Menyn skapas denna gång i samarbete med Frida Ronge, kulinarisk ledare på restaurangerna Tak och UNN i Stockholm.
• NM & A New Collection
För den som är nyfiken på nyrenoverade nationalmuseum är utställningen "NM & A New Collection" ett måste. Utställningen visar upp processen kring inredningen av Nationalmuseums nya restaurang plus framtagandet av 80 nya inredningsföremål, liksom arbetet med renoveringen av museet.
• Nytt designpris: Born Classic
Mässan instiftar i år ett nytt designpris – Born Classic. Priset delas ut i samarbete med auktionshuset Bukowskis, som också utgör juryn. Utmärkelsen går till en skandinavisk möbel eller belysning som har kvaliteter att bli morgondagens designklassiker. Syftet är att uppmärksamma och uppmuntra god hållbar design. Prisutdelningen sker lördag den 9 februari kl 11.00 på entrétorget.
• Gästutställning: Carl Malmsten
Carl Malmsten (1888-1972) är en ikon för svensk inredningsdesign och designhistoria. På mässan kan du dyka ner i hans arkiv, som består av mer än 20 000 arbetsskisser, ritningar, fotografier och textilprover som avslöjar skåp, fåtöljer, kakelbord, tyg och tapeter. Ett sant kulturarv för vår tid!
• Greenhouse
Greenhouse är det jurybedömda området för unga oetablerade formgivare och designskolor. I år ställer 37 formgivare från 21 länder ut. Här finns också Stockholms kanske längsta bord, skapat av designduon Thau & Kallio, som fått uppdraget att gestalta Greenhouse bar och kafé.
LÄS MER: Vanliga missar du gör när du inreder