1 av 6: Här är Luke Tylers lägenhet på Manhattan i New York. 7 kvadrat är den. Här får han plats med både sovrum, vardagsrum, kök och kontor. Foto: Youtube
2 av 6: Det är inte särskilt långt mellan väggarna här. Foto: Youtube
3 av 6: Soffan förvandlas lätt till säng – genom att fälla ner sängen som annars sitter uppe mot väggen från soffans rygg. Foto: Youtube
4 av 6: Här är kontoret i lägenheten – ett skrivbord som får plats hur bra som helst. Foto: Youtube
5 av 6: Här förvarar Luke både kläder, porslin, böcker, toalettartiklar och rengöringsmedel. Foto: Youtube
6 av 6: I skåpet rums också en skrivare – och mikron, som är Lukes kök. När han ska ta vatten till sitt te går han ut i badrummet som finns i korridoren utanför lägenheten. Foto: Youtube

Sovrum, vardagsrum och kök – på 7 kvadrat

Luke Tyler bor som i en skokartong.

Lägenheten är på hela 7 kvadratmeter.

Men rymmer både sovrum, kök, vardagsrum och kontor.

Luke Clark Tyler jobbar som arkitekt i New York i USA. Där hyr han en liten lägenhet, med betoning på liten, boendet är mindre än vad mångas klädkammare är. Men området är fint och lägenheter dyra. Och faktum är att de sju kvadratmetrarna rymmer både vardagsrum, sovrum, kök och kontor.

Har byggt mycket själv

Där finns en nedfällbar säng som går att göra om till soffa, ett arbetsbord med minikylskåp inunder, och ett större skåp där han förvarar sina personliga ägodelar som kläder, porslin, böcker, toalettartiklar och rengöringsmedel, men även mikrovågsugn och skrivare.

Soffan, som han satt en säng ovanpå, har han byggt alldeles själv av plywoodskivor som han sedan målat. Den omvandlas till en soffa sängen fälls upp mot väggen och under finns förvaring för ytterligare prylar som verktyg och vinterkläder. Även skrivbordet och en dörr till förvaringsskåpet har han byggt. Allt som allt kostade materialet honom 1 400 kronor. Soffan lämnar dock inte mycket till benutrymme, men:

– Jag använder det som en ursäkt att inte köpa en ottoman (en slags vilsoffa), skojar han i videon på Youtube. Jag kan i stället sätta upp mina fötter på väggen mittemot.

Betalar 6 200 kronor i månaden

Badrummet finns i korridoren och delas med tre grannar på samma våning. Dit måste han gå och fylla på sin mugg om han vill göra te i mikron. Luke är vegetarian och säger att han inte behöver koka något, vilket är bra då där inte finns några kokmöjligheter.

Luke, som betalar 6 200 kronor i månadshyra, säger att han inte lider av sitt illa boende utan är glad för det som han kallar ”Midtown Mansion".

– Jag bodde i Kenya i ett utrymme bara hälften så stort som detta, byggt av lera. Så för mig är detta ett steg uppåt. Allt är så klart relativt, men för mig är det här bekvämt. En dag kanske jag har ett större ställe men för tillfället fungerar detta bra.

En fördel med att bor där varje centimeter räknas är att konsumtion av onödiga saker knappast är att tänka på.

- Om jag vill köpa något nytt måste jag vara väldigt försiktig. Då måste jag fråga mig själv, ”vad kan jag göra mig av med?”

Just det, berättade vi att han även jobbar hemifrån? Med ritningar på andras och större hem.

 

Källa: Businessinsider.com, Youtube

 

Här nedan kan du se ett klipp från minilägenheten.

https://www.youtube.com/watch?v=Q4FoAr8i26g